Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Kevesebb a vidéki kiselsős

Nincs tolerancia: a sajátos nevelési igényű gyerekek elriasztják a szülőket.

Bár volt, ahol az utolsó pillanatban jött össze a szükséges létszám, minden győri iskolában sikerül első osztályt indítani ősszel. A népszerűségi toplista nem változott, s a szülők nagy része most is a közlekedési útvonalak szerint választott iskolát gyerekének.

938 kisgyereket írattak be a múlt pénteki határidőig a győri önkormányzati általános iskolákba, s bár a részleges adatok feldolgozása még folyik, már most látható, hogy kevesebb kisgyerek érkezik a Győr környéki településekről, mint eddig: míg tavaly tizenhárom százalék volt a vidéki diák, ma ennek kevesebb mint a fele, hat százalék.

Ez már valószínűleg annak a nagy vihart kavart januári győri önkormányzati rendeletnek a hatása – legalábbis részben –, amely kötelezi a szülőket, hogy beíratás előtt a lakóhelyükön is tájékozódjanak az oktatási lehetőségekről, sokan ugyanis nem is voltak tisztában azzal, mit kínál a helyi (kis)iskola, s automatikusan valamelyik győri intézménybe vitték a gyereket.

Ahogy évek óta, idén is a Gárdonyi, a Móra, a Fekete és a Kölcsey a legnépszerűbb általános iskola, előbbiek három, utóbbi – kismegyeri tagiskolájával együtt – négy elsős osztályt indít szeptemberben. Lehetne többet is, annyi volt a jelentkező, a helyek azonban korlátozottak, ennek ellenére a hétévesek többsége bejutott az elsőként megjelölt intézménybe. Volt, ahol tűkön ülve várták a pedagógusok a beiratkozást: a révfalui Szent-Györgyi-iskolában az utolsó percig nem volt biztos, elindulhat-e egyáltalán az első osztály, annak ellenére ugyanis, hogy az iskola körzetébe több mint negyven leendő elsős tartozik, múlt hét közepéig még csak hatnak a szülei jelezték beíratási szándékukat. A tanárok minden követ megmozgattak – még a közeli tulipános iskola is beszállt a „toborzásba" –, s a szorongató péntek délutáni határidőre végül összejött a törvény által előírt 21 fős minimumlétszám, azaz lesz utánpótlása az alsósoknak.

Hogy milyen szempontok döntenek az iskolaválasztásnál, azt nehéz pontosan megmondani; úgy tűnik, az otthon és a munkahely közötti útvonal az egyik döntő érv, de sokat nyom a latban az is, ha a gyerek óvodája valamelyik iskola tagintézménye.

Ma már egyébként ebbe az irányba halad a világ, nem utolsósorban azért, mert összevonva jóval gazdaságosabb az intézmények működtetése. „Rossz pontot" jelent viszont, ha több problémás, úgynevezett sajátos nevelési igényű – például olvasási vagy írási nehézséggel küzdő – kisgyerek jár az iskolába.

Papp András, a győri önkormányzat oktatási és kulturális osztályának vezetője szerint a gyerekek toleránsabbak, mint a szüleik.
– A Balassi-iskola például, ahol kiemelten foglalkoznak ezekkel a gyerekekkel, egy egész osztályt veszített emiatt... Pedig az oktatási irányelvek és a támogatási rendszer is az integráció irányába változik: eddig minden érintett gyerek után két-háromszoros fejkvótát kapott az iskola, hamarosan azonban megszűnnek a speciális csoportok, s vegyes osztályokban, egyéni foglalkozással kiegészítve tanulhatnak a gyerekek.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem vonzó az igazgatói szék

Négy óvoda és nyolc iskola élére keres új vezetőt a győri önkormányzat szeptembertől. Az igazgatói… Tovább olvasom