Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Kétszer annyi képviselő maradt csendben

Megye - Megduplázódott a csendben ülő képviselők száma a parlamentben ősz óta. Hetvenöt honatya egyszer sem emelkedett szólásra az Országgyűlésben. Megyénk egy politikusa régóta nem kért szót, az urak a hölgyeknél aktívabbak voltak.

A politikusok egy hete már pihenhetnek, június 15-én ugyanis véget ért az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. A parlament honlapján szinte minden olvasható a február 1-jétől június 15-ig tartó időszakról, s a korábban történtekről is. A statisztika szerint a tavaszi ülések legaktívabbja 90 felszólalása alatt több mint 6 órán át beszélt. Legrövidebben egy szocialista képviselő – 10 másodpercben – tudatta mondandóját.
Egyáltalán nem szólalt meg viszont 75 honatya fél év alatt – köztük van egy Győr-Moson-Sopron megyei képviselő is, Szakács Imre (Fidesz). Az őszi ülésszakon a mostani 307-tel szemben 342 képviselő volt aktív, a csendben ülők száma pedig megduplázódott.

A megyénket képviselő hölgyek között Tóth Tiborné (MSZP) volt a legaktívabb, aki bár önálló indítványt nem nyújtott be idén, de 17-szer felszólalt, s összesen 1 óra 13 percet beszélt a parlament tavaszi ülésszakán. Lanczendorfer Erzsébet (KDNP) önálló indítványainak száma ebben az időszakban 5, kilencszer szólalt fel, beszédeinek összes időtartama picivel több mint fél óra volt. A fideszes Molnár Ágnes ebben az évben öt önálló indítványt nyújtott be az Országgyűlésben, ezek többnyire egészségügyi témákban születtek. A politikus 6 felszólalása során összesen 26 percet beszélt. Ők ezzel a középmezőnyben szerepelnek.

Az urak picivel aktívabbak voltak. Medgyasszay László, a KDNP képviselője 28 felszólalása során 103 percet beszélt és 18 önálló indítványt is benyújtott ebben az esztendőben, vagyis megyénkből ő volt a legbeszédesebb honatya.

Ivanics Ferenc (Fidesz) önálló indítványainak száma 4, 13-szor szólalt fel, ami összesen 30 és fél percen át tartott. Firtl Mátyás (KDNP) egyebek mellett szót emelt a határközeli behajtani tilos táblák miatt, de szólt a gázáremelésről is. Önálló indítványainak s felszólalásainak száma 8–8, csaknem 23 percen át beszélt képviselőtársai előtt.

Molnár Csaba (MSZP) önálló indítványt nem nyújtott be tavasszal, mindössze három ülésnapon kért szót, ekkor hat alkalommal szólalt fel és 22 és fél percet beszélt. Papp József és Balogh József szocialista képviselők fej-fej mellett haladnak. Előbbi 19, utóbbi 18 percen át beszélt. Önálló indítványt csak Balogh József adott be, hármat. Szijjártó Péter (Fidesz) kilenc önálló indítványt adott be, 6 felszólalásával összesen 13 percet kért a házelnöktől.

Kránitz László (MSZP) önálló indítványt nem adott be, egyszer szólalt fel az energiapolitikai koncepció miatt és felszólalása 7 és fél percen át tartott. A megyei listát két jobboldali politikus zárja. Áder János (Fidesz) hat önálló indítványt adott be és mindössze egyszer szólalt fel, ami öt percig tartott.  Az Országgyűlés alelnöke még így is aktívabb volt párttársánál, Szakács Imrénél, aki ugyan a tavaszi ülésszakban benyújtott három önálló indítványt, de 2006 óta nem szólalt fel a parlamentben.

Szakács az elhíresült őszödi beszédre hivatkozik, amikor a „némaságáról" kérdezzük, magyarázatként annyit tesz hozzá: „Nem tudom tolerálni azt, hogy ha kérdezek, válaszként a szemembe hazudnak."

A fideszes képviselő azonban azt is bejelentette, hogy ezen változtatni fog, mégpedig azért, mert a kisebbségi kormányzás óta nincs garancia arra, hogy bármilyen baloldali választ „csont nélkül" megszavaz a parlament. Így pedig már van értelme az ellenzéki kérdéseknek. 
 Medgyasszay László meglepődött, de örömmel fogadta a hírt, miszerint ő az abszolút megyei csúcstartó az aktivitás tekintetében. – Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a tavaszi ülésszakban több, a profilomba tartozó agrárpolitikai kérdést tárgyaltunk – mondta el a Kisalföldnek. – Az interpellációk és az azonnali kérdések témái szintén megtaláltak engem. A közvélemény talán nem tudja, lehetőség van a miniszterektől írásban is kérdezni, én ezt a műfajt is aktívan gyakorlom. Bár vége az ülésszaknak, de nyáron is dolgozom, a telefon ilyenkor is folyamatosan cseng – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 6. dodoka 2008. június 25. 02:28
  „Csak tudnám akkor mi a picsának vannak ott. Akkor menjenek szépen haza és otthon internetezzenek. A fizetésüket meg osszák szét a rászorulók között.”
 • 5. joco1 2008. június 24. 14:06
  „"balogjoco2" tudod itt másról szolt a cikk.Ja és te mi vagy? Minösitéses, jelzös reagálásaitokon kivül nincs érdemi válasz.Miért?ja és olvasd már el cikket és amit én(1) irtam.A lényeg : a kér-dés is vé-le-mény nyil-vá-ni-tás .(Hátha igy könnyebb értelmezni).”
 • 4. balogjocó2 2008. június 23. 22:39
  „joco1. a kommancsok egyik bérkutyája!

  Azt kérdezd meg az elvbarátaidtól, hogy évek óta miért nem döntöttek a Széchenyi tér finanszírozásáról.
  Hol a pénz?

  Dumajancsik!”
 • 3. kim 2008. június 23. 18:18
  „OFF

  - ha a gépem IP címére vagyok kiváncsi akkor nem a Kisalfold.hu -n fogom megnézni. Köszönöm, hogy személyiségi jogaimra figyelnek.
  - ha hozzászólók, akkor elfogadom a "felhasználói szabályzatot", enélkül nem is tudok hozzászólni.

  apropó:
  Felhsználói szabályzat 2.7: "Annak ellenére, hogy a moderátor technikailag képes a rovatokban megjelenő hozzászólásokat és kérdéseket szerkeszteni, illetve részlegesen törölni, ezt csak és kizárólag a jobb érthetőség kedvéért teszi meg."

  Találkoztam én már itt olyannal, hogy nemcsak a jobb érthetőség miatt töröltek hozzászólást. A moderátornak nem kell elfogadnia a saját szabályzatát????

  84.2.110.35 -ről szóltam hozzá.”
 • 2. matriné 2008. június 23. 08:17
  „Mi a francnak vernék a nyálukat,ha annélkül is zsebrevághatnak akár többhelyről is egy vagon pénzt! Főleg aztoik akiket a "Pártjuk" vitt beaz országházba gomb nyomogatónak!”
 • 1. joco1 2008. június 23. 05:33
  „Érdekes egy mukso ez a Szakács. Nem csak kérdezni lehet fidesznyik ur, hanem véleményt nyilvánitani is.Ez se megy?Különben a kérdés is a vélemény nyilvánitás egyik formája lehet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sziget fesztivál: Magántőkéből országimázs

A VOLT, megyénk legnagyobb fesztiválja rövidesen elkezdődik. De más városokban sincs hiány… Tovább olvasom