Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Kevesebb a kóbor macska Győrben

Érezhetően kevesebb kóbor macska keseríti meg a városlakók életét, mint két évvel ezelőtt. A javulás a győri állatmenhelyeseknek köszönhető, akik csapdákba csalják a nőstényeket és ivartalanítással, illetve örökbeadással akadályozzák meg mértéktelen szaporodásukat.

Egy sor betegséget terjesztenek, átnyávogják az éjszakát és mindenhová odapiszkítanak – a bosszankodó többséggel ellentétben általában az idős hölgyek azok, akik jó szándékkal etetgetik a házuk mellett megtelepedett gazdátlan macskákat, és örülnek a kölyköknek.

A győri állatmenhely dolgozóinak és önkénteseinek is őket a legnehezebb meggyőzni.

Képünkön Szabó Réka egy menhelyes kiscicával. Fotó: H. B. E.
Képünkön Szabó Réka egy menhelyes kiscicával. Fotó: H. B. E.

– A városban most hét-nyolc nagyobb kolónia él, ez egyszerre tizenöt-húsz macskát jelent – mondta a Kisalföldnek Szabó Réka, az állatmenhely munkatársa, állatvédőr, ebrendész.

– Három évvel ezelőtt tettük ki az első csapdákat, azóta érezhetően kevesebb állat kóborol az utcán. A nőstényekre vadászunk, a telepen ivartalanítjuk őket, aztán visszaengedjük a kolóniához, de ha szelídek, akkor megpróbálkozunk az örökbeadással. Egy szezon alatt, ami a márciustól októberig tartó időszakot jelenti, huszonöt-harminc utcai macskát műtünk meg.

A kolóniák kedvelt élőhelyeit fedeztük fel például a kórház környékén, a Kálvária út sarkánál, a Szabolcska utcában, de akad még néhány a belvárosban is. Akik ragaszkodnak a macskákhoz, azokat megpróbáljuk meggyőzni arról, hogy bár aranyosak, hamar elpusztulnak, mert nincsenek kezelve, oltva, féregtelenítve és feleslegesen szaporítják a kóbor, beteg állatok számát.

Így is sokszor előfordul, hogy a menhely kapuja előtt ismeretlenek egy doboznyi vagy táskányi kiscicát hagynak. Most is sok vak kölyköt ápolunk, akiket valószínűleg túl korán választottak le az anyjukról.

Az állatmenhely munkatársai a 20/445-6572-es, illetve a 70/709-1777-es telefonszámon fogadják azok bejelentéseit, akik segítséget szeretnének kérni a környezetükben élő macskakolóniák túlszaporodásának megelőzésében.

Olvasóink írták

  • 1. anuvuk 2012. július 03. 16:23
    „A győri köztemetőben madárvédelemmel foglalkozom,madár odú teleppel is rendelkezem, így rálátásom van a temető macska, kutya állományára i. macska 7-8 pd, kutya 1 pd középmagas fekete! A téli madár etetés is ezek közé tartozik és sajnos vannak idős hölgyek, kik a macskákkal együtt etetik a madarakat is, - abszurd!
    A macskák között több betegnek látszó példányt is láttam! Az élve fogó csapdákban segítenék! +36 30 573 7793

    " Madárvédelem - Természetvédelem"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szlovákok sosem mennek bele a fele vízhozamba

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az… Tovább olvasom