Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Kétszázezer lövésre jut egy baleset

Győr-Moson-Sopron - Az elmúlt hét évben hat – ebből egy halálos – vadászbaleset történt a megyében. Az esetek egy része a „fatális véletlen", másik része pedig a vadászati szabályok be nem tartásának következménye.
A megyében nemrég a rábapatonai határban történt vadászbaleset: combon lőtték a hajtásvezetőt. A sérült fiatalember akkor érdeklődésünkre megjegyezte, hogy bármennyire ismeri a vadász az adott területet, takarásba belelőni mindenképpen veszélyes. Ezzel a megállapítással a Győr-Moson-Sopron Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vadászati és halászati osztályvezetője is egyetértett. Pintér Csaba lapunknak hangsúlyozta: a vadászati törvény is úgy rendelkezik, hogy csak kellő körültekintés és mérlegelés után lehet leadni a lövést, vagyis akkor, ha a vadász egyértelműen felismerte a vadat és felmérte a lövedék várható útját.

A vadászat „veszélyes üzem". A balesetek részben emberi mulasztás miatt történnek, vagyis azért, mert az adott területen valaki nem tartja be a vadászat írott és íratlan szabályait, de meg kell említeni, hogy gyakran a „fatális véletlen" is közrejátszik. Ez utóbbi tapasztaltabb vadászokkal is megeshet.

Pintér Csaba szólt arról a közelmúltban készült tanulmányról is, amelyből kiderül, hogy a vadászok évente összesen hozzávetőleg kétmillió lövést adnak le vadra, ebből kétszáz-kétszázhúszezer lövésre jut egy vadászbaleset, halálos baleset pedig hét-nyolcszázezer lövésenként fordul elő. Vagyis az arány tízezred százalékokban mérhető. Ez jócskán alatta marad a közlekedéssel okozott vagy bármely más munkavégzés során bekövetkező balesetek százalékos adatainak.

Az osztályvezető elmondta, hogy a megyében az elmúlt hét évben hat – ebből egy halálos – vadászbaleset történt. Az egyiket 2001 januárjában egy Ikva-parti vadrécevadászaton szabályos lövést követően egy fagyos ágon megpattanó sörét okozta. A sörétszem közvetlenül a bőr alá fúródott. Még az év végén Fertőrákos térségében egy osztrák vadász lőtt rá a hajtás lefújását követően – szabálytalanul – egy éppen akkor visszatörő vaddisznóra, és a gellert kapott golyó a szederindában elakadt, s a lassabban haladó hajtót találta combtájékon. A halálos baleset 2003 augusztusában, egyéni gerlevadászaton történt. A tragédiát egy ismeretlen okból elsült sörétes fegyver okozta, amely közvetlen közelről találta fejen szerencsétlenül járt használóját. Négy éve őzvadászaton egy olasz bérvadász, tavaly nyáron Iván körzetében egy magyar vadász szabad kézből vaddisznóra leadott lövése okozott szerencsésebb kimenetelű balesetet.

Arról, hogy milyen jogi következményekkel jár a baleset okozása, Pintér Csaba elmondta: az esetek többségében büntetőeljárásra is, a súlyosságtól függően akár börtönbüntetésre, vadászati hatósági eljárásra és a fegyvertartási engedély visszavonására számíthat az elkövető. A baleset okozójától a vadászati hatóság bevonja a vadászjegyét, egy éven túl pedig kötelezik új állami vadászvizsga letételére, valamint vadvédelmi bírságot szabnak ki rá.

Vadászat előtt

Minden alkalommal a vadászatvezető felel az általa vezetett vadászaton a vadászat rendjének megtartásáért. Előtte kötelezően eligazítást tart, ha külföldi bérvadászokról van szó, akkor tolmács segítségével. Az alkoholfogyasztásra a vadászatnál is a zéró tolerancia érvényes.


Olvasóink írták

 • 5. ombi 2008. december 07. 17:11
  „Több fegyelmet várok el a vadászoktól. Elvileg ők állatra lőnek, és az emberekre vigyáznak.
  Kétszázezer lövésre jut egy baleset.
  "A II világháború egyik tanulsága az volt, hogy a kézifegyverek terén az automata sorozatlövő fegyverek sokkal használhatóbbak, mint a sima automata-öntöltő puskák. Elvben legalábbis, a számok szerint ugyanis kijött, hogy a II.vh-ban 40.000-50.000 lövésre jutott egy (!!!) harci sebesülés"
  Pedig a katonák elvileg emberre céloznak, és mégis csak négyszer gyakrabban okoztak sebesülést, mint a megfontolt (sport)vadászaink. Senkit nem akarok az áldozatai közül megbántani, mégis kikívánkozik belőlem: a második világháboú harcteri alig voltak veszélyesebbek mint ti, Huberrtus követői!”
 • 4. zotya975 2008. december 05. 22:28
  „Bond21-nek.
  Én mint civil, honnan tudjam mikor, és hol van az erdőben vadászat? Vagy ha az erdő magánterület, akkor kerítsék be. És én mínusz 40-fokban sem iszom pálinkát, meg máskor sem. Amúgy érdekelne, ha isznak akkor már nem lesz minusz 15-fok? Nem értem az összefüggést. Elmagyaráznád kérlek?”
 • 3. Bond21 2008. december 05. 17:05
  „A civileket nem is veszélyeztetik,max ne sétálj az erdőben hajtáskor,vagy vadászatkor!!!!!
  A másik meg: Nem ez az egyetlen foglalkoztatás,ami az életben veszélyes.....és nem ez az egyetlen hely,ahol megisznak néhány stamp pálinkát,vagy vodkát.....a mínusz 15 fokban Te is megtennéd!!!!!!És nem atom részegre isszák magukat,a baleset egy hangyányi figyelmetlenségből is megtörténhet!!!!!”
 • 2. jockey 2008. december 04. 19:23
  „Amig a vadászok egymást, meg a hajtókat lövik, addig magánügy. Viszont a civileket ne veszélyeztessék! Az pedig egyértelmű, hogy piálnak, mindenki tudja.”
 • 1. zotya975 2008. december 04. 18:23
  „Zéró tolerancia! Ugye ezt senki nem vette komolyan? És a célzóvíz? És mi van akkor ha a bérvadász felhajt egy kupica pálinkát? Megvonja tőle a vadászati jogot a vadászatvezető, és visszakapja a pénzt? Ugyan már!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogos az árfolyam-különbözet?

Győr-Moson-Sopron - „Svájcifrank-alapú hitelem ügyében a banktól megkaptam a jövő havi… Tovább olvasom