Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Kétszáz milliárd feketén?

Győr-Moson-Sopron - Valószínűsíthető, hogy több mint 200 milliárd forint tűnik el évente a megyénkben folyó feketegazdaságban. Ez több mint Győr ötéves költségvetése, vagy amennyit a megye összes lakója három év alatt élelmiszerre költ.

A GDP, azaz a bruttó hazai össztermék 18 százalékát is elérheti a hazai feketegazdaság aránya a legutóbbi kutatások szerint. Győr-Moson-Sopron megye körülbelül öt százalékát adja a több mint 23 ezer milliárd forintos GDP-nek, azaz nem nehéz kiszámolni, hogy 200 milliárdnál is többet termel a megyénkbeli „feketezóna".

Hogy érzékeltessük a nagyságrendet: ennyiből tízszer(!) meg lehetne valósítani a Mosoni-Duna évek óta tervezett, eddig pénzhiány miatt elmaradt teljes rehabilitációját, vagy ötször fel lehetne építeni a monumentális kőröshegyi völgyhidat.

A feketegazdaság legtöbb kárt okozó cselekményeinek listáját az áfacsalás, a jövedelemeltitkolás és a feketefoglalkoztatás vezeti, de előkelő helyen áll a számla- és nyugta nélküli szolgáltatás is.  

Csak a vagyonosodási vizsgálatok 2,2 milliárd forint adóhiányt tártak fel tavaly a megyében, ennyivel rövidítette meg az államháztartást az az 522 adóalany, akikkel szemben tavaly már lezárult a vizsgálat. 200 ellenőrzés még folyik, 100-an pedig már rajta vannak a „várólistán", s a vizsgálatok folytatódnak idén is.

Nem kis veszteséget okoznak az áfacsalók is, akik az EU-csatlakozás – és a szabad árumozgás megjelenése – óta egyre inkább új vizeken eveznek. Mind kevesebb a belföldi fiktív számla, a csalók – gyakran komoly cégek, nagyvállalatok – helyette nemzetközi láncolatokban, az országhatárokat (papíron) átlépő körbeszámlázásokban, árumozgásokban gondolkodnak.

Az ilyen ügyleteket nemcsak azért nehéz felderíteni, mert szoros együttműködést kíván a külföldi adóhatóságokkal, hanem mert egy-egy tranzakciónak 10–20 szereplője is lehet, köztük olyan vétlen áldozatok, akik nem is tudnak róla, hogy illegális ügyletekben vesznek részt. Tavaly 2 milliárd forintnyi, megyénkhez kötődő áfacsalást leplezett le az APEH, s az sem vigasz, hogy a hasonló tettek „slágercselekménynek" számítanak az unió többi országában is. Javult viszont a számlaadási morál: 2–3 éve még a kereskedők, szolgáltatók 20 százaléka mulasztott, tavaly már csak minden tizedik. 

Sötét a kép a feketefoglalkoztatásban is, nemcsak a feketemunkások alkalmazása, hanem az olyan súlyos szabálytalanságok terén is, mint a munka- és pihenőidőre vonatkozó, vagy a bérekkel kapcsolatos szabályok megsértése. Ahogy eddig, ezúttal is az építőipar vezet a „szabálytalansági toplistán", ezt követi a mezőgazdaság – azon belül is az idénymunka –, valamint a vendéglátás és a kereskedelem.

Tavaly 1224 munkáltatót ellenőrzött a megyében a regionális munkaügyi felügyelőség – összesen 7200 munkavállaló „esett bele" az ellenőrzésekbe –, s háromból kettőnél talált valamilyen szabálytalanságot. A jogsértések nyolcvan százalékában feketmunkás(oka)t; szám szerint 1659-et  találtak. Többségüknél az alkalmi munkavállalói könyvvel próbáltak csalni: kiváltotta ugyan a munkaadójuk, de nem érvényesítette – ami a hatóság szemében olyan, mintha ki sem váltotta volna...

Elkaptak 76 illegálisan foglalkoztatott külföldi munkavállalót is, akik előszeretettel jönnek megyénkbe; a régió három megyéjében „talált" 140 munkásnak több mint a felét nálunk leplezték le.

A feketefoglalkoztatást az APEH is vizsgálja, egyre nagyobb hatékonysággal: míg 2006-ban a vizsgálatok 22, tavaly már 41 százalékában járt sikerrel a felderítés. Ez nem azt jelenti, hogy a feketemunkások száma nőtt, inkább a hatóság módszerei lettek hatékonyabbak, köszönhetően többek között kibővült jogköreinek.

A feketegazdaságban szintén oroszlánrészt „vállaló" csempészek főleg cigarettában utaznak, ebből tavaly december közepéig 17 ezer illegálisan forgalomba hozott kartont foglalt le csak a Győri Fővámhivatal, s 32, speciálisan átalakított autót is elkoboztak. A pénzügyőrök közel félezer esetben indítottak eljárást – 200 büntető- és 270 szabálysértési eljárást –, az elkövetési érték meghaladta a 800 millió forintot.

A fentiek már a „kedvező" adatok, hiszen 2007-ben az illegálisan, magyar zárjegy nélkül forgalomba hozott cigaretták aránya a két évvel ezelőtti évi 30 százalékról 10 százalék alá, a szabványon kívüli üzemanyagoké pedig drasztikusan, két év alatt 50 százalékról öt százalékra csökkent.

Olvasóink írták

 • 4. csasztuska 2008. július 12. 17:34
  „Ország vezetőinek agyában kell tisztítást végezni, de a bíróknál is a korrupció felszámolásában, és példamutatással!!
  Nézzenek csak magukba nagyon mélyen.....akkora a sötétség!”
 • 3. ádám 2008. január 12. 16:34
  „és most szégyelljük magunkat?
  de őszintén.
  hányszor is kell adóznunk nekünk, magyaroknak?
  egyszer az ÁFa, egyszer az SZJA, és kétszer Egészségügyi hozzájárulás...
  máshol általában a jövedelmet egyszer szedi le az állambácsi.
  valami iit soha nem ment.
  na az meg igen,hogy mi, emberek legyünk rákényszerítve,hogy ejnyebejnye szégyelljük már magunkat...”
 • 2. gyakor 2008. január 12. 14:46
  „A kormány valóban elszúrta!!! Ha igaz a 200Márd, illetve a 18%-ék országosan, adott a tartalék adócsökentésre, és bevétel növelésre. Csakhogy: a magyar (kis)vállalkozó a bőrén érzi a megszorításokat, a bérből és fizetésből élőnek édeskevés beleszólása van, mert levonják. Belekényszerítenek mindenkit a kiskapus játékba, sőt vezetőink példát is mutatnak. Ebben a helyzetben a fekete gazdaság kifehérítése merő utópia. Nem tudom a megoldást. Valaki tudja?”
 • 1. Cseter János 2008. január 12. 10:05
  „Ezen látszik meg e kormány munkálya! Két ok ami fenn áll e jelenség miatt! Az egyek az , hogy nem ért e terűleten ennek a felszámolására. A másik az, hogy a sok szekértolóját csak nem ellenőrizteti! Így egymásnak a kis üzleteibe nem avatkoznak be. Nekik így is, úgy is meg van a tejbe aprítani valójuk! Az így kiesett bevételre pótlásra pedig kiapadhataltan a tárházuk. Legkönnyebb az adó, illeték, és sok-sok olyan díjtétel van aminek nincs költség vonzata. Csupán rendeletet kell alkotni róluk! Ebbn pedig nincs hiány!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombaton indul a sivatagi flúgos futam

2005 nyarán Villám Géza rádiós gondolt egy nagyot, s élő adásban bemondta: „Le kellene gurulni… Tovább olvasom