Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Kevesebb a győri adóbevétel - Mi áll a csökkenés mögött?

Fekete Dávid alpolgármester technikai jellegű módosulásnak nevezte a csökkenést.
Tizedével csökkent Győr adóbevétele az idén - közölte az MTI-vel hétfőn Fekete Dávid alpolgármester (Fidesz), aki technikai jellegű módosulásnak nevezte ezt.

Jelezte: a tavalyi 19,4-nél kétmilliárd forinttal kevesebb folyt be adókból a város kasszájába. A legnagyobb tételt jelentő iparűzési adó összege 14,4 milliárd forint, ami közel 12 százalékos csökkenés az előző év végéig beérkezetthez képest.

Az alpolgármester szavai szerint nem csökkent 2013-ban a város gazdasági teljesítménye, hanem egy nagy és néhány kisebb társaság az idén érvényesítette korábbi iparűzési adó túlfizetését, ez pedig csökkentette az önkormányzat bevételét.

Kiemelte: mindez évközben derült ki, de Győr költségvetésének stabilitását mutatja, hogy ennek ellenére se beruházást nem kellett elhalasztani, se az intézmények működésében nem okozott nehézséget.

"Ez is alátámasztja, hogy a város helyzete stabil annyira, hogy 2014 január elsejétől 2-ről probléma nélkül 1,8 százalékra csökkenthettük az iparűzési adót" - jegyezte meg. Az alpolgármester által közölt adatsor alapján a korábbi 700-ról az idei évben négyzetméterenként 900 forintra emelt építményadó összege tavaly még pár tízmillióval alulmúlta a kétmilliárdos határt; az idén bő két és félmilliárd származott ebből a forrásból.

Eközben az egymilliárd forintos gépjárműadó-bevétel - tekintettel arra, hogy a korábbi teljes összeg helyett már csak 40 százalék maradt az önkormányzatoknál - 424 millió forint volt. Idegenforgalmi adóból 85 millió forint folyt be. Ez kilenc százalékos csökkenés az előző esztendőhöz képest, tette hozzá az alpolgármester, megemlítve: az év utolsó napján még kisebb összegek érkezhetnek be, de ez érdemben nem módosítja Győr idei adóbevételeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konyhakéssel támadt egy férfi Győrben a cigiért

Dohányt cserélt volna cigarettára a 41 éves győri férfi. Mivel hoppon maradt, kést rántott. Tovább olvasom