Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Kevesebb a halálos baleset

A halálos és a súlyos sérüléssel járó közlekedési balesetek száma jelentősen csökkent, míg a könnyű sérüléseseké némileg nőtt a megyében az elmúlt hat évben.

Mindeközben a közutak leterheltsége nagyobb, az úthálózat hossza ugyanakkora.

A ˝Magyar közlekedéspolitika 2003–2015˝ címet viselő, 2004 elején elfogadott program célja a személysérüléses balesetek és a halálos áldozatok számának 30 százalékos csökkentése 2010-ig, valamint 50 százalékos csökkentés 2015-ig.

A megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője, Kiss Zoltán alezredes tájékoztatása szerint az Európai Unióban alapul vett 2001-es bázisévben megyénkben a halálos balesetek száma 55, tavaly 38 volt, ez 31 százalékos csökkenés.

A megye 1741 kilométer hosszúságú közúthálózatán 2009- ben 847 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt. Ez 1,3 százalékkal – 12 esettel – kevesebb, mint 2008-ban.

– A megye közútjain két kilométerenként következik be egy-egy baleset. Évről évre nő a gépjárművek száma, így a közutak leterheltsége is, de nem nő a közúthálózat hossza. A megye földrajzi elhelyezkedéséből adódóan jelentős a tranzitforgalom, a sokszor fáradt, kialvatlan gépjárművezetők figyelmetlenségükből adódóan súlyos közlekedési baleseteket idéznek elő – magyarázta Kiss Zoltán.

2008-hoz viszonyítva a halálos balesetek száma 33,3 százalékkal, a súlyos sérüléses baleseteké 8,7 százalékkal csökkent, a könnyű sérüléseseké pedig 6,2 százalékkal nőtt, ami az országos átlagnál kedvezőbb képet tükröz.


Sajnálatos, hogy a jelentős erőfeszítések ellenére 2009- ben a 38 közlekedési balesetben negyvenketten vesztették életüket. Ez huszonöttel kevesebb, mint egy évvel korábban, a 2001-es bázisévhez viszonyítva pedig 18-cal – 30 százalékkal – kevesebben váltak áldozattá közútjainkon.

Az alezredes szerint kijelenthető, hogy 2009 sikeres volt az ország közlekedésbiztonságában. Az adatok azt mutatják, hogy a trend változatlansága esetén 2010 végére a halálos áldozatok számában tervezett 30 százalékos csökkenés nemcsak elérhető, hanem túl is teljesíthető.

– Ittas állapotban területünkön 102 balesetet okoztak, ami közel 16 százalékos emelkedés. Ezeknél a baleseteknél a könnyű sérüléssel járó esetek kivételével a súlyossági mutatók száma csökkenő az előző évhez képest. Az ittas járművezetők közül továbbra is a személygépkocsi-vezetők, a kerékpárosok és a segédmotor-kerékpárosok okozzák a sérüléses balesetet – tudtuk meg Kiss Zoltántól.

Az osztályvezető elmondta, a baleseti okok továbbra is változatlanok: gyorshajtás, elsőbbségi jog meg nem adása, irányváltoztatás, kanyarodás szabályainak megszegése. Ezek miatt következett be 2009-ben a balesetek 65,2 százaléka.

A vasúti kereszteződésekben sérülés nélküli balesetek száma 14-ről 7-re csökkent, azonban ezek mellett 2 halálos, 1 súlyos és 4 könnyű sérüléssel végződő esetet regisztrált a rendőrség tavaly. A gyermekbalesetek száma csökkent.

Olvasóink írták

  • 1. Csetneky 2010. január 28. 11:10
    „Az nagyon helyes, ha csökken, de még így is sok. Az úthálózat pedig nemcsak nem nőtt, hanem egyre rosszabb a minősége. Amit ugyebár nemcsak táblákkal kellene javítani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőr a talpán: egy hét, két fogás

Sárpátki Attila, a pannonhalmi rendőrőrs körzeti megbízottja kutyájával buktatott le… Tovább olvasom