Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Kevesen kérnek az új oltásból

Győr-Moson-Sopron - Megkezdték szerdán a krónikus betegek ingyenes oltását a háziorvosi rendelőkben. A betegek részéről rohamról nem beszélhetünk.

Az orvosok túlnyomó többsége pedig még bizonytalan, de nem zárkózik el a páciens beoltásától.

A Győri, Téti és Pannonhalmi kistérségben az orvosoknak mintegy ötven százaléka ment el szerdáig az oltóanyagért, hozzá kell tenni: még nem mindenki rendelt. A Sopron–fertődi kistérségben viszont a helyi ÁNTSZ szállítja ki – a hűtőláncot folyamatosan fenntartva – az oltóanyagot az orvosoknak. Dr. Ács Gabriella tisztiorvos elmondta: csaknem 9000 vakcinát igényeltek a térség háziorvosai, mind a hagyományos, mind az új típusú influenza elleniből – tehát összesen mintegy 18 ezret. Az elmúlt 2 napban 1500–1500 adagot juttattak ki, s mától újabb 2500–2500 adagot szállítanak ki.

A háziorvosok az elmúlt évek gyakorlatának megfelelő mennyiségben igényelték a szezonális influenza elleni oltóanyagot, és közel azonos mennyiségben az új típusú vakcinát is. A soproni tisztiorvos tudatta: nem fordult elő, hogy valaki csak a hagyományos influenza ellen kért volna oltóanyagot, az új típusú ellen pedig nem. S bár ezekben a napokban a kisgyerekek oltása szakmai és közéleti vita tárgya, ebben a kistérségben a gyermekorvosok gyakorlata nem változott az elmúlt évekhez képest.

Dr. Begya László az orvosi kamara megyei elnöke szerint az orvosok között eltérőek a vélemények, sőt, kimondhatjuk: a többség tartózkodik az új oltóanyagtól vagy bizonytalan. Ennek ellenére – mondja a kamara elnöke – nem jellemző, hogy egy doktor visszautasítsa az oltást kérő beteget.

Limpók László a kevesek között: dr. Lipóth Sarolta oltotta be tegnap. Fotó: H. Baranyai Edina
Limpók László a kevesek között: dr. Lipóth Sarolta oltotta be tegnap. Fotó: H. Baranyai Edina

˝Szeretnénk több biztosítékot, garanciát és mértékadó szakmai iránymutatást látni˝ – tolmácsolja az orvosi kamara véleményét a megyei elnök.

Dr. Lipóth Sarolta háziorvos lapunk kérdésére elmondta: nem beszéli le a beteget az oltásról és meggyőzni sem próbálja, csak kivételes esetben.

– Egy súlyos, krónikus betegnek tanácsoltam azt, hogy oltassa be magát, egyébként senkit nem próbálok befolyásolni – szögezte le a győri doktornő. Dr. Lipóth Sarolta szerdán 10 pácienst oltott be a belvárosi rendelőben, ebből 4-en kértek a Fluval AB mellett az új típusú influenza elleni oltóanyagból is. (Olyan, aki csak az újból kért volna, nem volt.) Egyébként a későbbre szóló igényeket látva még kiélezettebb a helyzet: úgy tűnik, hogy az oltást kérőknek alig egynegyede akarja szervezetébe juttatni az új vírus elleni anyagot. Az is körképünkhöz tartozik, hogy pusztán e célból senki nem kopogtatta a rendelő ajtaját: főként a kontrollra érkezők kértek oltást is. Ez – és a hozzátartozó adminisztráció – körülbelül öt perccel hosszabbítja meg a páciens kivizsgálását, mégsem lenne tanácsos a háziorvos szerint külön rendelési időt kijelölni, mert akkor a betegek nagy része kétszer fordulhatna.

Portálunk által megkérdezett patikákhoz még egyáltalán nem érkezett igény – ide jönnének azok, akik kiesnek az ingyenes körből. Hozzá kell tenni: a gyógyszertárak nem is igen tartanak még készletet az 1800 forintos vakcinákból, de ha valaki igényli, fél napon belül megrendelik az oltóanyagot. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villámcsődület a tisztes munka világnapján

A munkaerő-kölcsönzés ellen tiltakoztak flashmobbal Győrben. Tovább olvasom