Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Kevesebb feljelentés, több üdülőbetörés

Az ismert gazdasági nehézségek ellenére az elmúlt évben tovább javultak a Győri Rendőrkapitányság eredményességét mutató számok: csökkent a rablások és a közterületen elkövetett bűncselekmények száma. A kapitány szerint azonban van még javítanivaló.
– Úgy gondolom – kezdte a Kisalföld megkeresésére Holló Sándor alezredes, rendőrkapitány –, hogy a kapitányság munkáját tavaly kevesebb állampolgári kritika érte, egyre jobbak a vélemények. Eredményeink azonban nem jelentik azt, hogy az előttünk álló évben nincs mit tenni. Van mit tenni és van min javítani.

Lopások, rablások

A korábbi évhez képest csökkent a feljelentések és a nyomozások száma is. A kapitányság tavalyi felderítési eredményességén nem sikerült javítani, míg 2002-ben 36,95 százalék, 2003-ban 35,84 százalék volt ez a mutató. Csökkent a vagyon elleni bűncselekmények, ezen belül a lopások száma. Gépkocsit 26-tal többet loptak el, mint egy évvel korábban, a gépkocsifeltörések száma 472-ről 492-re emelkedett.


Ezzel szemben jelentősen, 358-ról 232-re csökkent az egyéb járműlopások száma.
– Mintegy egyharmadával kevesebb rablás volt tavaly, mint az azt megelőző évben. S megnyugtató, hogy ennél a bűncselekményfajtánál ötven százalék fölé emelkedett a felderítési eredményesség. Kiemelném, hogy a pannonhalmi rendőrőrs munkája során mind bűnügyi, mind pedig a közrendvédelmi szakterületen évek óta eredményesen teljesít – mondta el Holló alezredes.

Tervben a személyi döntés

– Az üdülő- és víkendházbetörések száma tavalyra 174-ről 125-re csökkent, a felderítési eredményessége azonban csökkent. Ennek okát megvizsgáltatom és rövid időn belül személyzeti döntést fogok hozni. Örömteli, hogy a közterületen elkövetett bűncselekmények száma mérséklődött, mely jól példázza a közterületek biztonságának javulását. Csökkent a szabálysértési feljelentések száma s a kiszabott bírság összege is. Ez jól tükrözi a személyi állomány differenciált intézkedését, hisz nem ragaszkodunk a statisztikai alapokon működő „hány feljelentésed van?" szlogenhez. Úgy tűnik, munkatársaink megértették, hogy nem szükséges rögtön a legszigorúbb szankciót alkalmazni – hangsúlyozta a kapitány.

Betöltetlen állások a fogda- és a kísérőőröknél

Az alezredes elmondta még, hogy nagy gondot jelent a közrendvédelmi állományon belül a fogdaőrök és kísérőőrök hiánya. A személyes szabadságot korlátozó intézkedések közül az előállítás, valamint az elfogás csökkent, míg az elővezetések száma emelkedett.
A kapitányság legnagyobb hiánnyal küszködő szakterülete a közrendvédelmi. A kapitányság rendszeresített 348 státusából 48-at nem sikerült betölteni, melyből 45 státus a közrendvédelmi osztály hiányaként mutatkozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jenny biztosan párbajozik

A ValóVilág 3. legutóbbi jelölőshow-jában három lakótársa is Jennyre dobta szavazatát, így… Tovább olvasom