Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Kezdődhet a felújítás

Jövő májusra hajdani pompájában áll majd Győr egyik meghatározó műemlék épülete, a Zsinagóga.
Kattintson a képre >>
Örülhet sok győri lokálpatrióta (s persze más is), aki hosszú-hosszú ideje várja, mikor újul meg végre rangjához méltóan a zsinagóga. A tegnapi sajtótájékoztatón a helyszínen jelentették be: kezdődik a munka, és a jövő év májusában hajdani pompájában áll a megyeszékhely „épített környezetének" egyik meghatározó műemlék épülete.

A győri neológ zsinagóga 1868–69-ben épült, majd 1927-ben úgynevezett téli templommal bővítették. 1947-ben az épületegyütteshez tartozó iskolaszárnyban helyezték el a zenekonzervatóriumot, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola győri tagozatát (ma a Széchenyi-egyetem zeneművészeti tagozata). A városi tanács és az izraelita hitközség között 1968-ban kötött adásvételi szerződés értelmében a zsinagóga a város tulajdonába került. Ma is az, kivéve az iskolaszárny első emeletének néhány helyiségét, amely maradt a zsidó hitközség tulajdonában.

Negyvenöt éve üresen

A műemlék épület gyakorlatilag 1960 óta nagyrészt üresen állt, állapota folyamatosan romlott. 1991 márciusában alakult meg a Győri Zsinagógáért Alapítvány azzal a céllal, hogy megszerezze a felújításhoz szükséges pénzt. (1997 óta Győri Kulturális és Konferencia Központ Közalapítvány néven működik, a funkciót is jelezve.)
1994-ben a város közgyűlése 36 millió forintot biztosított az alapítványnak a tetőszerkezet megerősítésére, a kupola felújítására. Ez a munka rendkívül fontos volt az állagmegóvásban. 2002-ben megépült a kerítés, és még abban az évben az önkormányzat sikeres pályázatot adott be címzett állami támogatásra. A 2003-ban aláírt finanszírozási szerződés szerint a beruházás teljes költsége 471 millió forint, ebből a címzett támogatás 450 millió, az önkormányzati saját forrás pedig 21 millió forint.

Jelképes kulcsátadás

Pályázaton a beruházásszervezési feladatokat a Győrber kft. nyerte. A közbeszerzési eljárás eredményeként 4 ajánlattevő közül az Integrál-H rt. kapta az épületrekonstrukció kivitelezői fővállalkozói jogát.
A helyszínen tegnap tartott sajtótájékoztatón Eredics Imre alpolgármester jelképesen átadta a zsinagóga kapukulcsát Imre Istvánnak, az Integrál-H elnök-vezérigazgatójának azzal a megjegyzéssel: a jövő év májusában szeretné visszakapni... Addigra a százharminchat éves épületnek újra hajdani pompájában, a város egyik büszkeségeként kell a kultúra szolgálatába állnia. (Itt méltó helye lesz a híres Vasilescu-gyűjteménynek, zenei és más kulturális rendezvényeknek.)

Nagy kihívás

Az Integrál-H rt. elsősorban nagyberuházásairól ismert. A zsinagóga felújítását bruttó 445 (nettó 347) millió forint értékben nyerte el. Imre István szerint ez az összeg nem igazán jelentős a cég beruházásainak sorában, a pályázaton nem is elsősorban emiatt küzdött keményen. A zsinagóga rekonstrukcióját presztízsnek tartja a cég. Az épület összes nettó alapterülete 3300 négyzetméter, ebből 1600 négyzetméternyi a belső restaurálási munka.

A tervezés folyamatos, a napokban meglesz az engedélyezési terv és márciusban az alsó szinten kezdenek az építők. A belső térnek idén szeptember végére, a zsinagóga egészének pedig a jövő év májusára kell elkészülnie. Ez az első ütem, hiszen az épületegyüttes más részeire is ráfér majd a megújítás.

Sokrétűsége miatt óriási építészeti kihívás. Restaurátoroknak, vas- és díszkovácsoknak, faipari „művészeknek" egyaránt lesz itt munkájuk. Hogy milyen meglepetésekkel, az majd a pincétől a tetőig tartó feltárások során derül ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hadieszközöket rejthet a föld

Hadi eszközöket, vegyszeres kannákat, veszélyes háztartási hulladékot rejthet a föld… Tovább olvasom