Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Kevés szívet ajánlanak fel

Debrecen–Győr - Kevés a donor – ez is elhangzott a szívtranszplantáltak országos találkozóján Debrecenben. A szervező Szív a Szívért Alapítvány tagjai mégis úgy érzik, törekvésük, a szervátültetettek anyagi és erkölcsi támogatása mégsem hiábavaló.

Megyénkből a lapunkban már bemutatott Trajtlerné Herczeg Zsuzsa Győrből, Molnár Zoltán Kapuvárról, valamint Németh Alajos Sopronból vett részt a háromnapos programon, amelyben éppúgy helyet kapott az orvosi, ismeretterjesztő előadás, mint a bowling, a darts vagy a hortobágyi kiruccanás. Egyszóval a szívtranszplantáltak, hazánkban szám szerint kilencvenen, kezükbe vették a sorsukat és magukon is szeretnének némiképp segíteni. Beszédes, miszerint csupán a harmaduk tudott eljönni, s ennek oka nagyrészt egészségügyi állapotukkal magyarázható. Többen közülük most is a kórházból üzentek.

Matuszka Lászlóné, a Szív a Szívért titkára
Matuszka Lászlóné, a Szív a Szívért titkára

A 39 éves kapuvári Molnár Zoltán három éve kapott új szívet, s mint mondta, az utolsó három hetet ballonpumpán töltötte. Szerencséjére hamar kapott új szervet. Nem tudja, ki volt a donor, de rendkívül hálás az ismeretlennek az új életéért.

– Nagy segítséget kaptam a családomtól, igazán tényleg csak a bajban tudtam meg, mi mennyit ér az életben – sorolta az egykor kőművesnek tanuló férfi. – Nem kerestem, nem kutattam a donorszemély után, de ha tudnám, hol a sírja, biztosan vinnék rá egy csokor virágot.

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

A debreceni találkozón egyébként egy tíz éve új szívvel élő férfi úgy fogalmazott: a transzplantáltakkal folyamatosan azt éreztetik, ˝púpnak˝ számítanak az egészségügy hátán. A műtét milliókba kerül, a donor kevés, ugyanakkor a szükséges rehabilitációt követően sok cég nem foglalkoztatja őket, aminek következményeként vegetálásra kényszerülnek.

Trajtlerné Herczeg Zsuzsanna
Trajtlerné Herczeg Zsuzsanna

Két születésnap. A transzplantáltak két születésnapot tartanak számon: a ˝rendes˝ születési dátumuk mellett azt a napot is, amikor új szervet kaptak. A szervező civil szervezet lehetőségeihez mérten anyagilag is próbál segíteni a betegeken. Az alapítvány a szívtranszplantált gyermekek sorsát külön figyelemmel kíséri.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szolid elbocsátást tanulták a vállalkozók

Győr-Moson-Sopron - Alkalmazottaik kíméletes elküldéséhez és a ˝B˝ verziók, a tartalék tervek… Tovább olvasom