Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Kevés pénz jut új játékokra

"A ’70-es években jártam óvodába. Akkor a kornak megfelelő modern játékokkal játszhattunk, ez mára nem mondható el."
„ A ’70-es években jártam óvodába. Akkor a kornak megfelelő modern játékokkal játszhattunk, ez mára nem mondható el. Vérszegény eszközök várják a kislányomat és társait ma a legjobban fejlődő városnak titulált Győr óvodáiban. Persze nem is meglepő ez akkor, ha hozzáteszem, hogy a szülők meszelnek az intézményekben, mert nincs pénz, s még az udvari játékokra is a családoktól gyűjtik a támogatást. Legközelebb már az óvónők bérét is mi dobjuk össze?"

Az utóbbi időben több olyan panasz is érkezett szerkesztőségünkbe, melyekben a szülők az óvodák működéséhez biztosított költségeket keveslik. A gyermekek fejlesztéséhez szükséges modern játékok ritkán kerülhetnek az intézményekbe. A győri oktatási iroda vezetője azt mondja: a csökkenő csoportlétszámokkal együtt az állami támogatás is kevesebb.

Reneszánszát éli az óvodákban a társadalmi munka: a szülők amivel tudnak, segítenek. Ki a festést vállalja magára, ki barkácsol, mások használt játékokat visznek az intézményekbe, vagy csak egyszerűen pénzbeli segítséget nyújtanak az eszközfejlesztésekhez.

A Nádorvárosi Közoktatási Központ Vackor Óvodájának munkatársa, Weil Ádámné 24 éve van a pályán. Az óvónő érdeklődésünkre elmondta: az utóbbi években valóban kevesebb játékot kapnak, és bizony az igényes, fejlesztőjátékokból csak egy-egy darab kerülhet hozzájuk, hiszen azok ára nagyon borsos. Általában évente egyszer bővül az állomány: összeírnak egy listát, mire lenne szükség, aztán azokból válogatnak, hogy mire futja közülük. Karácsonykor az óvónő csoportja például öt társasjátékot kapott. Tavaly gyarapodtak zenei CD-kkel, de mesefilmekre is nagyobb igénye lenne a kicsiknek. A gyerekek többsége ottjártunkkor is rajzolt, gyurmázott, vagy egymással foglalatoskodott.

Hiába, a polcokon levő játékok nem igazán kötik le őket, otthon jobbak vannak mindenkinek. Persze egy közös építésre a kockákból azért bármikor kaphatók a vegyes csoport tagjai. A szülők egyébként tényleg segítőkészek, tudtuk meg az óvodában, gyakran m ég használt játékokat is adományoznak az intézménynek, kérés nélkül is próbálnak hozzájárulni a jobb feltételek megteremtéséhez.

Papp András, a győri polgármesteri hivatal oktatási irodavezetője a Kisalföld kérdésére azt válaszolta, hogy míg a hetvenes években magas volt a gyermeklétszám, addig napjainkban alacsony. Ezáltal pedig az állami támogatás is sokkal kevesebb, s a hiányzó részt az önkormányzatnak kell pótolnia. Óvodát pedig kevesebb csoporttal sem lehet megszüntetni, hiszen a szülők ragaszkodnak az intézményekhez, pedig ha kevesebb lenne belőlük több csoporttal, akkor több pénz jutna nekik. Az óvodáknak önálló költségvetésük van, de ha például elromlik a kazán, akkor bizony a többi eszközfejlesztésre még kevesebb jut. A korszerű játékok pedig nagyon drágák, abból amúgy is kevés kerülhet a pénzhiány miatt az intézményekbe, ismerte el az irodavezető.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetvenkamionnyi zsalu az Árkádnál

A hóesés miatt egy hetet állt a munka az Árkád építésénél, de épp ennyi előnyben volt a kivitelező. Tovább olvasom