Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Kevesebben bliccelnek a sztrádákon

M1-es autópálya - Az autópálya-kezelő társaság felmérése szerint mintegy felére csökkent a sztrádán bliccelők száma, akiknek több mint a fele a helyszínen befizeti a pótdíjat. Az üzemeltető fix, illetve mobil kamerákkal, mobilcsoportokkal és tereléses módszerrel ellenőriz.
Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. idei tereléses ellenőrzései alapján elmondható, hogy továbbra is csökken a jogosulatlan úthasználók aránya. A társaság kommunikációs vezetője, Winkler-Virág András tájékoztatása szerint a cég folyamatosan tökéletesíti ellenőrző rendszereit annak érdekében, hogy minden autós egyenlő eséllyel, a lehető legnagyobb valószínűséggel találkozzon e-matrica ellenőrzéssel. Ennek köszönhetően a jogosulatlan úthasználók aránya a 2005-ben országos viszonylatban tapasztalt 4–4,5 százalékról az idei első negyedéves adatok szerint kevesebb mint felére, mintegy 1,5–2 százalékra csökkent.

Az ÁAK Zrt. négyféle ellenőrzési módszert alkalmaz: fix kamerás, mobilkamerás, mobilcsoportos és tereléses ellenőrzéseket. Ez utóbbi során a társaság munkatársai a társszervekkel – rendőrséggel, VPOP-val, közlekedési hatósággal – együttműködve vizsgálják az úthasználókat.

A tereléses ellenőrzések alkalmával az autósok ingyenes láthatósági mellényeket kapnak, egyrészt kárpótlásul az okozott kellemetlenségért, másrészt baleset-biztonsági megfontolásokból, hiszen ezek használata nagyon ajánlott autópályán történő megálláskor. Ez évben eddig négy tereléses ellenőrzést tartottak a hazai autópályákon.
Az autópálya-kezelő társaság mobilkamerákkal is ellenőrzi a díjfizetést a hazai sztrádaszakaszokon. Fotó: Bertleff András
Az autópálya-kezelő társaság mobilkamerákkal is ellenőrzi a díjfizetést a hazai sztrádaszakaszokon. Fotó: Bertleff András

Összesen 7556 járműnél vizsgálták, hogy fizetett-e úthasználati díjat az üzem- bentartó. Közülük 135-en mulasztottak, ez alapján a bliccarány 1,79 százalék.

Az úthasználati jogosultsággal nem rendelkező autósoknak lehetőségük van a helyszínen befizetni a kiszabott bírságot, amit az idei négy terelés során 60 százalékuk meg is tett. Személyautóknak – ha a helyszínen, vagy 15 napon belül befizetik – 15.800 forint pótdíjat kell fizetniük. A másik véglet a D4-es kategória, ahol egy nehéz teherautó üzembentartójának, amennyiben 15 napon túl fizet, 330 ezer forintjába kerül a bliccelés.

Fontos tudni, hogy az úthasználóknak az aláírásukkal vagy virtuális e-matricavásárlás során jóváhagyó válaszüzenetükkel kell igazolniuk a matricavásárlás során kapott bizonylaton szereplő ellenőrző adatok – rendszám, díjkategória, érvényesség – helyességét, ezért érdemes ezeket a nyugtázás előtt alaposan leellenőrizni.

A jövőben a tavasztól őszig tartó időszakban továbbra is számítani lehet hasonló ellenőrzésekre a hazai autópálya-hálózat bármely pontján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencvenhét szemüveggel szebb lehet a világ

Győr - Bő másfél hónap telt el azóta, hogy három szemészorvos és a velük együtt tevékenykedő… Tovább olvasom