Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Kevés a meleg a panelokban?

Sokszor a húsz fokot sem éri el a hőmérséklet egyes győr-marcalvárosi panellakásokban. Utánanéztünk.
Kattintson a képre >>
A tizennyolc fokot is alig érte el a hőmérséklet szilveszter délutánján Pataky Gabriella marcalvárosi olvasónk kilencedik emeleti lakásának hálószobájában. A hőmérő a konyhában sem mutatott többet, igaz, ez ott „normálisnak" számít; az alsó határérték a lakóhelyiségekben 20, a konyhában 18 fok. (Ami, bár eléri a hivatalos minimumot, a konyhában esetleg napi több órát eltöltő háziasszonynak vagy az ott étkező családnak vajmi kevés.) Pataky Gabriella szerint ez nem kivételes helyzet, évről évre egyre hidegebb van, legalábbis akkor, amikor a kinti hőmérséklet nem sokkal nulla fok alá esik.

– Eddig legalább az ünnepek alatt „befűtöttek", idén azonban a karácsonyt és a szilvesztert is vastag kardigánba burkolózva töltöttük. Mindezt annak ellenére, hogy a lakás déli-délkeleti fekvésű, és – közel félmillió forintos költséggel – alig három hónapja cseréltettük le az összes ablakot jól szigetelő, modern műanyag ablakokra. Azóta a huzat ugyan megszűnt, de melegebb nem nagyon lett. Reméljük, ha kint még hidegebb lesz – mínusz 10 fok körül –, rákapcsolnak a fűtésre, eddig legalábbis mindig így történt.

Hasonló állapotokról panaszkodott egy Répce utcai olvasónk is, aki szerint üldögélni, olvasgatni vagy tévét nézni csak alaposan felöltözve lehet a lakásban, ahol a hőmérő higanyszála ritkán kúszik 19 fok fölé.
H. Szováti Miklós, a Győri Hőszolgáltató Kft. igazgatója szerint amíg nem kapnak hivatalos bejelentést, semmit sem tehetnek.
A fűtés- és melegvíz-szolgáltatással kapcsolatos bejelentéseket napi huszonnégy órában várja a társaság ügyfélszolgálata a 96/425-469-es telefonszámon.

Minden bejelentést megvizsgálnak, a szakemberek huszonnégy órán belül – sürgős esetben azonnal – kiszállnak a helyszínre. Szilveszter és újév napján nyolc, ebből négy fűtéssel kapcsolatos bejelentés érkezett, mindegyik problémát azonnal orvosolták.

Előfordul, hogy nem a hőközpontban, hanem a házban vagy a lakásban van a probléma, például légteleníteni kell a fűtési rendszert, amelybe az év során végzett radiátorcserék vagy lakásfelújítások alatt nagyobb mennyiségű levegő kerülhet, de ugyanez történik akkor is, ha a nagy hidegben alkalmazott melegebb fűtővízből az átlagnál több oxigén válik ki. Amennyiben automata légtelenítő van a lakásban, a néhány perces műveletet bárki elvégezheti, sok helyen azonban a lépcsőházban vagy a pincében van a berendezés, így a légtelenítéshez már szakemberre van szükség.

A tízemeletes panelházak kilencedik-tizedik emeletén lévő lakások ebből a szempontból hátrányos helyzetben vannak, sokszor ugyanis az alsóbb szinteken történt munkálatok ezekben az otthonokban éreztetik a hatásukat. A fűtési rendszer karbantartása egyébként nem a hőszolgáltató, hanem a lakók feladata, előbbi csak közvetlen hibaelhárításra kötelezett.

Kérhető a hőfokemelés, ha...

Ha egy panelház lakói a hivatalos értékeknek megfelelő hőmérsékletet is hidegnek találják, közös képviselőjükön keresztül kérhetik a hőszolgáltatótól a hőfokemelést (vállalva az emeléssel járó pluszköltségeket), erre azonban csak akkor van lehetőség, ha ebbe az egy hőközponthoz – vagy azon belül egy külön blokkba – tartozó lakások tulajdonosainak többsége beleegyezik. Ez hőközponttól függően jelenthet akár több száz lakást is, az említett Lajta utcai tömbben viszont mindössze három lépcsőházról van szó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyelőre nincs, de lesz megegyezés

Várhatóan februárra megállapodás születik Győrrel (és Sopronnal) a gyermekvédelmi szakellátásról. Tovább olvasom