Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Kevesebben állás nélkül

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat közzétette a legfrissebb, októberi foglalkoztatási adatait.

Ebből kiderül, hogy kilenc hónapos mélypontra került októberben a munkanélküliek száma Győr-Moson-Sopron megyében, miközben a nyáron több gazdasági szakember éppen a ráta meglódulását várta őszre. Még mindig csaknem kétszer annyian vannak azonban állás nélkül, mint egy éve.

Az országban 570 ezer embernek nem volt munkája októberben, ami szeptemberhez képest 0,6 százalékos emelkedést jelent. Csökkent, méghozzá több mint egytizedével a bejelentett álláshelyek száma. Egy hónap alatt négy százalékkal lett kevesebb pályakezdő álláskereső.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat megállapította, hogy az országban az álláskeresők számának egy év alatti növekedése 34 százalékot tett ki, és június óta alig történt érdemi változás. A gyorsjelentésben az is szerepel, hogy a válság kitörése óta a legfejlettebb régiókban – így a Nyugat-Dunántúlon – emelkedett a legnagyobb mértékben a munkanélküliség, ennek ellenére még mindig sokkal jobb helyzetben vannak, mint a többi térség.

Győr-Moson-Sopronban az országosnál kedvezőbb tendenciák érvényesültek. Itt október végén 14.006-an voltak utcán, 439-cel (3 százalékkal) kevesebben, mint szeptemberben. Ennél kevesebb álláskereső legutóbb januárban szerepelt a statisztikában, vagyis kilenc hónapos mélypontra került a munkanélküliségi ráta.

Az éremnek mindig két oldala van. Igaz, hogy a 6,8 százalékos megyei munkanélküliségi ráta Budapest után még mindig a legalacsonyabb érték hazánkban, de az is, hogy a munkanélküliek száma egy esztendő alatt –  a válság kirobbanása óta – 92 százalékkal nőtt. Ez nagyrészt a járműipar gyengélkedésének köszönhető. Jobban csak Komárom-Esztergom  sínylette meg a krízist, ahol 99 százalékos volt a növekmény, míg az ebből a szempontból harmadik helyezett Vas neve mellett 83 százalék szerepel.

Jó hír, hogy a pályakezdő álláskeresők száma szintén jelentősen, 9 százalékkal visszaesett egy hónap alatt. Ők jelenleg 972-en vannak, bár egy éve még csupán 617-en voltak.

A megyei munkáltatók októberben 1111 új, az állam által nem támogatott álláshelyet jelentettek be a munkaügyi központnak. Ez 142-vel marad el a szeptemberi adattól, és 69-cel haladja meg a 2008. októberit. Az álláskeresőket a múlt hónap végén 962 állás várta.

Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szolgáltatási főigazgató-helyettese  három okkal magyarázta a megyei álláskeresők számának csökkenését. ˝Egyrészt a cégek részéről nagyobb munkaerőigény mutatkozott, másrészt támogatásaink népszerűbbek a munkáltatók körében, így álláskereső ügyfeleink bértámogatásunk révén jutottak munkához. És említésre méltó a közfoglalkoztatásban részt vevők számának növekedése is˝.

Olvasóink írták

 • 2. alkutya111 2009. november 10. 12:11
  „A KOMSZOL majd ront a megyei/városi statisztikán.
  A napokban - előre be nem jelentett - csoportos létszámleépítést kezdtek. Mintegy 100 főnek szűnik meg a munkaviszonya.
  "Megszabadulnak" kb. 25 fő próbaidőstől és mintegy 75 állandó munkavállalótól.
  Igaz nem a KOMSZOL az egyedüli aki leépít a létszámából.
  Csak azt kérdezném Rimányinétől, hogy van-e erről tudomásuk? Mert a Győr városában történő munkaerő leépítésekről mintha nem is tudnának.”
 • 1. tricse 2009. november 10. 11:56
  „Közhasznú munka nincs!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hirtelen megugrott az oltások száma

A lakosság zömének kezdeti ellenállása után szinte roham indult a múlt héten az új oltóanyagért. Tovább olvasom