Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Kétszáz dolgozó távozik

Több mint kétszáz oktatási dolgozót bocsátanak el Győrben, miután a közgyűlés tegnap elfogadta az erről szóló javaslatot. Az utcára kerülőket ötmillió forintos szociális csomaggal segítik.

Rendkívüli ülést tartott csütörtökön a győri önkormányzat közgyűlése. Ismeretes, hogy erre azért került sor, mert a múlt csütörtökön – elsősorban a Fidesz-frakció többségének elutasító szavazatai miatt – elbukott a közoktatási intézmények 2007–2008-as közalkalmazotti létszámáról szóló javaslat.

A tervek szerint a testület ezúttal ezt az egyetlen napirendi pontot tárgyalta volna, a Fidesz–KDNP frakciószövetség két tagja, Szijjártó Péter és Sík Sándor azonban egy nyilatkozattervezetet is beterjesztett a június 15-i koszorúzási botrány hatására. Emlékezetes, akkor Balogh József volt polgármester, szocialista országgyűlési képviselő durva megjegyzésekkel illette Simon Róbert Balázs alpolgármestert a független Magyarország napja alkalmából mondott aktuálpolitikai jellegű beszéde miatt.

A közoktatási létszámokról szóló előterjesztés egy ponton változott a múlt hetihez képest: szerepelt benne, hogy a július 5-i közgyűlésre olyan javaslatot kell kidolgoznia Borkai Zsolt polgármesternek, amelynek értelmében ötmillió forintos keretet hoznak létre a felmentési idő és végkielégítés nélkül elbocsátottak segítésére. A többi változatlan maradt. Eszerint 243 álláshely – köztük 118 pedagógusi – szűnik meg a következő tanévben a város óvodáiban és iskoláiban, részben a kötelező óraszá-
mok növekedése, részben a gyermeklétszám változása miatt. Az intézményekben így csaknem 3500-an maradnak, közülük mintegy 2400 pedagógus.

A vita nem erről, hanem a rendkívüli közgyűlés összehívásának okáról bontakozott ki a jobb- és a baloldal között. Bécsi Zoltán, a Magyar Szocialista Párt frakcióvezető-helyettese megdöbbentőnek és elszomorítónak nevezte, hogy a Fidesz pitiáner magatartása miatt kellett újból összeülni.

Dézsi Csaba András, a Fidesz frakcióvezető-helyettese azzal replikázott, hogy az MSZP-frakció nem jött el, mert nyilván nem érdekli a közoktatási létszám ügye. (Az ülésen a szocialisták közül Bécsi Zoltánon kívül csak Schreiner László jelent meg.) A politikus ironikusan megjegyezte: a leépítésre a Gyurcsány-kormány rendkívül szuper működése eredményeként került sor. Úgy vélte emellett: az MSZP célja, hogy rést üssön a jobboldali frakció és a polgármester együttműködésén. Szerinte a múlt héten szakmai vita miatt nem szavazták meg a javaslatot. Németh Zoltán alpolgármester (Fidesz) felelős döntésnek nevezte, hogy elnapolták a döntést. Hasonlóan fogalmazott Ottófi Rudolf alpolgármester (Kereszténydemokrata Néppárt) is, aki hangsúlyozta: így legalább volt idő megfontolni Szabó József (Magyar Demokrata Fórum) ötmillió forintos keretről szóló indítványát. Megjegyezte azt is, igyekeztek minél több elbocsátandó sorsát rendezni.

Bécsi Zoltán újabb felszólalásában úgy vélekedett, szerecsenmosdatás folyik, miközben nyilvánvaló: azért került sor a rendkívüli közgyűlésre, mert a Fidesz felelőtlenül saját javaslatát szavazta le a múlt héten. Dézsi erre provokátornak nevezte képviselőtársát, aki azzal válaszolt, hogy éppen a jobboldal akar a véleménynyilvánítás szabadságát hangsúlyozó nyilatkozatot elfogadtatni. A testület végül 22 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett hagyta jóvá az előterjesztést.

A koszorúzási botrány kapcsán született ominózus nyilatkozat tárgyalásából ellenben nem kerekedett vita. Bécsi Zoltán kijelentette: színjátéknak tartják az előterjesztést, mert éppen a jobboldali szatelitszervezetek csorbítják rendszeresen a kormánypárti rendezvényeken megjelenők gyülekezési és véleménynyilvánítási jogát. A jelen lévő két szocialista képviselő nem szavazott, így a testület egyhangúlag szögezte le: a véleménynyilvánításhoz, a szóláshoz és a gyülekezéshez fűződő szabadságjogok mindenkit egyenlően megilletnek, és elfogadhatatlan, hogy a város egyik országgyűlési képviselője sértő megjegyzéseket tehet egy alpolgármesterre. Emellett felhívták a győri politikai élet minden szereplőjének a figyelmét arra, tizenhét éve már nem csak olyan beszéd hangozhat el nyilvános rendezvényen, melyet a hatalom jóváhagy, és nem csak ott és annak lehet koszorúzni, ahol és akinek a hatalom engedi.

Balogh József: A jobboldalnak kell lépni

A Kisalföld megkérdezte a közgyűlési nyilatkozat elfogadásáról Balogh Józsefet. „Figyelemre méltónak tartom a felhívást, amelyen valamennyiünknek el kell gondolkodni. A benne foglaltaknak akkor van értelme, ha a kormánypárti és a szocialista eseményeken is abbahagyják a szélsőjobboldali bujtogatást és randalírozást, és nem csak másokra mutogatnak. Tényleg jó lenne, ha indulatoktól mentesen zajlanának a politikai rendezvények. Én kész vagyok arra, hogy a korábban megszokott mederbe tereljük vissza a közéletet, de a döntő lépést a jobboldalnak kell megtennie" – fogalmazott a politikus. Az országgyűlési képviselő a Fidelitas győri elnöke, Radnóti Ákos tegnap megjelent közleményét – amely szerint el kellene töprengenie a visszavonuláson – idétlennek nevezte, és közölte: nem foglalkozik vele.

Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a huszadik körforgalmat

Elkészült, és szerdán hivatalosan – és ünnepélyesen – is átadták Szabadhegyen a Jereván… Tovább olvasom