Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Kevesebb gépkocsit loptak el

Két év alatt ötödére esett vissza a Győri Rendőrkapitányság illetékességi területén a gépkocsilopások száma, miközben jelentősen javult a felderítési eredményesség. A rendőrség szerint a javuló mutatók mögött a nagyobb közterületi jelenlét és a megelőző intézkedések állnak.

Néhány évvel ezelőtt Győr és környéke – rendőrségi szakzsargonnal szólva – az egyik legfertőzöttebb terület volt a gépkocsilopások szempontjából. Ennek részben a megyeszékhely földrajzi helyzete és gazdasági ereje, részben az Audi-gyár idetelepülése volt az oka. A hivatalos adatok szerint az elmúlt két évben jelentősen javult a helyzet. Míg 1999-ben 123, 2000-ben 145 autót loptak el a Győri Rendőrkapitányság illetékességi területén, addig 2001-ben „csak" 82-t, tavaly pedig 30-at. Változott a bűnözők által kedvelt márkák listája is: korábban elsősorban a gazdagabban felszerelt Audikat, Mercedeseket és Volkswageneket szemelték ki, mára viszont az alsó középkategóriás márkák léptek elő kedvenccé, amelyeket feltehetőleg alkatrészként értékesítenek.
Minderről dr. Holló Sándor alezredes, győri rendőrkapitány számolt be nemrégiben a város közgyűlésének. A kedvező folyamatok tükrében nem véletlen, hogy a képviselők egyhangúlag fogadták el a beszámolót. A tájékoztatóból kiderült az is, hogy a tettesek leggyakrabban az ajtó zárszerkezetét törik el, majd indításgátlóval rendelkező típusok esetén az elektronika átkódolása után, a gyújtáskapcsoló segítségével, indításgátló nélküli típusoknál a gyújtáskapcsoló kábeleinek rövidre zárásával indítják el az autót.

Kedvező változás tapasztalható a gépkocsifeltörések esetében is. Három éve még 1260 ilyen bűncselekmény vált ismertté Győrött és környékén, 2002-ben már csupán 427. A statisztikából kitűnik, hogy a kocsiban hagyott értékek legkevésbé Adyvárosban vannak biztonságban, „köszönhetően" a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, illetve a Győr Plaza parkolójának, de Nádorváros, Marcalváros, Gyárváros és a Belváros szintén veszélyes terep. (Az előző esztendőkben volt jellemző, az áruházak parkolóiban elkövetett gépkocsifeltörések ugyanakkor megszűntek.)
A szakemberek szerint a csökkenő tendencia annak köszönhető, hogy intézkedési terv készült e bűncselekménytípus visszaszorítására. Nyomozói portyaszolgálatokkal, valamint a győri önkormányzat több millió forintos támogatásának köszönhetően nagyobb ellenőrző, igazoltató tevékenységgel növelték a rendőri jelenlétet. Visszatartó erő lehet az is, hogy számottevően javult a felderítési eredményesség: sokatmondó adat, hogy 1999 és 2001 között a tettesek mindössze 8–15 százalékát, tavaly azonban már 41 százalékát fogták el.

Kapcsolódó cikkek: 

Autófeltörések: folytatódnak (2003-01-09) >>
Javuló megyei közbiztonság (2002-05-01) >>
Fertő-parti autófeltörések (2003-02-07) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombaték szombatjai

Szombat Viktória négy nappal később született, mint ahogy várták. Így azonban duplán is… Tovább olvasom