Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C Még több cikk.

Kétszáz év Isten szolgálatában

Győrszemere - Matkovich Pál győri ügyvéd 1807-ben – a szemerei családi kúria szomszédságában – templomot építtetett a helybeli evangélikusoknak. A 200. évfordulóra hálaadó istentisztelettel emlékeznek a hívek.
Győrszemerén három felekezetnek áll temploma, de helyben lakó „pásztorral" csak az evangélikusok büszkélkedhetnek. Karsay Lajos lelkész szerint a mindig kis létszámú, ám annál lelkesebb helyi gyülekezet az elmúlt kétszáz évben rendületlenül bizonyította: élni és Isten szolgálatában tenni akar.

– Az elkötelezettség már a kezdetekkor megmutatkozott. Matkovich Pál győri ügyvéd, aki annak idején a dunántúli egyházkerület felügyelője volt, gyakran pihent a család szemerei kúriájában. Ahogy fogalmazott: „fájt a lelkének", hogy a helybeli evangélikusoknak nincs templomuk, ezért saját költségén megépíttette az Istennek szentelt hajlékot. Később végrendeletében – erdővel, pénzzel – is gondoskodott a gyülekezet jövőjéről – mesélte Karsay Lajos.

A krónikából az is kiderül, hogy Matkovich Pál öregkorában sokat adott a „külső díszre". Kúriája és a szomszédos templom környékét parkosíttatta, lakása ajtajától a templom bejáratáig, a mintegy hetvenlépésnyi útra, szőnyeget teríttetett a vasárnapi istentiszteletek alkalmával. A templom homlokzatán sokáig aranybetűs márványtábla hirdette Isten dicsőségét és az alapító nevét.

Karsay Lajos elmondta, hogy a győrszemerei evangélikus közösség 1807-től – az első anyakönyvi bejegyzés éve – élte a tradicionális dunántúli gyülekezetek nehézségekkel és örömökkel teli életét. Időközben – egy évszázada – tornyot állítottak templomuknak, harangokat vásároltak. A parókia az évek során erősen leromlott. Arra készültek a hívek, hogy rendbe hozatják az épületet, de a II. világháború ezt megakadályozta, majd az államosítás elvitte a gyülekezet minden vagyonát.

A közelmúlt eseményeiből a lelkész megemlítette: a hívek adományából, az országos egyház és a különféle pályázatok anyagi segítségével felújították, parókiának és lelkészlakásnak alakították ki a negyedszázadig lakatlan tanítóházat, két évvel ezelőtt pedig renováltatták a templomot, amely többek között új tetőt kapott.

– Az elmúlt kétszáz évben történtekért istentisztelettel mondunk hálát a Mindenhatónak szombaton délután három órakor. Én pedig személy szerint azért, hogy olyan gyülekezetnek lehetek a lelkipásztora, ahol nemcsak a feladatokról beszélnek, hanem egyszerre mondják-hozzák a megoldásokat is.
Az „átszabott" szószék

Az ünnepelt győrszemerei evangélikus templom egyik éke az oltárkép, amelyen az egyház művészettörténésze az egyik híres bécsi festőiskola stílusjegyeit valószínűsítette. Érdekessége az „átszabott" szószék, amelyet hajdan alacsony lelkészhez terveztek, így az átlagnál magasabb Karsay Lajos csak meghajolva tudott volna arról prédikálni. Megoldásként két téglasort kivettek a tartóoszlopokból.


Karsay Lajos lelkész: „Nemcsak a feladatokról beszélnek, egyszerre mondják-hozzák a megoldásokat is."Gülch Csaba
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogadjon örökbe biciklitárolót!

Győr - Legyen az utca az embereké! – e gondolat köré szervezik idén a Mobilitási Hét… Tovább olvasom