Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Kevesebb lesz az elsős

Becsengettek az iskolákban. Jelzés ez tanárnak, diáknak egyaránt a folyta- tásra, az újrakezdésre. Győrben az óvodától a középiskoláig bezárólag mintegy harmincezren kezdték az új tanévet.
Olaszi Imre, a győri polgármesteri hivatal oktatási irodájának vezetője megnyugtatónak tartja, hogy a tervezett felújítási, bővítési és átalakítási munkálatokat időre mindenütt befejezték.

– Az elsősök évről évre kevesebben vannak, körülbelül 1300 gyerekkel számolunk. Ebben az évben ez nem jelent iskolabezárást, hosszabb távon viszont a csökkenő gyereklétszám takarékosabb gazdálkodásra, az intézmények ésszerűbb kihasználására int.
– Hogyan alakul a tanév rendje?
– Az idei tanév rendjét módosító rendelet szerint ez mindenütt egységes, a tanévet szeptember első munkanapján kezdjük. Ehhez igazodik a zárás is, ami 2003. június 13-a, péntek. Az intézmények rendelkeznek némi szabadsággal, ilyenkor sport- és gyermeknapot, iskolai kirándulást szerveznek. Ebben a tanévben is lesz őszi szünet is, egyre inkább megkedvelik a szülők és a diákok is.
– A nyár az iskolafelújítások, -karbantartások időszaka.
Olaszi Imre
– A város évente 230–240 millió forintot költ erre, a tényleges munkákra aprólékos tervezéssel és felméréssel készülünk. Sok esetben az épületek felújítása két-három éves szakaszokban történik, hiszen egy összegben szinte lehetetlen a teljes rekonstrukció. Olykor meglepetés ér bennünket, amikor belekezdünk egy munkába és kiderül, hogy jóval nagyobb összeget igénylő felújítás szükséges. A határidőket mindenütt tartották, a munkákkal elkészültek.
– A közalkalmazottakat érintő béremelés nagy része az oktatást, így a pedagógusokat érinti. Feltételezem, hogy a jövőben a korábbinál is vonzóbb lesz a pedagógushivatás és kevesebben hagyják el a pályát.
– A felsőfokú végzettséggel rendelkezőknél radikális az ugrás, hiszen a kezdő, főiskolát végzett fiatal kolléga százezer forinttal, az egyetemet végzett százötezer forinttal lép a pályára. Csak összehasonlításként: a kezdők eddig ötvenöt-hatvanezer forintot vittek haza. Természetesen az osztályfőnöki és egyéb pótlékok maradnak, s ez így is van rendjén.
– Vannak már visszatérők?
– Megindult ez a folyamat, jellemző például, hogy egyetlen nyelvtanári állásra a minap tizenöten jelentkeztek. Lehet válogatni. Sok nő a családja miatt szeretne visszatérni, hiszen a csemetéivel azonos időben lehet szabadságon, nem kell korán kelni és még sorolhatnám az érveket. Cél azonban hogy a lehető legjobb és legképzettebb nevelők legyenek az iskolákban, hiszen a gyerekek jövője múlik ezen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politikai vita a hitelkeret miatt

Politikai vitát váltott ki az az egymilliárdos folyó- számla-hitelkeret, amelyet a csütörtöki győri… Tovább olvasom