Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Kétségbeesetten kérnek segítséget

Az önkormányzatok szociális irodáiba karácsony előtt kopogtatnak be a legtöbben segélyért.
Az önkormányzatok szociális irodáiban decemberben lényegesen megnövekedik a forgalom. Karácsony előtt kopogtatnak be a legtöbben segélyért, reménykedve, hogy a támogatással juthat valami a fa alá, abból az átlagosan 6–7000 forintból, amit kaphatnak.

Katalin ottjártunkkor a győri önkormányzat egészségügyi és szociálpolitikai irodája előtt várakozott. Az 51 éves asszony soha nem kért még segélyt, ám most rávitte a kényszer. Tavaly február óta munkanélküli, érettségije van és kereskedelmi középiskolája, de a kora miatt sehol nem veszik fel. Egy fizetésből megélni és három gyermeket taníttatni azonban nagyon nehéz. A fiainak szeretné egy kicsit szebbé varázsolni az ünnepet, ezért gondolta, megérdeklődi, igényelhet-e valamilyen támogatást.

Anita már másodszor fordult az irodához segítségért. A 32 éves, kétgyermekes fiatalasszony családjával albérletben él, férje reggeltől estig dolgozik, ő a kisebbik babával otthon van, de a lakbér, a rezsi és az élelem szinte minden pénzüket elviszi. Az anyuka tudatosan az ünnepek előtt kérte a segélyt.

Bizony sokan vannak így, akik Anitához hasonlóan karácsony előtt fordulnak a szociálpolitikai irodához segítségért – mondta érdeklődésünkre Bödő Lászlóné. A csoportvezetőtől megtudtuk: az ünnepek előtt külön segélyt nem tudnak adni, de az átmeneti segélyt és a rendkívüli támogatást igényelhetik most is a rászorulók. Az átmeneti segély összege általában 4 és 15 ezer forint között van, ezt azok a családok igényelhetik, akiknél az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 37 ezer 50 forintot, vagy azok a gyermeküket egyedül nevelő szülők, illetve azok, ahol a családban tartósan beteg van és 43 ezer 225 forintnál kevesebb az egy személyre jutó összeg.

Egy évben ezt a segélyt hatszor lehet maximum kérni, abban az esetben, ha semmilyen rendszeres támogatást nem kap a kérő. A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás maximális összege 12.350 forint gyermekenként. Ez is igényelhető évente kétszer, akkor, ha a kérő nem részesül rendszeres gyermekvédelmi támogatásban vagy rendszeres gyermekvédelmi segélyben.

A támogatást igénylő nyomtatványok megtalálhatók az önkormányzatok szociális irodáinak váróiban, de helyeztek ki a családsegítő irodákba és a területi gondozási központokba is. A kérelmek elbírálása 30 napon belül történik, de az ünnepekre való tekintettel ezt igyekeznek két hét alá csökkenteni. A győri önkormányzat egészségügyi és szociálpolitikai irodájában idén eddig 10.798 esetben ítélték meg az átmeneti segélyt, átlagosan alkalmanként 7 ezer 700 forint értékben, s ez összesen 5764 családot érintett. Rendkívüli gyermekvédelmi támogatást 2005-ben ez idáig 1513-szor utaltak, 1464 család kapta meg 3198 gyermek után a segélyt, aminek összege lebontva 6480 forintos segítségekre jött ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliók akadálymentesítésre

Évente 120–140 millió forintot kellene költeni a győri önkormányzat tulajdonában lévő középületekre, hogy 2010 végére a mozgáskorlátozottak gond nélkül tudjanak mozogni bennük. Jelenleg a városháza átépítése folyik. Tovább olvasom