Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Kezdődik az adóbevallások időszaka

Győr-Moson-Sopron - Fontos határidők következnek a személyi jövedelemadó bevallásában – ajánlatos ezeket szem előtt tartani. Az APEH regionális igazgatóságától hasznos információkat kaptunk.
A tavaly szerzett keresetek és jövedelmek utáni adóbevalláshoz idén csak azoknak a személyeknek postázza ki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a nyomtatványokat, akik 2007-ben az előző évről papíralapú adóbevallást nyújtottak be. Aki elektronikus úton küldte el a bevallását, az a borítékban csupán csekket talál.

A munkáltató, ha vállalja, továbbra is elkészítheti az elszámolást az alkalmazott helyett. Ezt jó tisztázni, mert ha nem teszi, akkor a magánszemélynek kell kitöltenie a 0753-as szja-bevallást.

Ehhez segítségként a munkáltatói, kifizetői igazolást, valamint a kedvezményre jogosító igazolásokat a magánszemélynek január 31-ig kellett megkapnia. A munkáltatói adómegállapítást (ha erre a munkaadó vállalkozik) február 15-ig a munkáltatóhoz benyújtott nyilatkozatban kérheti az adózó.

Az adóbevallást be lehet nyújtani papíralapon a kiküldött nyomtatványt kézzel kitöltve. Másik lehetőség, amely egyre népszerűbb: az APEH bevalláskitöltő programját az internetről letöltve, kinyomtatva elküldeni. A program nagy előnye, hogy ellenőrzi is a kitöltés helyességét, nyomtatáskor ezt igazolja is. További lehetőség az elektronikus úton történő bevallás a regisztrációval rendelkezőknek. Egyéni vállalkozó a 0753-as számú bevallását kizárólag elektronikus úton küldheti meg.

A nyugat-dunántúli régióban 2007-ben benyújtott 368 ezer személyi jövedelemadó-bevallás közül 218 ezren az internetes programot használták, elektronikus úton 51 ezren vallották be az szja-t, a „hagyományos" papírkitöltést pedig 99 ezren alkalmazták.

Akinek csak munkaviszonyból származó jövedelme van, de a munkáltatója nem készíti el az adóbevallását, ehelyett kérhet adóhatósági adómegállapítást. Ehhez a 07530-as nyomtatványt kell kitöltenie, s a munkáltatón keresztül vagy közvetlenül az adóhivatalnak címezve juttathatja el az adóhatósághoz. A legutóbbi szja-bevallások közül a régióban 368 ezren voltak önadózók, 65 ezren a munkáltatóval elszámolók.

A korábbiakhoz képest változás, hogy a személyi jövedelemadó 1+1%-áról való rendelkező nyilatkozat idén az adóbevallási nyomtatvány része. A 0753 D jelű mellékletet május 20-ig kell az adóhivatalhoz eljuttatni.


Megjegyzendő határidők

Az önadózásban az egyéni vállalkozóknak és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek február 15-ig, a többi magánszemélynek május 20-ig kell a bevallásukat benyújtaniuk. A határidőre benyújtott bevallásokat díjmentesen lehet postára adni.

Az adó-visszatérítést az APEH önadózás esetén már a bevallás érkezésétől számított 30. napon, de legkorábban március 1-jétől utalja. Elektronikus bevallásnál csak a 30 nap számít, ezek a bevallók március 1-je előtt is hozzájuthatnak az adó-visszatérítésükhöz. A munkáltatói adómegállapítás, illetve az adóhatósági adómegállapítás esetén viszont a visszatérítés napja június 20.

Az aktuális tudnivalókról folyamatosan tájékoztatást ad az adóhivatal, várhatóan nyílt nap keretében is, illetve információk és a kitöltési programok elérhetők az APEH internetes honlapján: www.apeh.hu. A bevallás kitöltéséhez telefonos segítséget lehet igénybe venni a call center 06-40/42-42-42-es számán, amelyet mindhárom mobilszolgáltató ügyfelei hívhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Sok ügyfél jól járt`

Győr - Ügyvédje szerint a közel kétmilliárdos csalással gyanúsított Sz. Zsolt a bűncselekményt… Tovább olvasom