Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Kevesebb új autó, de nem válság

Győr-Moson-Sopron - A gépjárműimportőrök szerint idén hazánkban tíz százalékkal csökkent a gépjárműeladás, erre októberben néhány százalékot még „rátesz" a mostani válság. Az eladás mérséklődését megyénkben is érzik a kereskedők, noha az okokat nem csak a válságban látják.

Miközben arról szólnak a hírek, hogy a világon átsöprő válság miatt csökken az autók eladása (is), az autógyárak visszafogják termelésüket, munkásokat bocsátanak el, az autókereskedelem gyakorlatában – legalábbis egyelőre – nem annyira drasztikus a helyzet.

A győri okmányirodában például még semmi kimutatható hatását nem érzik a gépjárműeladások csökkenésének. Hestenczné Kiss Mária csoportvezető lapunknak elmondta: semmivel sincs kevesebb munkájuk a gépjármű-ügyintézésben, mint általában. Havonta 600–800 az új járművek első forgalomba helyezése és havi 1000–1500 közti használt autóval van dolguk. Szeptemberben mindig van egy kis hullámzás, de az megszokott, a családok nem az iskolakezdésre időzítik az autóvásárlást.

Annak, hogy az okmányirodában nem tapasztalnak még lényeges visszaesést, annak oka lehet, hogy igazából a bankok is most készülnek a hitelszigorításra, hatása majd később, talán egy hónap múlva érzékelhető az okmányirodai ügyfélforgalomban. És ide tartozik az is, hogy megyénk nem szegény régió, és az itteni autókereskedők különféle kedvezményei is idevonzzák a vevőt távolabbi vidékekről.


A kereskedők érthetően „közelebbről" érzékelik a válság hatását, erről beszéltek autószalon-tulajdonosok. A Gyimes Autóház Kft.-nél inkább hektikusságot tapasztalnak. Gyimes Gyula szerint az importőrök jó akciókkal próbálják ellensúlyozni a válság okozta vásárlási bizonytalanságot (mindkét márkájuknál, az Opelnél és a Chevrolet-nél is). Inkább a finanszírozói oldalon észlelhető óvatosság, bár náluk a lakosság részére még van svájci frankban is hitel. Mint mondja, a vásárlási visszaesés körülbelül két éve kezdődött, de ilyen helyzetre azért nem számítottak. Felkészültek a nehezebb eladásra, de sikertörténet egyelőre biztosan nem lesz.

Visszaesett a Blaskovics Autószalon forgalma is. Tény, hogy kevesebb Suzuki fogy, mondja Blaskovics Lászlóné, ez azonban nem most kezdődött. A kiindulópont szerinte a „nulla forint" volt, vagyis hogy előleg nélkül is bárki hozzájuthatott autóhoz. Ugyanúgy, mint más tartós fogyasztási cikkekhez. Az emberek így nekiálltak vásárolni, aztán megtorpantak: valamiből fizetni is kellene... A vásárlások azért is torpantak meg, mert az emberek nem tudják, mit hoz a holnap, a jövő.

A Vanos Autószalonban – mint Dusza Andrástól megtudtuk – nincs drasztikus változás. Talán jó egy hete, mindenféle rémhírek hatására volt a forgalomban egy-két napos csönd. Itt persze némiképp más a helyzet, hiszen nem új, hanem használt autókat forgalmaznak. Az egy-két éves autó lényegesen olcsóbb, könnyebben elérhető, jó alternatívája az újnak. Tény viszont, hogy a bankok a korábbinál jobban megnézik, kinek adnak hitelt. Van devizahitel, de az önrészt némiképp emelik. Az újautó-eladásban Dusza András szerint sem most kezdődött  a 10, néhol 15 százalékos csökkenés, az már legalább fél éve tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásbörze az egyenlő esélyért

Győr-Moson-Sopron - Hagyományteremtő szándékkal először rendezett állásbörzét megváltozott… Tovább olvasom