Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Kétszázan demonstráltak a mélygarázs ellen Győrben - fotók

Az Arrabona Városvédő Egyesület szerint a Dunakapu tér alatt lévő Duna-bástyát hagyományőrző módon kellene bemutatni.

Mintegy kétszázan vettek részt a győri Arrabona Városvédő Egyesület által a Dunakapu térre szervezett demonstráción szombaton délután.

A tiltakozók azért gyűltek össze, mert nem értenek egyet azzal, hogy az önkormányzat a tér átalakítása, felújítása során egyszintes, 230 autó befogadására alkalmas mélygarázst építsen a felszín alá.


A Dunakapu téri mélygarázs ellen demonstrált az Arrabona Városvédő Egyesület - fotók: H. Baranyai E.

Herkely Ákos, a civil szervezet elnöke elöljáróban elmondta: szívesen segítenének a városnak a szögleterőd hagyományőrző bemutatásában, azt azonban nem tudják elfogadni, hogy mélygarázs legyen a területen.

Szabó Gyula alelnök beszédében kifejtette: a győri vár a magyarországi reneszánsz hadiépítészet legbecsesebb darabja.

Az erősség – amely 1594-től 1598-ig török uralom alatt volt – a XVI. században épült évtizedeken át európai összefogással, többek között három pápa és a mantovai herceg anyagi támogatásával.

"Kevés olyan erődítménye van hazánknak, amiért hívők tízezrei imádkoztak Európában Oslótól Nápolyig.

Nemhiába kapta Győr vára nemcsak Európa kulcsa, hanem a kereszténység védőpajzsa elnevezést is" – utalt arra, hogy az oszmán hódoltság idején úgy tartották, Győr elvesztése Bécs, és talán az egész kereszténység bukását eredményezheti.

A Dunakapu téri mélygarázs ellen demonstrált az Arrabona Városvédő Egyesület - fotók: Katona Flórián.


Az alelnök úgy vélekedett: a Dunakapu tér alatt rejtező Duna-bástyát teljes egészében helyre lehetne állítani, és messze földről idevonzaná a turistákat.

"A történelemből lehet profitálni Sümeghez, Visegrádhoz, Esztergomhoz, Sopronhoz hasonlóan. Saját gyerekeink, unokáink lehetnek a vádlóink, ha hagyjuk, hogy a szemünk láttára épüljön meg a mélygarázs" – mondta.

Megjegyezte, hogy a nyári-őszi ásatás során a térnek mindössze öt százalékát tárták fel. (A régészek többek között a bástya nyugati füléhez vezető ágyúlejárót találták meg.)

Szigeti Ferenc, az egyesület társadalmi alelnöke kijelentette: meg fogják ismételni a demonstrációt, mert a mélygarázst – amelynek engedélyezési tervét a város már beadta – nem szabad megépíteni.

Az egyórás demonstráció mindvégig békés volt, atrocitás, rendzavarás nem történt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitörte a sorompót a motoros Győr-Ménfőcsanakon

Egy 78 éves férfi motorkerékpárral haladt, amikor a Koroncói úti vasúti átjáróban a jelzőlámpa piros… Tovább olvasom