Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kézfogás a mozgásért

Neurológusok kezdeményezésére a megyében elsőként Győrben alakul klub a Parkinson-kórban és mozgászavarban szenvedők számára. Hazánkban évente 1500–2000 új eset gyarapítja a gyógyíthatatlan, de jól kezelhető betegségben diagnosztizáltak számát.

A Parkinson-kór a leggyakoribb idegrendszeri betegségek egyike. Magyarországon mintegy 18–20 ezer az esetek száma, évente 1500–2000 újat diagnosztizálnak. Jellegzetes jelei a lelassult mozgás, beszéd, a gondolkodás megváltozása, a lépések rövidülése, csoszogás, nyugalmi helyzetben a végtagok apró, gyors remegése. A betegség különböző módon nyilvánul meg az egyes emberekben, ezért fontos, hogy mindenki tisztában legyen a saját tüneteivel és merjen is róluk beszélni. A Parkinson-kór és a Parkinson-szindrómák a tudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlanok, de jól kezelhetők, sőt, tünetmentessé is tehetők.

A WHO 1997-ben nyilvánította április 11-ét a Parkinson-kórban szenvedők világnapjává. A megemlékezéshez kapcsolódóan április 15-én alakul klub – megyénkben elsőként Győrben – a kórban és mozgászavarban szenvedők, hozzátartozók számára. Az országban már több helyen működő, városunkban hiánypótló megmozdulás dr. Ádám Ilona és dr. Szegedi Anikó, a Petz Aladár megyei kórház neurológusainak szervezésével indul, akik orvoskollégákat, gyógytornászokat, dietetikusokat és más egészségügyi szakdolgozókat is megnyertek a kezdeményezéshez.

– A összejöveteleket havonta tervezzük Győrben a Szent Imre úton, a Széchenyi István Egyetem Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézetének tornatermében – mondta a Kisalföldnek dr. Ádám Ilona. – A város határain túlról érkező betegeket, hozzátartozókat és érdeklődőket is várunk.

A klubfoglalkozásokon szeretnénk megismertetni a betegséget, a tüneteket, a mozgászavarral együtt járó problémákat, életviteli nehézségeket és a kezelési módokat. Mivel a gyógyszerek mellett fontos szerepet kap a rendszeres testmozgás, gyógytornászok segítségével ezt is szeretnénk igény szerint rendszeressé tenni.

(Dr. Ádám Ilona szívesen ad további felvilágosítást az érdeklődőknek a 06-70/451-0834-es telefonszámon.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórházban Szilágyi István

Szilágyi István színművész a győri Petz Aladár kórházban fekszik szerda óta. Az ország Pityik… Tovább olvasom