Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Kétszázmillióért elkelt a Bécsi kapu tér 1–3.

Győr - Színvonalas szálloda lehet a Bécsi kapu tér 1–3. alatti, üresen álló műemlék épületből. A város egy mádi vállalkozásnak adja el az ingatlant 192 millió forintért.
Régóta rontja a győri belváros egyik legszebb része, a Bécsi kapu tér összképét az 1–3. szám alatti önkormányzati tulajdonú műemlék ingatlanegyüttes, amely üresen áll. A szakértők szerint az épületek műszaki állapota rendkívül gyenge, és a város számára a felújítás nélküli eladás a legkedvezőbb. A közgyűlés április 19-én döntött arról, hogy liciten eladja az 1–3. szám alatti kétemeletes sarokházat, a volt Vaskakas éttermet és a felette lévő udvart. A kikiáltási ár 192 millió forint volt, de az árverés június 4-én és július 9-én is eredménytelen maradt.

Ezután jelentette be vételi szándékát a mádi Energorg Energetikai Tanácsadó Kft., amely az értékesítési hirdetményben megjelölt 15 millió forintos bánatpénzt már át is utalta Győrnek. Az önkormányzat vagyonrendelete szerint nem kell versenyeztetési eljárást lefolytatni akkor, ha a másodszor, azonos feltételekkel meghirdetett licit is sikertelen. A közgyűlés csütörtökön így arról döntött, hogy az egyetlen vevőnek eladja az ingatlanokat. A Kisalföld úgy tudja, a kft. színvonalas szállodát kíván kialakítani. A jogszabályok szerint a városnak először – miután műemlékről van szó – az elővásárlási joggal rendelkező államnak kell felajánlani az épületet, amely azonban ezzel minden bizonnyal nem él.

Dunacenter: újabb lépés

A képviselők egy másik fejlesztés lehetőségét is megteremtették csütörtökön: egyhangúlag jóváhagyták a Gardénia csipkefüggönygyár egykori, 1-es főút melletti épületeinek helyére tervezett Dunacenter bevásárlóközpont közterület-kialakítási tervét. Ahogy arról szeptember 8-án beszámoltunk, a fejlesztő Pannonia Shopping Center Kft. 2009 őszére tervezi befejezni az építkezést. Ennek részeként a beruházó pénzén átépül a Kossuth Lajos utca és az 1-es főút csomópontja, utóbbira pedig az újvárosi temetői ág külön csatlakozik. A főutat a Rába-hídig négysávosítják. A cég megoldja a gyalogos és a kerékpáros közlekedést is.

Parkolókat állítanak vissza

A közgyűlés több más ügyben is határozott. A testület javította a köztisztviselők javadalmazását: a felsőfokú végzettségűek az alapilletmény 30 helyett 40, a középfokú végzettségűek 10 helyett 20 százalékát kaphatják kiegészítésként jövőre. Ez 8 százalék körüli átlagos emelést, évente 75 millió forintos pluszkiadást jelent. Az indoklás szerint enélkül a városházi dolgozók 15 százalékos reálkereset-csökkenést szenvedtek volna el 2006–2008 között. A képviselők megszavazták, hogy a legdrágább parkolási zónába kerüljön az Aradi vértanúk útjának a Bajcsy-Zsilinszky Endre úttól a Szent István útig tartó szakasza, ahol néhány korábban megszüntetett parkolót visszaállítanak.

A közgyűlés úgy döntött, az Újvárosi Óvodát – amelynek állapota nem teszi lehetővé a biztonságos működtetést – a Kossuth Lajos Általános Iskola Márvány utcai tagiskolájában helyezi el. Utóbbi ingatlanra emiatt 32 millió forintot kell költeni. A testület kötelezettséget vállalt arra, hogy a városi tűzoltóság 162,5 millió forintos fejlesztési pályázatának 32,5 millió forintos önrészét siker esetén állja. Arról is döntés született, hogy az Apáczai-kar, a hittudományi főiskola és a Széchenyi-egyetem megkapja a város zászlaját. A közgyűlés hozzájárult, hogy az 1956. október 25-én a börtön előtti sortűzben mártírhalált halt Máté Mária emléktábláját elhelyezzék az Apáca utca 3. szám alatti épületen.

Újra a szakértői díjakról

Az ülésen Sághy Zsolt szocialista képviselő elfogadta a legutóbbi közgyűlésen az önkormányzat által szakértőknek, ügyvédi irodáknak átutalt összegekről feltett kérdésére adott polgármesteri választ. Ahogy arról szerdai számunkban részletesen beszámoltunk, 30 millió forintot fizetett ki tavaly október óta ilyen jogcímen a város. Sághy Zsolt az ülésen jelezte: az összeállításban nem szerepel Benkő Szilárdnak, Szijjártó Péter személyi titkárának a javadalmazása.

Borkai Zsolt jelezte: az F-Component-99 Kft. neve mellett szereplő 1 millió 764 ezer forint takarja ezt az összeget. A megbízási szerződést júliusban megszüntették. A politikus megjegyezte: a közbeszerzési iroda bérköltsége tavaly 30 millió forint volt, a kéttagú közbeszerzési csoporté idén 15 millió, ami még úgy is olcsóbb megoldás, hogy a közbeszerzések segítéséért a Biczi és Tuzson Ügyvédi Iroda is kap javadalmazást.


Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz–KDNP értékelés: Sok volt a csontváz

Győr - Vérlázító, előnytelen szerződésekről is beszéltek a győri közgyűlés… Tovább olvasom