Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Kettős portré a díszpolgárról

Felpéc - Díszpolgári címet adományozott a felpéci önkormányzat Varga Károlynak. A település egykori polgármestere az elismerés mellé egy róla készült festményt is kapott ajándékba.
Zsúfolásig megtelt a felpéci kultúrház azon az ünnepségen, amelyen – munkássága elismeréseként – a község első polgármesterét köszöntötték és átadták Varga Károlynak a díszpolgári címet.

– Nagyon meghatódtam, amikor megtapsoltak. Ennyi idős fejjel az ember már érzi, hogy kötelességből vagy szívből szólnak-e az elismerő szavak, őszinte-e a lelkesedés, az öröm – nyilatkozta a 85 éves kitüntetett.

– Mindez visszaigazolta számomra, hogy nem hiába dolgoztam, megbecsül a falu. A rólam készült arckép külön meglepetés volt. A szatmárnémeti művész, Gergely Csaba nyáron részt vett a Felpécen rendezett nemzetközi alkotótáborban és már ott „dolgozott" rajtam. Ez egy olyan emlék, amelyre halálom után is szeretettel tekinthetnek utó-
daim.

Varga Károly rögtönzött leltárából kiderül, hogy mikor 1990-ben megválasztották, a képviselő-testület döntése alapján „elváltak" Kajárpéctől. Az önállósággal együtt járt, hogy egy működő polgármesteri hivatalt kellett kialakítani az addigi egy szék, egy asztal helyett. A hivatali munkához megfelelő szakembereket kellett toborozni, aztán teljes energiával megindulhatott az ügyintézés.

Varga Károly nemcsak eredményei által, hanem egy róla készült festményen is megmarad az utókornak. Fotó: Bertleff András


– Jöttek is sorra kéréseikkel a falubeliek. Legégetőbb gondként a telefonbővítés jelentkezett. Annak idején sokan legyintettek, mondván: megvoltak, meglesznek ezután is készülék nélkül. Rövid időn belül majd minden házba igényeltek vonalat. Hamarosan három utcát portalanítottunk az ott lakók igénye szerint, majd kilencvenhatban kiépült a szennyvízcsatorna-hálózat is – emlékezett Varga Károly, aki megemlítette: – Mindennap az építést végző vállalkozók sarkában strázsáltam, hogy estére ne maradjon egyetlen temetetlen gödör sem, nehogy az amúgy is szűk utcákban valami baleset történjen, miként ez máshol bizony előfordult. Polgármesterségem utolsó évében, kilencvennyolcban bevezettük a faluba gázt, és megszerveztük a kommunális szemétszállítást is.

Varga Károly hangsúlyozta: a közművesítés „mindennapi" teendői mellett azért a fiatalokról, gyerekekről sem feledkeztek el. Óvodát, egészségházat bővítettek, óvodai konyhát avattak, fogorvosi rendelőt és állást alakítottak ki Felpécen.

– Mielőtt megválasztottak, megmondtam a falubelieknek: nem ígérek semmi különöset, csak annyit, amit pályázatokkal, különböző forrásokból szerzett pénzekkel meg tudunk valósítani. Büszke vagyok rá, hogy önállósodásunk után nem maradtunk el a környékbeli falvaktól, talán ennek az eredménynek is szólt a díszpolgári cím!


Olvasóink írták

  • 1. Reisz Tamás 2007. november 09. 11:58
    „Örülök annak ,hogy elismeri a felpéci lakosság Varga Károly munkásságát, s ezt egy diszpolgári címmel hálálta meg még életében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes marad a parkolás az Árkádban

Győr - Már nem kell fizetni novembertől az Árkádban a parkolásért. Az egy évvel ezelőtt megnyílt… Tovább olvasom