Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Kétszeres bérért kapós a diákmunka

Valahol már most túljelentkezés van a diákok részéről a külföldi munkára, mivel a szabad munkavállalási lehetőség erre a foglalkoztatási típusra is vonatkozik.

A soproni és mosonmagyaróvári közvetítőknél főként mezőgazdasági és vendéglátó-ipari cégek kopogtatnak Ausztriából.

A május óta lehetővé vált szabad munkavállalási lehetőség a diákmelót is érinti és, ha valaki választhat az osztrák és a magyar órabér között, ingázni is tud, az nem habozik. Az iskolaszövetségek soproni és mosonmagyaróvári közvetítőinél is egyre élénkebben érdeklődnek, s ez még csak előszezon, hiszen tart a tanév.

Baradits Bulcsú irodavezető szerint a külföldi munkának június 15. után lesz keletje, de már most is mintegy napi 10–15 diák szeretne nyári fizetéshez jutni.

Ez nagyarányú túljelentkezést jelent, hiszen a munkáltatói oldalról 5–6 cég kopogtatott az iskolaszövetkezetnél, s jelenleg mintegy 50–100 magyar diákra van szükségük. Jellemzően vendéglátó, s még inkább mezőgazdasági cégekről van szó, akik például cseresznye- és meggyszüretre keresnek embert, nagyobbrészt egyébként magyar cégek ők, akik kint is termesztenek gyümölcsöt.

Az iskolaszövetkezetben vonzó lehet számukra, hogy a munka jogtisztaságához nem férhet kétség, a legális foglalkoztatással járó papírmunka sem őket terheli. S ami a diákot vonzza: a kétszeres órabér, hiszen átlagosan 4,5–5 euróról, vagyis 900–1500 forintról van szó, amellyel a fiatal megkeresi a heti 40 ezret, míg itthon 450–500 forintos órabérért dolgozik.

Baradits Bulcsú szerint – bár nagy a túljelentkezés – regisztrálni mindig érdemes a diákoknak, mivel törvényszerű, hogy megürülnek helyek időközben. A gyümölcsszedés például kimondottan olyan munka, amihez nem minden városi fiatalnak fűlik a foga, de ez sokszor csak menet közben derül ki.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőr és polgárőrök kutatnak a szemetelők után Nagyszentjánoson

A Föld napja alkalmából április 21-én, ahogyan évente többször, a lakosság széles körű részvételével… Tovább olvasom