Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Kevés volt a parlagfűpollennel sűrű nap

Győr-Moson-Sopron - Parlagfű-fertőzöttség terén országos viszonylatban jól áll régiónk, azon belül a megye. Mindössze 13 nap volt a virágzás időszakában, hogy az allergiát okozó pollenek száma 31 és 100 közé esett légköbméterenként. A hatóságok ez évben is szigorúan odafigyelnek a területek tisztán tartására.
Győrben tartotta programnyitó rendezvényét a „Parlagfűmentes Magyarországért" Tárcaközi Bizottság szerdán. A megyei növény- és talajvédelmi igazgatóságra a gazdákat hívták meg a szervezők.
A rendezvény félidejében a sajtótájékoztatón a tárcaközi bizottság elnöke, Péterfia Éva a megelőzés fontosságát hangsúlyozta: a bizottság felállítása óta, az elmúlt három évben folyamatosan csökkent hazánkban a parlagfűvel fertőzött területek nagysága. A cél a további csökkenés.

A regionális tiszti főorvos, dr. Paller Judit tájékoztatójában kiemelte: többszereplős feladat a parlagfű elleni küzdelem. Sokszor magának az allergiás embernek is van tennivalója. Ha kell, naponta mosson hajat a kritikus időszakokban, s többször váltson ruhát, hogy a rátapadt pollenek ne irritálják.

A megyei koordinációs bizottság elnöke, dr. Németh Éva elmondta a tájékoztatón, hogy a régió, azon belül a megye jól áll parlagfű-fertőzöttség terén. A virágzás időszakában mindössze 13 nap volt, hogy a pollenszám az allergiásokra nézve a kritikus szintre, 31 és 100 közé esett. A többi 57 napon 30 alatt maradt a pollenszám. Németh Éva felhívta a figyelmet arra, hogy kellő időben és hatékonysággal kell elkezdeni a megelőző munkát.

A megyei növény- és talajvédelmi igazgatóság igazgatója, Szabó Gábor megerősítette, hogy nagyobb bírságra számíthat az, aki elhanyagolja területét. A hatóság pedig nem mérlegelhet, ha feltárják, hogy nem kaszáltatta le időben a parlagfüvet a tulajdonos, a bírságot ki kell szabni. A megyei földhivatal vezetője, dr. Sípos Gertrúd elmondta, az érintett mezőgazdászokat felkészítették arra, hogy mi a teendőjük parlagfüves időszakban. A technikai hátteret is megadják ahhoz, hogy biztosított legyen a védelem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pollenszezon télvíz idején

Győr-Moson-Sopron - Noha „rendes" tél esetén csak február végén, március elején kezdődik a… Tovább olvasom