Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Kevesen igénylik vissza a vizitdíjat

Győr-Moson-Sopron - Nem tülekednek a jogosultak a vizitdíj-visszaigénylésért, az önkormányzatoknál jóval nagyobb érdeklődést vártak. Sokan nem tudják, hogy a különféle ellátások igazolását külön kell gyűjteni.
Csekély az érdeklődés az önkormányzatoknál a vizitdíj visszaigénylése iránt, pedig az érdeklődőknél jóval többen lennének jogosultak rá. Nagyrészt azok – kispénzű, az orvost gyakran látogató nyugdíjasok, elhúzódó, krónikus betegséggel küzdők –, akiknek anyagi terhet jelent az alkalmankénti 300–600 forint kifizetése.

A jogszabályok szerint évi húsz alkalom felett igényelhető vissza az e felett kifizetett vizitdíjak összege, igaz, ez a határ ellátási formánként értendő.

Ez azt jelenti, hogy az úgynevezett alapellátás – a háziorvosi és fogászati ellátás – és a járóbeteg-szakellátások külön számolandók, s egyenként kell összegyűlnie a 20–20 nyugtának. Ezt sokan nem tudják azok közül, akik egyébként élnének a lehetőséggel; több városban sokan vegyesen adták le a nyugtákat, s bizony akadt, akinél szétválogatva őket már nem volt meg a szükséges darabszám...

Elnézve az eddigi számokat, nincs nagy tolongás az önkormányzatok illetékes – szociális vagy népjóléti – osztályain. Még Győrben is csupán 65-en igényeltek vissza vizitdíjat, ami a város közel 130 ezres lakosságához képest elenyésző. Összesen 136 ezer 500 forintot fizetett ki a népjóléti osztály, a legnagyobb összeg kicsit több mint tízezer forint volt. Sopronban némileg jobb az arány, ott a nem egész hatvanezer lakóból 53 igénylő akadt; ők 105 ezer 900 forinton osztoztak, s 6600 forint volt a legnagyobb kifizetés. Általában egyébként ennél jóval kevesebbet, 1–3 vizsgálat árát – azaz 300–900 forint körüli összeget – igényelnek vissza a jogosultak. Mosonmagyaróváron 38 visszaigénylés történt, a Lajta-parti város tartja a rekordot a legnagyobb összegű kifizetésben, 16 ezer 800 forinttal. A kisebb városokban alig néhányszor fizettek vissza pénzt; Csornán például tíz, Kapuváron feleennyi jelentkező volt.

Ellátási formánként évi 20 bizonylat, azaz legalább hatezer forint kifizetett vizitdíj szükséges a visszaigényléshez. Fotó: H. Baranyai Edina

Igaz, a tavalyi nem volt teljes év a vizitdíj szempontjából, azt ugyanis csak 2007 februárjában vezették be, az azonban különösebb statisztikák nélkül is valószínűsíthető, hogy a fentinél jóval többen vannak, akiknél összejött a húsz alkalom; ehhez elég, ha valaki egy hónapban kétszer felkereste a háziorvosát. Valószínűleg még többen lennének, az utóbbi hónapokban azonban enyhítették a receptfelírási szabályokat – indokolt esetben az eddigi egy hónap helyett akár háromra is felírhat gyógyszert az orvos –, s tény az is, hogy a szakorvosi vizsgálatokra sokszor hónapokat kell várni...

Aki tavaly szorgalmasan gyűjtögette a nyugtákat, még nincs lekésve a visszaigénylésről, február 29-ig megteheti a helyi önkormányzat illetékes osztályán. (Egyébként természetesen nem kell megvárni vele a következő évet, ha összegyűlik a húsz alkalom, ez bármikor, év közben is megtehető.) Ehhez egy egyszerű nyomtatványt kell kitölteni a személyes adatainkkal, valamint bemutatni a vizitdíjfizetés után kapott, összegyűjtött nyugtákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakás kell a NATO-katonáknak

Győr és környéke - Pápától hatvan kilométeres távolságig legalább háromszobás, garázzsal rendelkező,… Tovább olvasom