Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Kevesebb a szállóvendég

Megyénk hoteljeibe többnyire nem repülővel érkeznek a turisták, ezért a légtérzár nem okozott nekik kárt, ettől a jövőben sem kell tartaniuk.

Hatása talán még hoz is vendéget a szállóhelyekre, amelyek forgalma visszaesett a tavalyihoz képest.

– Csak néhányan mondták le a szállást és csak páran maradtak tovább nálunk a vulkáni hamu miatt leállt légi közlekedés okán – mondta portálunknak Horváth Ottó, a győri Rába Hotel igazgatója, aki magyarázatként hozzátette: üzleti vendégeik, a turistacsoportok is jellemzően autóval, busszal utaznak.

Ráadásul jellemzően ˝last minute˝ jelleggel foglalnak szállást, egy-két nappal az érkezés előtt. Így akik nem tudtak repülni a légtérzár következtében, valószínűleg nem is jelentkeztek be előre.

Az igazgató úgy véli, talán inkább előnyük lehet a történtekből. Ugyanis azt tapasztalják, hogy hasonlóan az ikertornyok lerombolása utáni helyzethez, a nyugat-európaiak bizalmatlanná váltak a légi közlekedés iránt. Ha viszont más járművet választanak utazáshoz, több helyen, több városban meg kell állniuk. De ebben inkább csak reménykedik a szállodavezető.

Az előfoglalások, a fesztiválok okán számítanak nyáron több vendégre a szállók. Képünkön Móricz András főportás. Fotó: Bertleff András
Az előfoglalások, a fesztiválok okán számítanak nyáron több vendégre a szállók. Képünkön Móricz András főportás. Fotó: Bertleff András

Áprilisi forgalmuk gyengébb, mint tavaly ilyenkor volt. A válság még mindig érezteti hatását a rendezvényturizmus terén is. A cégek ilyen jellegű kiadásaikon spórolnak és alkalmazottaik, az üzletemberek utazását visszafogják. A magyar családok pedig a szakember szerint azért maradtak el, mert húsvétkor nem volt jó idő, ráadásul az ünnep közel esett március 15-éhez.

Horváth Ottó szerint az is számított, hogy nem volt nagyobb turistacsábító fesztivál, sportesemény a városban. Reméli ugyanakkor, hogy nyáron több olyan lesz, ami vonzza a vendéget.

– Kihasználtabbak voltak a szobáink idén áprilisban, mint tavaly, a belföldi piac visszaesése azonban árcsökkentő hatású, így kevesebb bevételünk származott abból, hogy több hazai turista hozzánk jött pihenni – szögezte le Sándorfi Róbert, a soproni Lövér szálló igazgatója.

Májusban és júniusban viszont ő is nagyobb forgalomra számít az előfoglalások alapján. Főként a rendezvényturizmusból adódó és a szabadidős programokat kihasználó csoportok révén. Reméli, hogy júliusban, augusztusban élénkül a belföldi piac is: ˝akik korábban elmentek nyaralni, idén is megteszik˝.

Tájékoztatása szerint a vulkáni hamu miatt két vendégük mondta le foglalását. Azonban nem kérték vissza a pénzt, tehát más időpontban kihasználják a kifizetett szállást.

Aggódtak egy kínai csoport miatt is, de időben megérkezett. ˝Ha tavaly augusztusban lövell hamut az izlandi vulkán, amikor egy nagy nemzetközi konferenciát tartottak a városban, akkor komoly bevételkiesést okozott volna. Egyébként a vendégeknek csak mintegy negyede jön külföldről, többségük nem is repülővel˝ – állítja az igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázat diákösztöndíjra

A megyei ösztöndíj-közalapítvány kuratóriuma pályázatot hirdet. Tovább olvasom