Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Kevesebb pénz jut karácsonyra?

Győr-Moson-Sopron - Zsúfolt képét mutatta a bevásárlóhelyek környéke az elmúlt hétvégén, éppúgy, ahogy az karácsony előtt szokásos. Sok a nézelődő, a válogató ember, aki azt mondja: a pénzt éppúgy nehéz beosztani, mint a tavalyi ajándékozásnál. Az árusok szerint rosszabb a helyzet.

– Pénzt adok a gyerekeknek, az unokáknak karácsonyra, hadd vegyenek rajta, amit akarnak. Ezzel segítek. Igaz, kevesebb jut most erre is, mert másra kell a pénz, a megélhetésre, a gyógyszerekre – mondta az épp a szabadtéri árusok standjai felé induló Polcsik Józsefné nagymamat. Unokája pedig rávágta: „Én meg mindenkinek rajzolok." Megjegyzésével ugyan mosolyt csalt a családtagok arcára, de édesanyja tekintetén azért látszott, nem kis számolgatást, fejtörést jelent, hogy a hozzátar-
tozókat idén is meglepjék valamivel.

Soknézelődő, kevés vásárló a karácsonyi forgatagban. Fotó: B.A.
Soknézelődő, kevés vásárló a karácsonyi forgatagban. Fotó: B.A.

Polcsikék jobbára ruházati termékeket vásárolnak karácsonyra, csupa praktikus holmit, amit amúgy is meg kellene venni. Másra nem telik. Elektronikai cikkeket csak akkor szoktak újat beszerezni, ha nagyon muszáj. Mindemiatt nem is érez különbséget az idei és az előző évek adventje között, a spórolós szemléletben nincs számára semmi újdonság. Kovács Szilvia is arról beszélt: lehet, hogy kevesebb játékot vesznek kisgyermekünknek, de jó minőségűt és tartósat. „Mit tehetünk a válságban? Igyekszünk többet dolgozni" – tette hozzá.

Tartalékolás a válságban?

– Összességében talán kevesebbet költünk idén a karácsonyra, mint tavaly, de ez nem jelent olyan nagy különbséget, eddig sem volt módunk túlköltekezésre. Jól be kellett eddig is osztani a pénzt, hiszen fizetésből élünk, három gyermeket nevelünk – mondta Panykó Jánosné, aki szerint azonban ez az egyik legszebb ünnep. „Örülünk a hozzá fűződő lelkiségnek, a vallásos hagyományoknak, az apró ajándékoknak és a családnak."

Az egyik árus viszont egyáltalán nem volt ünnepi hangulatban megkeresésünkkor. Szerinte a gazdasági válság hatásának egyik látványos megnyilvánulása, hogy advent első hétvégéjén standjánál jó tíz percekig meg sem állt senki. „Megérződik bizony nálunk, hogy már több munkást elbocsátottak, vagy a leépítésektől tartva tartalékolják a pénzt. Én meg nem tudok eladni. Próbálkozom az árengedménnyel, de csak a saját jutalékomból tudok engedni. Ötven fölött így tengődök, csak azért nem adom fel az árusítást, mert ilyen korban már más munkát keresve semmi esélyem nem lenne."

Tömeg a zárás előtt is

Még a zárás előtti órákban is hatalmas volt azonban a tömeg tegnap este a bevásárlóközpontokban. Rengeteg ember sétált, nézelődött, beszélgetett, fagyizott az üzletek és a polcsorok közt, azonban csak keveseknek volt a kezükben táska, ami azt jelezte volna, hogy már találtak megfelelő karácsonyi ajándékot. Talán sokan a döntés előtt jobban fel akarják térképezni a kínálatot, az árakat. Így viszont kitűnt az emberek közül az a férfi, aki egy bevásárlókocsin két egyforma típusú porszívót tolt...

Az eladó, akitől ajándéktippet kérhet a vásárló, azonban azt mondja, idén jobban viszik nőknek a hajvasalókat, a hajsütő vasakat, férfiaknak pedig az elektromos borotvákat. Előbbiből tizenötezertől, utóbbiból huszonötezer forinttól márkásakat, korszerű, új típusokat választhatunk. Családi ajándéknak népszerű még a kávéfőző gép. Amiben egyébként észrevehetően eltér az idei karácsonyi bevásárlószezon az előzőektől, hogy nincsenek olyan slágertermékek – még az elektronikai termékek közt sem –, mint korábban például a plazmatévé vagy a házimozi-rendszer volt. Mindenki inkább csak olyasmit vesz, amire szüksége van. Az illatszerboltokban például tusfürdőt, testápolót, dezodort tartalmazó csomagot. Ruhaneműt is sokan vesznek ajándéknak, de főleg kiegészítőket, élénk színű sálat, kendőt, sapkát, kesztyűt, nyakkendőt és zoknit. A butik eladója szerint egyébként akkor veszünk idén „tuti sikerajándékot", ha olyan felsőt vagy alsót választunk, amin mesefigurák vannak – a felnőtteknek is, ám az ilyen holmit jobbára már el is kapkodták.

Bár a könyvek egyre drágábbak, még mindig ezt tartják sokan szép és a fa alá illő ajándéknak. Kevesebb viszont a könyvek slágerlistáján a regény, több az életmódtanácsokat osztó, az interjúkötet vagy az idézetek gyűjteménye. A szakember ajánlása szerint ezekből rövidebb részek olvasása is élmény lehet gyorsuló mindennapjainkban, és talán a gazdasági válság fenyegetése közepette szükségük van az embereknek a pozitív gondolatokat ébresztő írásokra.

Olvasóink írták

  • 3. G.D 2008. december 02. 23:54
    „Hát nem is az erön és a lehetöségeken kívüli költekezés lenne a karácsony lényege. Rossz irányba fordult a szekér e tekintetben. A szeretet ünnepe átváltozott az eszeveszett ajándékozások és a határtalan zabálások ünnepévé. Nekem a szívböl adott, sajátmaga által nekem készített individuális apróságok a legszívesebbek. Ami szükséges, azt általában meg is veszi mindenki magának, a másik ember szeretetét pedig semmivel sem lehet megvásárolni. - Még akkor sem, ha eladósodik az ajándékozó. - Ha ezt meg még el is várják töle, akkor az meg még rosszabb.!!”
  • 2. Judytka 2008. december 02. 11:43
    „Naná,hogy kevesebb.De azt osztjuk be,ami van.Annyira hülye nem leszek,hogy eladósítsam magam karácsonyra!!”
  • 1. fortuna54 2008. december 01. 17:44
    „Pedig az ujjabban nyilt uzletpalota is varja a kedves vevoket. Jo vasarlast mindenkinek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A válság elvitte a jutalmakat

Győr-Moson-Sopron - Önmérsékletet tanúsítanak a politikusok: a városi és a megyei vezetők nem veszik… Tovább olvasom