Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Kevesebb a bűncselekmény

Tovább csökkent a rablások száma, s a bűncselekmények felderítése is eredményes.
A hétvégiház- és gépkocsifeltörések továbbra is kiemelt feladatot adnak a Győri Rendőrkapitányságnak. A bűnözés alakulásának hosszú távú irányát négy év távlatában vizsgálta a Győri Rendőrkapitányság. A szervezet vezetője, dr. Holló Sándor alezredes szerint az adatok magukért beszélnek: míg 2000-ben 7012 feljelentés érkezett a kapitányságra, tavaly 5975. Nyomozáselrendelés is kevesebb volt, míg négy éve 6428, addig 2004-ben 5860.

Kevesebb mint a felére, 14.117-ről 6853-ra esett vissza az iktatott bűncselekmények száma, s míg 2000-ben 9908, tavaly 5405 ismeretlen elkövető ellen indult eljárás. Kiemelkedő eredmény, hogy négy évvel ezelőtt 18,29, tavaly 34,86 százalékos volt a felderítési eredményessége Győr és környéke rendőreinek.

– Az adatokat összehasonlítva látható, hogy feleannyi bűncselekmény mellett a korábbi kétszeresét derítették fel a kollégák. Az egymást követő évek összehasonlításában a kiemelt bűncselekmények közül tavaly tovább csökkent a rablások száma. Ennél a bűncselekményfajtánál hatvanszázalékos a felderítési mutató. Ez négy évvel ezelőtt még harmincöt százalékon állt – ismertette az adatokat Holló alezredes.

A kapitány elmondta, hogy személy elleni bűncselekmény – ilyen például a súlyos testi sértés – 426-ról 314-re csökkent egy év alatt. A gépkocsilopás 56-ról 51-re, az egyéb járműlopás 232-ről 183-ra csökkent. Az autófeltörések száma azonban 492-ről 575-re nőtt.
Az üdülőtelkek feltörése is gondot jelent a rendőrségnek, bár számszerűen csökkent ez a fajta bűncselekmény, a felderítési mutató azonban csak 13–14 százalékos. Igaz, tavalyelőtt ez a mutató csupán 1–2 százalékos volt.

Megdöbbentő, s ez a gyerekek családon belüli nevelésére is ráirányítja a figyelmet – hangsúlyozta a kapitány –, hogy a tizennégy éven aluliak által elkövetett bűncselekmények száma a duplájára, negyvennyolcról kilencvenötre nőtt.

Negatívumként emelte ki dr. Holló Sándor, hogy a külföldi bűnelkövetők száma 60-ról 68-ra nőtt, míg a fiatalkorúak által elkövetett bűnesetek száma 165-ről 187-re emelkedett.

Az országos adatoktól eltérően Győrben csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma, egyedül az anyagi káros baleseteké nőtt. A közlekedési szabálysértések száma 1820-ról 3046-ra emelkedett, a legtöbb volt az ittas vezetés, a vasúti átjáró tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása. Míg 2003-ban 296, tavaly 359 engedély nélkül vezető akadt fenn a rendőrségi ellenőrzéseken. Ez a szám nagyobb lehet, mivel ezen a téren nagy a látencia.

– A hétvégiház- és a gépkocsifeltörések terén még nagyon sok a tennivalónk. Az előbbinél sajnálatosan az állampolgári fegyelmezetlenség és figyelmetlenség is nagyban közrejátszik. Pénzzel teli táskákat, laptopokat és más értékeket hagynak az emberek az utasfülkében – mondta a kiemelt feladatokról Holló alezredes, aki szerint a lakossági elvárást, a „látható rendőrséget" sikerült teljesíteniük.

Az alezredes elmondta még, hogy nőtt a közbiztonsági akciók száma. S mert több rendőr volt az utcán, több volt az intézkedés is. Míg 2003-ban 2821 szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök, tavaly 4165 érkezett be a kapitányság illetékes osztályára. Az akciókban a határőrség, a vám- és pénzügyőrség és a polgárőrség, valamint az önkormányzatok és a közterület-felügyelet is segítette a rendőrség munkáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vékony jégen táncolnak

A győri tavak jegén már megjelentek a korcsolyázók, annak ellenére, hogy a jég nem túl vastag. Tovább olvasom