Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Kevesebb baleset és bűn a sztrádán

Győr-Moson-Sopron - A megyei autópálya-alosztályt tavaly január 1-jétől irányítja ismét a rendőr-főkapitányság. Az egység feladata megnőtt, létszáma, technikai felszereltsége nem változott. Kevesebb volt a baleset és a bűncselekmény, ez utóbbi a bevetési szolgálatnak is köszönhető.
Ismét a lébényi autópálya-alosztály járőrei felügyelik tavaly január 1-jétől az M1-es – korábban a tatabányaiakhoz tartozó – megyehatár és a 85-ös főút közötti szakaszát is.
– Az alosztály a kritériumok szerint leterheltnek számít, miután nyolcvanhét kilométer hosszú a hozzánk tartozó szakasz, amely két határátkelőhöz is csatlakozik. Ugyanakkor a győri elkerülőt a főutak csatlakozása és a bevásárlóközpontok kiemeltté teszik – mondta lapunknak Perjámosy István alezredes, a megyei közlekedésrendészeti osztály autópálya-alosztályának vezetője.

Az átállással mintegy 60 százalékkal nőtt a lébényi alosztályhoz tartozó terület és a feladat, ugyanakkor a létszám és a technika maradt.

– Előnye az átszervezésnek, hogy a határőrség integrációjával – főként a volt határőrökből – felállt a megyei főkapitányság irányítása alá tartozó bevetési szolgálat. A mélységi migrációs ellenőrzéseket hajtják végre, valamint a sorozat-bűncselekmények megelőzésében, felderítésében kapnak jelentős szerepet. Így az autópálya-szolgálat az esetleges balesetekre, a forgalom szabad áramlásának biztosítására koncentrálhat – hangsúlyozta Perjámosy István.

Az autópálya-kezelő is sok fejlesztést folytatott, s kamerákat helyeztek ki a területre, így szinte a teljes megyei szakasz lefedett. Így szükség esetén gyorsan tudnak reagálni.

Egy év alatt a halálos balesetek száma 5-ről 4-re, a súlyos sérüléseseké 16-ról 14-re, míg a könnyűeké 44-ről 30-ra, az anyagi kárral járó eseteké 332-ről 280-ra csökkent. Fotó: Krizsán Csaba
Egy év alatt a halálos balesetek száma 5-ről 4-re, a súlyos sérüléseseké 16-ról 14-re, míg a könnyűeké 44-ről 30-ra, az anyagi kárral járó eseteké 332-ről 280-ra csökkent. Fotó: Krizsán Csaba

– A közútkezelő rugalmas hozzáállásával a határátkelőnél kialakult egy olyan forgalmi rend, amely a kiemelkedő forgalmat is képes levezetni. A karácsonyi forgalom zavartalanul lement, igaz, folyamatos rendőri jelenlét kellett, de míg ez korábban két hetet tett ki, most két-három napra zsugorodott. Így a többi területre is nagyobb figyelmet fordíthattunk.

A megyéhez tartozó sztrádaszakaszokon 2007-ben 65 személyi sérüléssel járó baleset történt, tavaly 48. Egy év alatt a halálos balesetek száma 5-ről 4-re, a súlyos sérüléseseké 16-ról 14-re, míg a könnyűeké 44-ről 30-ra, az anyagi káros baleseteké 332-ről 280-ra csökkent.

– Ez egyrészt az objektív felelősség elve bevezetésének, másrészt a forgalom-ellenőrzési beavatkozásoknak s a rendőri jelenlétnek köszönhető. A trükkös és egyéb lopás is kevesebb volt. Híre ment, hogy itt a migrációs ellenőrzésre nagy figyelmet fordítunk, s a kitereléses akciók is távol tartják a bűnözőket – jegyezte meg Perjámosy István.

Az autópálya-alosztály 26 fős egysége tavaly 532 szabálysértési feljelentést tett, zömében közlekedési baleset okozása, szabálytalan várakozás, parkolással kapcsolatos problémák, biztonsági öv használatának elmulasztása miatt. Helyszíni bírságot mintegy 3200-at szabtak ki 38 millió forint értékben, hat ittas vezetővel szemben jártak el.

Olvasóink írták

  • 1. 01010 2009. január 07. 21:28
    „3732 / 365 = 10,22 büntetés naponta az kevés vagy sok ?
    Ilyen közlekedési morálnál :-(”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem vitték vissza a tűzijátékokat

Győr-Moson-Sopron - Egyetlen tűzijátékot sem vittek vissza a kijelölt árusítóhelyekre – tudtuk… Tovább olvasom