Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Kevés turistát hozott a nyár Győrnek

Győr nem lett turisztikai célpont idén sem – az idegenforgalomban dolgozók majd mindegyike ezt állítja.
Másképp látja az idegenforgalmi bizottság és másképp ítélik meg az éttermesek, szállodások Győr idegenforgalmát. Míg az előbbi elégedett, s az idei nyarat a tavalyinál jobbnak nevezi, a többi résztvevő változást sürget, mondván, a nyár számukra mindent hozott – esőt, szúnyogot –, csak turistát nem.

A nyári idegenforgalmi szezon visszavonhatatlanul véget ért. Ideje összegezni az eredményeket a Győri Nyárral, az esővel, a szúnyogokkal és persze a turistákkal együtt. Körképünk során azonban mindjárt a legelején azzal szembesültünk, hogy ugyanazt a várost másképp látja az idegenforgalmi bizottság elnöke és másképp az idegenforgalom többi szereplője. Kezdjük az előbbivel: Ferenczy Lajos bizottsági elnök szerint a tavalyinál jobb nyarat zárt a megyeszékhely. Szerinte több külföldi turista érkezett Győrbe, s nőtt a belföldi vendégek száma is. A helyzet még jobb lenne – tette hozzá Ferenczy Lajos –, ha több helyen elfogadnák az utazási csekkeket.

Kultúrturizmus: pró és kontra

Csak összehasonlításul: míg Győrben tavaly mindössze öt helyen lehetett ezzel a csekkel fizetni, egy nagyságrendekkel kisebb borsodi településen tizenhét helyen is. A bizottsági elnök szerint az a tény is sokat mond, hogy az idegenforgalmi adóbevétel tavaly a duplájára nőtt, s ezt az idei első félévben sikerült túlszárnyalni. Ferenczy Lajos örvendetesnek tartja, hogy a kulturális fesztiválok idején szép számban jönnek hazai és külföldi turisták a városba.

Itt kérdeztek vissza a panziósok, szállodások: milyen fesztiválokon? A bizottsági elnök nyilván a Győri Nyárra, a tavaszi és az őszi fesztiválokra gondolt, de a panziósok, étterem-tulajdonosok szerint épp az a baj, hogy erről nemcsak ők, hanem a városban tartózkodók sem tudnak vagy nem veszik észre. Úgy vélték, a kulcsszó a hirdetésen van, szerintük érdemes lenne a megyehatárokon túl is reklámozni a fesztivált, ha azt akarják, hogy a szervezőkön kívül a vendégek is tudjanak erről a lehetőségről. (A teljes képhez hozzátartozik, hogy a megkérdezettek: a Cziráky panzió, a Kristály és a La Maréda étterem nem tudhatja, Győr hol és hányszor hirdette fesztiváljait, de mivel belföldi vendégeik ezekről rendre nem értesültek, ezért gondolták azt, változtatni kellene a mostani rendszeren.)

Reklám, reklám, reklám kellene

Ugyanezt mondták egyébként az élményfürdőről is: nem egy vendégnek ők ajánlják ezt a lehetőséget, amikor azt kérdezik a megérkezésük után egy nappal: mit lehet még itt csinálni? Jellemző egyébként – s ez nem új keletű felfedezés –, hogy a turisták zöme csak átutazik a váro-

son, legfeljebb egy éjszakát tölt Győrben.
Az önkritikusabb panziós azt mondja, marketing tekintetében ők is elgondolkodhatnak, mert tény: ebben nem járnak élen a többi, főképp a turizmusra építő s abból nagyon jól megélő várossal szemben.
Győr legnagyobb szállodája, a Rába Hotel a tavalyihoz hasonló évet zárt, ami azt jelenti, a március-április, illetve majd a szeptember-október lesz igazán jó hónap. Sándorfi Róbert igazgató hozzátette: helyzetük abból a szempontból hasonló a panziósokéhoz, hogy a mérleg nyelvét náluk is a nagyobb (multinacionális) cégek üzleti helyfoglalásai billentik kedvezőbb állásba. De ettől még tény: kevesebb a turista, s az úgynevezett szabadidős helyfoglalás.

„ Győr a fürdő szempontjából nem vált turisztikai célponttá" – ismerte el Kovacsics Imre. A Rába Quelle Kft. ügyvezető igazgatója összehasonlításként az idei Utazás Kiállítás tapasztalatait hozta fel, amikor a többi nagyváros több száz négyzetméteres standokon hirdette magát, Győr azonban mindössze egy pultot kapott. Pedig itt lehetett volna bemutatkozni a hazai közönség előtt, amely nyárra célpontot keresett magának...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél kilométer utat avattak

56 millió forintból végezték el Nagybajcson a Kossuth utca felújítását. Az avatás a hétvégén volt. Tovább olvasom