Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Kevesebb a kérelem az olcsóbb gázért

Győr-Moson-Sopron - A csaknem 450 ezres lélekszámú Győr-Moson-Sopron megyében több mint 100 ezren kértek gázártámogatást 2007-ben.

A támogatást igénylőknek újra be kell adniuk a kérvényüket, ha jövőre is hasonló támogatást igényelnek. A határidő hétfőn lejár, eddig mégis csak 63.300-an küldék vissza az igénylőlapot. Miért?  

Lényegesen kevesebben kérnek gázártámogatást a megyében jövőre, mint idén. Az igénylőlapokat ugyanis péntekig „csak" 63.300-an küldték vissza az államkincstárnak, szemben a 2007-es adatokkal, amikor több mint 100 ezren kértek és kaptak is támogatást. Ez a szám akkor beszédes, ha azt is tudjuk: Győr-Moson-Sopron megyében 169.629 háztartást tartanak nyilván.

Tudott, hogy azok, akik 2007. december 31-ig benyújtják az igényüket, 2008. január 1-jétől megkapják a támogatást; ha viszont a kérelem benyújtására január 1-je után kerül sor, akkor a támogatás csak a kérelem benyújtását követő hónaptól jár. Nem lesz változás abban, hogy a jogosultságot adott időszakra állapítják meg, ami jelen esetben 2008. január 1-jétől december 31-ig tart.

Az államkincstárnál találgatásokba nem kívánnak bocsátkozni arról, miért csökkent  ilyen látványosan az igénylések száma, azt viszont nyilván kár is lenne cáfolni, hogy az ellenőrzéseknek nem kis szerepük lehetett ebben. A Kisalföld is megírta: Győr-Moson-Sopron megyében a kincstár 1860 kérvényező adatait küldte tovább az APEH-nek; az APEH és a Magyar Államkincstár ugyanis közösen ellenőrizte (és ellenőrzi)  a lakossági gázártámogatások igénylésének jogosságát.

Bizonyára visszatartó erő volt, hogy akiről bebizonyosodik, jogtalanul kért energiatámogatást, attól a kedvezményt visszavonják, a különbözetet pedig a jegybanki alapkamat kétszeresével terhelve fizettetik vissza. 
Az APEH nem is tagadta, célzottan válogatott a listáról, de így is

beszédes, hogy a tíz vizsgálatból öt pozitív eredményt hozott.  Volt, aki „elfelejtette" a gázárkérvényénél feltüntetni az egyéb családi vagy külföldi jövedelmet; mások egyszerűen más számokat írtak az adóbevallásba s mást a kérvénybe. Mikor ezt szeptember közepén megírtuk, nem egy olvasónk jelezte, nem volt egyértelmű a kiírás – például a ruhapénznél, étkezési hozzájárulásnál –, így tudta nélkül tévesztette meg a hatóságot, s most bűnhődnie kell.

Ami biztos: támogatásra akkor jogosult a fogyasztó, ha a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg  2007-ben a 94.955 forintot, 2008. január elsejétől a 99.610 forintot.

A kérelemhez most sem kell jövedelemigazolásokat mellékelni, csupán nyilatkozatot kell kitölteni a jövedelmekről. Fontos változás azonban a kitöltendő igénylőlapon, hogy a háztartás minden egyes tagjának az adóazonosító jelét fel kell tüntetni. Akinek pedig nincs adóazonosító jele (pl. gyermekek), ott a „nincs" szót kell szerepeltetni. 

Figyelem: a beadási határidő december 31-e, vagyis jövő hétfő!

A minisztérium statisztikája
A Szociális és Munkaügyi Minisztérium összeállítása szerint (a legfrissebb kimutatás november 23-i adatokkal számol) országosan 109.503 kérelem érkezett be: a legtöbben, 38.710-en a dél-alföldi régióból küldték be támogatási kérelmüket. A 2007-es energiatámogatási igények ellenőrzésére vonatkozó adatok szerint augusztus 1. és október 31. között 44.637 értesítést küldött ki az államkincstár: 745 ügyfél nem reagált a megkeresésre, 20.328 ügyfél eljuttatta a hatósághoz a kiegészítő dokumentumokat. Az ellenőrzések során 5290 esetben állapítottak meg eltéréseket, 13.187 esetben nem találtak eltérést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változásokat hoz az új év

Győr-Moson-Sopron - Januártól ismét egy sor jogszabály változik, amit hétköznapjaink során a… Tovább olvasom