Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Kevesebb hitelt vesz fel Győr

A győri önkormányzat 1,6 milliárd forintnyi folyószámlahitelt vett fel az első félévben, hogy enyhítse átmeneti likviditási gondjait. A holnapi közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint a város pénzügyi helyzete stabil.
A győri közgyűlés csütörtökön tartja nyári szünet utáni első ülését, amelynek egyik fontos napirendi pontja a költségvetés első félévi alakulásáról szóló beszámoló. Ebből kiderül: a város 721 millió forinttal több állami pénzt könyvelhetett el ebben az időszakban, mint amennyit az esztendő elején eltervezett.

A nagy összeg zömét három jelentős tétel adta: a színház és a filharmonikus zenekar pótlólagos támogatást kapott, a szociálpolitikai tevékenységgel összefüggő megtérítés megközelítette a 200 millió forintot, a helyi közforgalmú tömegközlekedésre pedig egy pályázat nyomán 131,5 millió forint többlet érkezett.

Ennek is köszönhető, hogy az önkormányzat ugyan biztosan vesz fel hitelt év végén, de jóval kevesebbet, mint az eredeti büdzsében szereplő hárommilliárd forint. Eredics Imre alpolgármester szerint ettől függetlenül még idén aláírhatják a Tihanyi Árpád úti aluljáróra vonatkozó mintegy ötmilliárd forintos kölcsönszerződést, amelynek azonban 2004-re eső hányada nem lesz magas.

A város likviditási helyzete egyébként rosszabb, mint egy évvel korábban, amit az is mutat, hogy míg 2003 első hat hónapjában nem kellett átmeneti folyószámlahitelt felvenni, addig idén már 1,6 milliárd forint igénybevételével élt a város. Ezek eddig olcsóbbak voltak a fejlesztési hiteleknél.

A városvezetés Győr pénzügyi helyzetét stabilnak tartja, és azzal számol, hogy a működési kiadások és bevételek egyensúlya az év végére beáll. A bevételek teljesülése időarányos volt az első félévben, de például gépjárműadóból jóval több folyt be a vártnál. Fejlesztésekre papíron keveset költött az önkormányzat, a beruházások azonban közel sem álltak le, csak a számlák érkeznek később.

Közgyűlés nyilvánosan

A győri közgyűlés holnap délután három órakor tartja nyilvános ülését a városháza dísztermében. A napirendi pontok között szerepel egyebek mellett a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. kezelésében levő műalkotások, vallási emlékek állapotáról szóló tájékoztató, a Tihanyi Árpád úti aluljáró megvalósításához szükséges forrás, az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos felújításának támogatása, a Praktiker Áruház bővítésének közterület-kialakítási terve, valamint a hulladékégető kapacitásbővítése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A likócsiak gyöngyszeme

A likócsi vállalkozók és helybeliek összefogásával valóságos pihenőparkot varázsoltak a Mosoni-Duna… Tovább olvasom