Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Ketten meghaltak az M1-esen csütörtök reggel

Győr, M1-es autópálya - Ketten meghaltak a sztrádán
Tragikus baleset történt az M1-es autópálya Győrt elkerülő szakaszán 3-án reggel. Két ember meghalt, a mentők három könnyű sérültet szállítottak kórházba. A sztrádán szinte egész délelőtt hol részleges, hol teljes pályazár volt.


Nagyobb térképre váltás

A sokat edződött rendőröket, tűzoltókat is megrázta a látvány, ami az M1-es autópályán csütörtökön reggel 7 óra előtt történt baleset helyszínén látható volt. A sztráda Budapest felé vezető oldalán hosszan szétszóródott emberi maradványok borították az aszfaltot, mindkét oldalán összetört autók álltak bénán.

Az egyik autóban egy férfi zokogott, nem tudta feldolgozni, hogy a kezében halt meg az egyik áldozat. Mint azt később megtudtuk, ő szaladt bele Toyota terepjárójával a pályán előtte keresztbeálló Ford Transitba.

A hosszas, egész délelőtt tartó helyszínelés után született elsődleges vélemény szerint egy Ford Transit haladt Hegyeshalom felé az autópálya Győrt elkerülő szakaszán. Amikor a 81-es és a 82-es főút között található 115-ös kilométerhez ért, az autó fékezés nélkül nekihajtott a két pályatestet elválasztó betontömböknek s a szalagkorlátok kezdetéig csúszott. A vezető feltehetően elaludhatott s csak az ütközéskor riadt fel.

Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint úgy tűnik, a szalagkorlát melletti sávban álló Transit vezetője és utasa – 32 és 64 éves nyíregyházi férfiak – kiszálltak az autóból, hogy megnézzék, milyen káruk keletkezett. Ekkor érkezett oda egy Toyota terepjáró, s az előtte a sötétben keresztbeálló járműbe hajtott. Az ütközés erejére jellemző, hogy  a Ford a leállósávba perdült. A terepjáró oldala a jármű mellett álló két embert eltalálta, az egyik férfi a szalagkorlátok közé esett. A másik férfi a Budapest felé haladó oldalra repült. Épp akkor érkezett oda Hegyeshalom felől egy Ford Fusion, ami áthajtott a szerencsétlenül járt emberen, akiről nem tudni, hogy akkor élt-e még. Az ütközéskor a személykocsi is a betonelválasztóknak ütközött, majd visszacsapódott a sávba. Ott több autóval is összement, amelyek ugyancsak áthajtottak a halotton, akinek alig maradt felismerhető testrésze. Darabjai mintegy 200 méter hosszan szóródtak szét a sztrádán.

A helyszínelés, a műszaki mentés és a takarítás idejére az autópályán hol részleges, hol teljes pályazár volt, a forgalmat Győrön át terelték.
 Hegyeshalom felé délelőtt 11 óra 20 perckor indult meg teljesen a forgalom, Budapest felé délután egy körül oldották fel a zárat. A felelősség megállapítására a rendőrség szakértő bevonásával folytatja a vizsgálatot.

A balesettel kapcsolatos tanulságokról lapunk Kulcsár Béla igazságügyi közlekedési és gépjármű műszaki szakértőt kérdezte.

– Az autópályán sötétben, kivilágítatlanul keresztbeálló autót szinte lehetetlen kikerülni. Ezért ha valaki ütközés vagy műszaki hiba miatt ilyen helyzetbe kerül, azonnal – de körültekintően – rohanjon ki a leállósáv melletti füves részre. Ne kezdjen el rakodni, ne törődjön akkor a csomagok kiszedésével. Minél kevesebb időt töltsön az autó mellett.

Fontos azonban, hogy az út szélén szaladjon előre a forgalommal szembe, s valamilyen módon, esetleg egy világos ruhadarabbal jelezze a többi közlekedőnek, hogy akadály van az úton, lassítsanak. Az elakadásjelző háromszöggel is jelezhet, de csak akkor, ha annak elővétele nem veszélyeztet életet – hívta fel a figyelmet Kulcsár Béla műszaki szakértő.

Olvasóink írták

 • 10. ÉBRESZTÖ 2008. január 06. 21:44
  „Nem ide tartozik, de ezt a cikket miert nem lehet olvasni MINDENHOL?

  http://www.barikad.hu/node/10567”
 • 9. 1 hozzászóló 2008. január 05. 14:17
  „Szia Daev!

  Amikor én a hozzászólásomat írtam, akkor még nem ez a cikk volt fent, hanem csak egy rövidített változat, abban meg nem ez volt leírva. Így ebből lett a "félreértés". :)”
 • 8. szerelő 2008. január 05. 12:10
  „Kedves Daev!
  Nagyon sokat tudnék ilyen esetekről mesélni. 17 évig autószerelő voltam a Hungarocamionnál,sokat mentettem a környező országokban lehetetlen helyeken.
  Mindíg azt mondtuk a gk vezetőknek,és most én is üzenem minden tg.vezetőnek,hogy nincs olyan sürgős áru a világon és olyan defekt amivel egy biztonságos parkolóba be ne mennék,és nekiállnék a száguldó autóktól 1 méterre egy jól rárohadt pótkereket levenni amit 3 évig a sólé felgyógyított.Aki ilyet már az életben csinált az egyetért velem.
  Nem hiába vannak kint a propaganda táblák hogy a leállósáv a leg veszélyesebb.”
 • 7. ismét_sandor 2008. január 05. 11:55
  „száz autópályát, ezeret”
 • 6. sandor 2008. január 05. 11:53
  „autópályát, ezeret”
 • 5. victor 2008. január 05. 01:26
  „kiszalltak, s akkor utotte el oket. Olyan meselte, aki ott volt tuzoltokent.”
 • 4. Daev 2008. január 04. 16:03
  „Szia 1 hozzászóló. Mindegyik ugyanazt írja/mondja. Neki ütköztek a szalagkorlátnak, sértetlenül kiszálltak a kocsiból és ekkor ment beléjük a terepjáró, ekkor haltak meg mind a ketten.
  Sajnos a tényeken tényleg nem változtat. Ilyen szerencsétlenség ne forduljon elő senkivel. Hasonló eset történt egyik ismerősömmel is:( Defektet kapott kamionnal, a leálló sávban cserélte a kereket és amikor végzett akkor ütötte el egy autó akinek sofőrje 200 méter után fékezett csak, vszínűleg ő is elaludt.:S Ismerősöm is szerencsétlen volt ő is a helyszínen meghalt de ő még szenvedett is előtte.”
 • 3. marcsi 2008. január 04. 12:14
  „annyiszor irják,mondják,hogy ismeretlen oko miatt,ez nem más mint a vezetés közben valo telfonálás,Engem is majdnem ugy ütöttek el a zöld lámpánál a zebrán,közlekedési morál Nálunk = a nullval”
 • 2. 1 hozzászóló 2008. január 04. 05:06
  „Én csak azt nem értem, hogy itt azt írják, kirepültek a kocsiból, a tv-ben pedig azt írták, hogy neki ütköztek a korlátnak, majd sértetlenül kiszálltak a kocsiból és ekkor ütötték el őket, szerencsétlenségükre. :( Akkor most melyik az igaz? Tudom, ez már sajnos nem változtat semmit, de azért szerintem fontos, hogy a valóságot írják le.

  Nagyon sajnálatos, hogy ismét emberéleteket követelt a baleset!”
 • 1. Kitty 2008. január 03. 16:53
  „nem értem. értelmetlenül vesznek az emberi életek. mire jó ez???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitott kapuk - Széchenyi István Egyetem

2008. január 8-án, kedden „nyitott kapuk" címmel tartanak továbbtanulási rendezvényént a… Tovább olvasom