Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Kétszer jött vissza a halálból

Győr - Február óta súlyos beteg Szombath Géza, Győrött élő cigány naiv festő, aki szó szerint kétszer jött vissza a halálból. A 76 éves alkotó otthonában lett rosszul, leállt a szíve, s ha párja nem hív azonnal rohammentőt, talán már nem is élne.

Tavaly májusban olyan nagy sikerrel mutatta be képeit a PÁGISZ ÁMK-ban Szombath Géza, hogy a tárlat végére mind gazdára talált. Festett képet II. János Pál pápának, állandó kiállítása a Marcal éttermet, néhány alkotása pedig a cigány kisebbségi önkormányzat falait díszíti. Nem végzett képzőművészeti főiskolát, viszont Tóvári Tóth István Munkácsy-díjas festőművésztől tanulta a művészi látásmód és kifejezés technikáját. Most fekszik, nincs ereje felkelni, nem keresi az ecsetet.

Csak kevesen látogatják: Elfogytak mellőle a látogatók, pedig míg aktívan dolgozott, mellette öt gyermekét felnevelte, sokan megkeresték. Fotó: Har
Csak kevesen látogatják: Elfogytak mellőle a látogatók, pedig míg aktívan dolgozott, mellette öt gyermekét felnevelte, sokan megkeresték. Fotó: Har

– Naponta jövök hozzá, s amikor csak tehetik, a gyerekek is látogatják – mondta el érdeklődésünkre Csomor Julianna, az alkotó élettársa. – Pillanatok alatt történt meg a baj, jóformán még felocsúdni sem volt időnk. A vadast még feltette ebédre, megetette az akváriumi halakat, vagy ahogyan mi nevezzük, a „kislányokat". Egyszer csak óriási zuhanás..., Géza összecsuklott. A szerencsétlenségben óriási szerencse, hogy a szomszédok azonnal a segítségünkre siettek. A kiérkező mentők itt élesztették újra. Ezt megelőzően is volt már a páromnak rosszulléte, akkor a kardiológián feküdt, pacemakert is kapott. Tudom, nincs jól, mégis az tartja bennem a lelket, ha lassan is, hátha javul, s talán az is jólesik neki, amikor a szeretteit, a barátait láthatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új közösségi ház és pálya – több célra

Abda - Az új közösségi ház kivitelezése már csaknem befejeződött, a strandfocipálya kialakítása… Tovább olvasom