Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Kevesebb parlagfű és büntetés

Nyugat-Dunántúl - Idén jóval kedvezőbb volt a helyzet Nyugat-Dunántúlon a parlagfű-fertőzöttség szempontjából, mint az előző években. Ez elsősorban a felelős szervek és a civilek összefogásának köszönhető – hangzott el a „Parlagfűmentes régióért" munkabizottság tájékoztatóján.
A Nyugat-dunántúli Regionális Államigazgatási Kollégium „Parlagfűmentes régióért" koordinációs munkabizottsága – amelyben a közigazgatási, a mezőgazdasági és a földhivatal, a tisztiorvosi szolgálat és a munkaügyi központ szakemberei dolgoztak együtt – a napokban értékelő ülést tartott. Dr. Németh Éva, a koordinációs munkabizottság elnöke összegzésként elmondta: a nyugat-dunántúli régióban a parlagfűvel fertőzött területek száma, nagysága az elmúlt évekhez képest jelentősen csökkent, ezért kevesebb intézkedésre volt szükség. Mindehhez hozzájárult az időjárás, a civil szervezetek hatékonysága és a lakosság jogkövető magatartása. Szólt az elmúlt évek következetes hatósági intézkedéseiről is, de leginkább a koordinációban részt vevő szervezetek összehangolt munkáját és a média figyelemfelhívó tevékenységét emelte ki.

A munkabizottság tevékenységében fontos szerepe volt a tájékoztatásnak és bevált az ingyenesen hívható zöldszám is, amelyen a lakosság tehetett bejelentést a parlagfüves területekről. Megyénkből 191 ilyen hívás volt, amelyekből összességében kiderült: még mindig sokan nem ismerik fel az allergiás panaszokat okozó növényt.

A tisztiorvosi szolgálat pollencsapdái azt mutatták, hogy alacsonyabb pollenkoncentráció jellemezte az idei évet. A munkaügyi központ megyénkben 25 millió forintot osztott szét az önkormányzatok között pályáztatás révén a parlagfű-fertőzöttség megelőzésére és irtására szervezett közmunka finanszírozására.

A bejelentések és ellenőrzések okán végzett helyszínelések időszakosan jelentős pluszfeladatot jelentettek a földhivatal és a növényvédelmi igazgatóság embereinek. A költségek és a feladatvégzők elismerésére a munkabizottság anyagi fedezet biztosítását javasolta. A tapasztalatok alapján többek közt azt is megfogalmazták, visszatartó erőként jó lenne, ha azok, akikre bírságot szabtak ki a parlagfű miatt, nem kaphatnának agrártámogatást.

A parlagfű-fertőzöttség visszaszorítását szolgálná az is a szakemberek szerint, ha szigorúan büntetnék azokat a földtulajdonosokat, akik nem szolgáltatnak adatot a földhivatalnak. Ugyanis esetenként nehézkes kideríteni, kié a gyomos terület. Részletek a www.gyorkozig.hu honlapon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irodalmi hét Kormos-emlékekkel

Győr-Moson-Sopron - A Megyei Irodalmi Hét idei főszereplője Kormos István. Több programmal is… Tovább olvasom