Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Kezdődik a petárda szezon - figyeljünk kedvenceinkre!

Hiába a szabályozás, a petárdázás nem korlátozódik szilveszter éjszakára, már elkezdődött a durrogtatás, ezzel együtt az ijedtében világgá futott állatok tortúrája. Szeretnénk néhány tanáccsal hozzájárulni, hogy idén kevesebb áldozata legyen az ünnepeknek.
Minden kutyán legyen nyakörv, és azon telefonszámos biléta. Nem szétcsavarható patron, mert az szétesik, annál a 20 forintos kulcsjelölő műanyag biléta is jobb. Bármilyen fegyelmezett is a kutyánk ebben az időszakban csak pórázon sétáltassuk. Szilveszterkor este 10 és hajnali 3 óra között lehetőleg ne vigyük ki a kutyákat, a kertben tartott kutyát zárjuk biztonságos helyre, ilyenkor nem neki kell ránk vigyáznia, hanem nekünk rá.

Mit tegyünk, ha elveszett az eb?

Ha első nekifutásra pár háztömbön belül nem találtuk meg, akkor gyorsan fel kell tenni a netre az eb képét, leírását, az elvesztés helyét, telefonszámokat. Készítsünk plakátokat, és keresés közben jól látható, forgalmas helyekre tegyük ki. Érdemes a környék összes állatorvosi rendelőjét értesíteni, ha van rá lehetőség, akkor kitenni a plakátot a váróban. Nem leszel egyedül a problémáddal, fogjatok
össze a környékbeli elvesztőkkel, cseréljetek telefonszámot, fotózzátok a többiek plakátját. Ha kóbor ebbel találkozol próbáld biztonságba helyezni, vagy legalább gondoskodj róla, hogy fotó, leírás, hely felkerüljön a netre, mert őt is keresi valaki.
Az egyébként is félős kutyákat ne hagyjuk magukra, biztosítsunk nekik védett helyet, ha szükséges adjunk nekik nyugtatót. Enyhébb esetekre a
szabadon kapható szerek is elegendőek, pánikra hajlamos kutyák nyugtatózását az állatorvos által ajánlott szerekkel tegyük. A benyugtatózott kutyát tartsuk meleg helyen.

Még mindig nem késő mikrochippel ellátni az ebeket, hogy ha elvesznének könnyen hazajuttathatóak legyenek. Ellenőrizzük a www.petvetdata.hu oldalon, hogy chipes kutyánk regisztrálva van-e, az állatorvossal ellenőriztessük, hogy a regisztrált adataink aktuálisak, pontosak-e. Mikrochipről bővebben: www.m-a-x.hu

Legyen kéznél fénykép az ebről arra az esetre, ha keresni kell.

A gyepmesteri telepeken, menhelyeken már most teltház van, szükség van a civilek aktív segítségére! Aki teheti készüljön fel rá, hogy néhány napra befogadja a talált kutyát, nézzen körül hogyan tudja szükség esetén szeparálni garázsban, kennelben, melléképületben, vagy akár fürdőszobában. A petárdás kutyák 90%-a pár nap alatt hazajuttatható, a maradék 10%-ot a dömping múltával már fogadni tudják a gyepmesterek, menhelyek.

Aki nem tud kutyát befogadni, az segítsen az információáramlásban, figyelje a fórumokat, tegye fel a látott kutyákat, fotózza le a friss elveszettek, találtak plakátjait, és tegye fel a netre, ha sikerült összepárosítani elveszettet a megtalálttal, akkor értesítse a gazdikat.

Mindenki készüljön előre, gyűjtse be a környék állatorvosi rendelőinek, állatvédő szervezeteinek, gyepmesteri telepinek elérhetőségét, ne akkor kelljen kapkodni, ha baj van!

 Mit tegyünk, ha kutyát találtunk?

Ha megteheted helyezd biztonságba, vidd el állatorvoshoz, nézzenek benne chipet. Ha röptében nem tudtad hazajuttatni, akkor tedd fel a netre, plakátold a környéken. Ha nem is tudod befogadni, legalább fotót, leírást, pontos helyet és időpontot tegyél fel a netre.

Olvasóink írták

 • 5. sugaar 2008. december 31. 10:36
  „Ha eltűnt a kedvenc, Győrben a gyepmesteri telepet kell először keresni, mert ott néhány hét elteltével, teltház esetén altatnak. Őket folyamatosan érdemes hívni. Másodsorban pedig a győri állatmenhelyet, azaz az Emberek az Állatokért Alapítványt. Utóbbi címe: http://gallery.site.hu/u/Gyorimenhely/”
 • 4. antalszabo 2008. december 30. 11:26
  „Mifelénk is durrognak a petárdák, már jó ideje.
  Csak azt nem tudom, ilyenkor hol van a rendőrség?
  A mi kutyánk lakásban van, nem fél, de sok kertes ház van a környékünkön, bizony egy - egy durranás alkalmával még én is megrettenek, nem hogy a szerencsétlen kutyák.
  Jó tanács valóban,hogy az ebet éjjelre be kell engedni a lakásba.”
 • 3. bbbb 2008. december 30. 11:19
  „arulja el nekem vki, hogy mi jo egyaltalan a petardazasban?
  en semmi olyan dolgot nem latok benne, amiert rajongani kellene erte, es kisebb vagyont elkolteni ra.”
 • 2. zotya975 2008. december 30. 09:47
  „Az a baj, hogy alapból tele van a környék kóborló kutyákkal. Van gazdájuk, csak le se szarja, hogy a kutya egész nap kint csatangol az utcán. A kapu tárva, a kerítés, ha van lyukas, senkit nem érdekel. Én már ma építek egy plusz kerítést, hogy ne tudjon a kutyám az utcafrontra kimenni. Nem fél a petárdától a mafla, inkább összeszedi őket, nem akarom hogy a szájjába robbanjon.”
 • 1. sutiz 2008. december 30. 08:28
  „A legegyszerűbb az lenne ha tényleg megbüntetnék azokat akik petárdáznak. Az én szomszédom már egy héttel ezelőtt elkezdte durrogtatni őket a kutyám pedig kinnt volt az udvaron. A kerítést az ő gyerekei tették tönkre de le se sz*rja az egészet. Ha beszólnék a rendőrségre akkor sem lenne semmi baja, simán kimagyarázná. A petárdázás veszélyes dolog mégis sokan felelőtlenül használják. Míg egyszercsak baj nem lesz belőle... és akkor már sírni késő.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petárdáról még egyszer

Győr-Moson-Sopron - A szilveszteri tűzijátékok kapcsán a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője,… Tovább olvasom