Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Kétszáz fát ültettek a kivágottak helyett

Győr - Elültettek kétszáz fát Marcalvárosban a napokban, cserébe a Baumax-beruházás miatt júniusban kivágott 105 helyébe. A száz hárs és ugyanannyi platáncsemete szétosztását az ültetést végző szolgáltató a lakókkal egyeztetve végezte.

„Dőlnek a fák Marcalváros szélén" – írta a Kisalföld június 6-án –, mert a Baumax barkácsáruház építése miatt 105 fát vágtak ki. Engedély nem kellett a vágáshoz, mivel a beruházó megvette a területet az önkormányzattól. Az építési engedély azonban 76 értékes fa elültetésére kötelezte.

– Mivel nagy volt a lakossági felháborodás, tárgyalásokba kezdtem a Baumax vezetésével, hogy a kivágottak helyett kétszáz új fával járuljanak hozzá a városrész szépítéséhez. Ebben többszöri egyeztetés után a cég partner volt, s most elültethetünk száz hársat és száz platánt. A fák jó helyre kerülnek, miután a lakók képviselőivel is megbeszéltük, s a Komszol szakembereivel is helyszíni bejáráson határoztuk meg, hol és milyen fa legyen – mondta Horváth László, a városrész önkormányzati képviselője a faültetés ünnepélyes megkezdésén.

A fák ünnepélyes elültetését Kovács Barnabás, Horváth László és Blaubacher Balázs kezdték el Marcalvárosban. Fotó: Tóth Gyula


A Baumax részéről Blaubacher Balázs építési osztályvezető hangsúlyozta, hogy amikor elkezdték a beruházást, a területen nem telepített, magról nőtt, de szép fákat kellett kivágni.

– A közelben élők természetes módon nemtetszésüket nyilvánították. Akkor keresett meg Horváth László, s elmondta, kétszáz fát szeretne cserébe azokért, amit onnét elvettünk. Biztosítottuk, hogy a beruházás keretében találunk rá megoldást – mondta Blaubacher Balázs.
A közös faültetés előtt a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. igazgatója, Kovács Barnabás megjegyezte: a cég jelesre vizsgázott lokálpatriotizmusból.

Sok vállalkozás példát vehetne erről, hogy nem hatósági kötelezésen, hanem érzelmi alapon nyugvó megegyezés végén teljesítette a lakosság kérését a cég.

– Sajnos Győrben ez jellemzően nem mondható el, az üzletláncokról sem. A Komszol látja el a városban a szakhatósági szerepkört, s a beruházásoknál az a tapasztalat, hogy még a hatóság által kötelezően előírt  növénytelepítések alól is igyekeznek a beruházók kibújni. Nemhogy elő nem írt lakókörnyezeti szépítést vállalnának – hangsúlyozta Kovács Barnabás.

Olvasóink írták

  • 2. Vizsla 2007. december 10. 22:20
    „A nemzet és területvédő Horváth képviselő úr mégiscsak engedett. Lakást nem építhettek arrafele, bezzeg egy multi az már jó szomszéd. Köszönjük képviselő úr!”
  • 1. nokia_telo 2007. december 09. 16:42
    „Jé, valamit csinált magától a szemetes bácsi....vagy ez is koreográfia szerint....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha kell, élőlánccal tiltakoznak a jancsifaluiak

Győr - építéshatósági osztályhoz, valamint Révi Zsolt főépítészhez fordult kérelmével a… Tovább olvasom