Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Kétszázezer forint büntetés rágalmazásért

A megyei bíróság az első fokon eljáró bíróság ítéletét megváltoztatva bűnösnek találta nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás bűncselekményében Antal Imre győri önkormányzati képviselőt, és kétszázezer forint pénzbüntetésre ítélte csütörökön.
A politikus a két évvel ezelőtti városházi lehallgatási botrány során vádolta gazdasági-pénzügyi manipulációkkal Balogh József polgármestert és dr. Kovács Lajos jegyzőt. A Kisalföld két évvel ezelőtt, 2002. május 28-án írt arról, hogy lehallgatókészüléket találtak Balogh József győri polgármester és dr. Kovács Lajos győri jegyző városházi irodájában. A poloskabotrányban két nappal később szólalt meg Antal Imre önkormányzati képviselő, a Fidesz városi szervezetének alelnöke.

A helyi politikus sajtótájékoztatóján egyebek mellett azt kérdezte: „Elképzelhető hogy kettejük (a polgármester és a jegyző – a szerk.) közös gazdasági-pénzügyi manipulációja áll a háttérben?" Mindkét érintett beperelte Antal Imrét nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt. A tavaly novemberi tárgyaláson a Győri Városi Bíróság felmentő ítéletet hozott azzal az indoklással, hogy a kérdésfeltevés nem minősül tényállításnak, és a közszereplőknek egyébként is többet kell tűrniük.
Az érintettek közül csak dr. Kovács Lajos volt jelen a tárgyaláson. P elmondta: azóta sem értik a Fidesz ideges reakcióját, hiszen a lehallgatási ügyben nem állították, hogy ahhoz a párt városi szervezetének köze lehet. Szerinte a közvélemény a kérdést burkolt állításként értelmezte.

A fellebbezések után tegnap a megyei bíróság dr. Laczó Gáborné vezette tanácsa tárgyalta az ügyet. Dr. Menyhárt József, Balogh József és dr. Kovács Lajos ügyvédje perbeszédében előadta, hogy a kérdésfeltevés is lehet tényállítás. „Ha azt mondom, "Prostituált a te anyád!", vagy azt, "Prostituált a te anyád?", az eredmény ugyanaz: hatvan pofon" – érvelt. Dr. Nagy Csaba Attila, a vádlott politikus ügyvédje ezzel szemben kitartott amellett, hogy a kérdésfeltevés nem rágalmazás.

A megyei bíróság olyannyira megváltoztatta az első fokon eljáró bíróság ítéletét, hogy abból gyakorlatilag csak a személyi adatok maradtak meg. Eszerint Antal Imre bűnös nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás bűncselekményében, és büntetésként – jövedelmi helyzetét figyelembe véve – 200 ezer forintos bírságot kell fizetnie.

Dr. Laczó Gáborné indoklásában elmondta, a városi bíróság ítélete több sebből vérzik. Kifejtette: nagy jóhiszeműség kell annak elfogadásához, hogy a kérdés feltevését a helyzet tisztázása motiválta. P ehelyett úgy ítélte meg, hogy indokolatlan, becsületbe vágó, durva támadás történt. „Ez nem tartozik bele abba a körbe, amit a közszereplőknek még el kell viselniük" – tette hozzá. Jelezte: azért nem felfüggesztett szabadságvesztés az ítélet, mert az eset óta eltelt két év, és mert megítélése szerint a pénzbüntetés is elegendő visszatartó erővel bír. Az ítélet jogerős.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr, a fagylalt városa

Két év után ismét a Tutti a bajnok: a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületének meghirdetett… Tovább olvasom