Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Kevesebb fürdőző a strandokon

A nyári rekordmeleg hetei ellenére mintegy húsz százalékkal esett vissza a győri szabad strand látogatottsága az előző nyarakhoz képest. A fizetős strandé több mint harminccal. Előbbiért vélhetően a Mosoni-Duna alacsony vízállása, utóbbiért a strand melletti építkezés a felelős.
Egyetlen kihasznált szabad strand és két „fizetős" medence hivatott a csaknem százharmincezer győri fürdőzési igényét kielégíteni. Többen Lipótra, Csornára, Pápára vagy még messzebb járnak strandolni.

Szarvas Zoltán, az „Aranyparton" álló söröző-büfé vezetője szerint mintegy húsz százalékkal esett vissza a fürdőzők száma, s ennél vélhetően jóval drasztikusabb lenne a csökkenés, ha a rekordhőség nem kergette volna ki azt az így is több mint ezer embert a partra.
Szarvas Zoltán úgy látja: a víz minőségével elégedettek az emberek, a szélsőségesen alacsony vízállás azonban már sokakat otthon tart, annak dacára, hogy Győr nem bővelkedik szabad fürdőzési lehetőségekben. És még istenesnek látszik a helyzet ezen a szakaszon, ha áttekintünk a töltés másik oldalára: a Mosoni-Duna holtágánál – ami korábban naponta százakat vonzott – már csak kutyasétáltatók lézengenek.

Algás holtág

– Idén már ki sem nyitottam a büfét a holtágon. Teljesen felesleges. Három éve senki nem teszi be a lábát, amit meg is értek. Korábban gyönyörű volt ez a víz, de hagyták elalgásodni, így bevallom: én magam sem vágyom oda – mondja Szarvas Zoltán, akinek már húszéves vendéglátói tapasztalata van az Aranyparton. – A Mosoni-Duna vízminősége szerencsére jó. Megfigyelhető egyébként, hogy augusztus 20-a után szinte meghal az Aranypart, így csak a júniust, júliust tudom az elmúlt évivel összehasonlítani, már csak azért is, mert tavaly ilyenkor az árvíz mindent elmosott, beleértve „magamat" is.

„ Tipikus győri specialitás: májusban a húsz-huszonöt fok több embert vonz, mint augusztusban a harmincöt."

Következne ezekből a tapasztalatokból, hogy a fizetős strand keresettebb legyen, mondjuk azzal a húsz százalékkal. A két folyó összefolyásánál fekvő, nagy múltú strandhoz azonban egyre hűtlenebbek a győriek. A forgalom mintegy kétharmadára esett vissza a tavalyihoz képest, amikor napi kétezer vendég látogatta a strandot, s volt olyan is, hogy ötezren vettek belépőt. Szabady János, az üzemeltető Pannon-Víz rt. PR-felelőse elmondta: ennek okát nem tudják teljes bizonyossággal megállapítani, de nagyrészt az élményfürdő építése lehet a felelős.

Idősek a gyermekmedencében

– Az építkezés miatt megszűnt a huszonöt méteres, huszonnyolc fokos termálmedence, ami sokakat vonzott. Ugyanilyen érvágást jelent, hogy kárpótlásul a gyerekmedencét töltöttük fel termálvízzel. Azt így a főként orvos által beutalt idősek használják, míg a hat év feletti gyerekek csak a két nagymedencébe mehetnek, amihez sokan közülük még túl kicsik. Gondolkoztunk más megoldáson, de hiába: a Cziráky-medencét jogszabályi rendelkezés miatt nem tölthettük fel termállal, mivel százhúsz centiméternél mélyebb. Így most bele kell törődnünk ebbe a visszaesésbe: ez az ára annak, hogy egy – a sárvárihoz hasonló – élményfürdő létesüljön Győrben. Jövő nyáron már nem lehet problémánk a forgalommal – reméli Szabady János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angliai szerződés Borbálának

Ugyan a zsűri többsége más lányokat választott az idei Look of the Year verseny győzteseinek, a… Tovább olvasom