Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Kétszázra emelkedő ponthatár?

Győr-Moson-Sopron - Az egyetemek nagy részének valószínűleg komoly érvágást jelentene, ha a jelenlegi 160-ról 200-ra emelnék a minimális ponthatárt. Prof. dr. Faragó Sándor rektor szerint a felsőoktatási intézmények kezében már jóformán nincs más módszer, hogy eldönthessék, ki alkalmas az adott szakterületek gondozására.
A Népszabadság szerint a mai rektori találkozón a műszaki egyetem vezetője javaslatot tesz arra, hogy a felvételi ponthatárokat 160-ról 200-ra emeljék. Több egyetemi rektor ugyanis úgy véli, hogy a jelenlegi 160 pontos alsó küszöb nem ösztönzi a diákokat a kiváló érettségi eredmények elérésére. A javaslat abból a megfontolásból indul ki, hogy a korábbi pontszámítási rendszerben 60 százalékos eredmény kellett a sikeres felvételihez. Ez a mostani pontszámítási rendszerben 240 minimumpontot jelentene, tehát még megemelve is könnyen teljesíthető volna az alsó határ. Ez az enyhe szigorítás reményeik szerint javítaná a felsőoktatásban részt vevők teljesítményét, így az egyetemek, főiskolák eredményeit. Másfelől viszont némileg csökkentené a mai hallgatói létszámot egyes szakokon.

Fotóillusztráció
Fotóillusztráció

Az idei felvételiken sikeresen szereplők közül szép számmal akadtak volna, akik az egyetem kapuján kívül maradnak, ha 200 lett volna a minimális ponthatár. Csak az alap- és állami képzést tekintve maradjunk szigorúan a számoknál, hiszen azt természetesen nem tudjuk kiszámolni, hogy hány hallgatót érintene ez jövőre, jósok nem vagyunk. Sopronban az erdőmérnöki karon egyedül a környezetmérnöki szak minimális ponthatára – 164 – maradt volna el jelentősen a 200-tól, míg a környezettanhoz 192-t kellett hozni. A Nyugat-Magyarországi Egyetem másik soproni mérnökkarán a leendő faipari mérnököknek 168, a gazdaságinformatikusoknak 177, az ipari termék és formatervező mérnököknek 190 pont volt az alsó határ. A Benedek Elek Pedagógiai Karnak, a szombathelyi bölcsészeknek, majdani pedagógusoknak nem jelentett volna különösebb érvágást a változás – kivéve a 178 ponthatáros tanító szakot –, elvéreztek volna azonban a vasi megyeszékhelyen a műszaki menedzsernek készülő tanulók közül sokan, mivel ott 168 pontnál húzták meg a határt, a környezettanosok se biztos, hogy bekerültek volna a 182-es minimummal, s a formatervező mérnöki képzéshez is 185 pont kellett. Győrben a tanító szak maradt volna alul 179 ponttal, ma egyébként az Apáczai-kar hallgatóinak 10-20 százaléka tanul ezen a legrégebbi hagyományú szakon. Érintettek volnának Székesfehérváron a minimum 176 ponttal bekerült földmérő hallgatók, Mosonmagyaróváron pedig a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnökök, akik 169 pont felett már bejuthattak. A Széchenyi István Egyetemennek sem lenne ez kedvező, hiszen tavaly – szintén csak az alap- és állami finanszírozású képzést tekintve – kilenc, többnyire meghatározó szak esetében okozott volna problémát a 200 pontos alsó határ. Ezek pedig: az építészmérnöki 170 ponttal, a gazdaságinformatikus 187 ponttal, a gépészmérnöki kereken 160 ponttal, a környezetmérnöki 164 ponttal, a közlekedésmérnöki 162 ponttal, a mérnök-informatikusi 164 ponttal, a műszaki menedzseri 160 ponttal, a nemzetközi igazgatási 175 ponttal és a villamosmérnöki, 162-es minimális pontszámmal.

Prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora a Kisalföld kérdésére leszögezte, bízik abban, hogy ez a javaslat – ha igaz a sajtóértesülés – nem érintené a költségtérítéses szakokat, mivel meggyőződése, hogy abból nem lehet baj, ha egy hallgatót felvesznek. Aki nem alkalmas a képzésre, az úgysem fogja elvégezni az egyetemet – véli a rektor. Az államilag finanszírozott szakok esetében érhetőbb, hogy élesebb határt kell húzni, de a rektor szerint itt is szerencsés, ha a ponthatár megszabását az adott intézményre bízzák. Mint mondja, „az egyetem nagykorú" és ma már jóformán ez az egyetlen módszere, hogy eldönthesse, ki alkalmas egy adott szakterületre.

Szerettük volna megszólaltatni a Széchenyi István Egyetem rektorát is, dr. Szekeres Tamást azonban sűrű programja miatt tegnap nem lehetett elérni.

Olvasóink írták

 • 4. Erika2121 2008. november 05. 19:32
  „..Véleményem szerint igenis jogos az alsó ponthatár megemelése! Őszintén: kinek kell egy kettesre leérettségizett lusta tanítónő?
  Viszont valami foglalkoztat,és szeretném,ha valaki válaszolna a fórumon rá,ha tudja: Attól hogy az alsó ponthatár nő, nőni fog a többi is? Például 300nál 320 lesz?
  előre is köszönöm.”
 • 3. vabra 2008. október 29. 12:57
  „Én abból indulok ki, hogy egy csupa kettes régi típusú érettségivel is épphogycsak lemarad az ember a felsőoktatási minimum pontról. Ha az egyik jegy 3-as, már be is jutott. Kell ez?”
 • 2. Paszuly 2008. október 28. 22:44
  „Jaj remélem ebben az évben még nem módosítják, neeeem akarom, nehogy már most emeljék, én is most fogok felvételizni! Az meg szerintem hülyeség hogy nem ösztönzi a diákokat a kiváló érettségi eredmények elérésére a 160 pont, de akkor a 200 sem, mert a legjobban a tanárok ösztönzik a diákokat, és aki tovább akar tanulni, az igenis nekifekszik érettségi előtt és a legjobbat akarja magából kihozni. Aki meg nem tanul tovább felsőoktatási intézménybe annak meg nem mind1, hogy 160 vagy 200??? Jó lenne már, ha sikerülne egy normális felvételi rendszert felállítani, amit nem kell módosítani 1-2 évente. A sok továbbtanuló, (köztük én is) rendesen nincs is tisztába a felvételi eljárással, pontszámítással (bár a neten le lehet szedni pontszámítási tájékoztatót)! Grt az OM-nek!!!”
 • 1. Azz 2008. október 28. 13:15
  „Jogos!
  Nem kell mindenkinek diploma.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A városok is veszítenek

Győr-Moson-Sopron - Győr 40 millióval többet költhet kamatra a jövő évben. Mosonmagyaróvár nem… Tovább olvasom