Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Kétnapos utazás modelleken a vasúttörténelmen át

Győr - A tehetősebb gyűjtők akár háromezer eurót is megadnak egy-egy ritkaságszámba menő mozdonyért – mondta a Kisalföldnek Mátyás László. A győri gyűjtők harmadik vasútmodell-kiállításukra készülnek a hétvégén.
– Négyéves koromban kaptam első Piko vasútmodellemet, s ezt a mozdonyt a mai napig féltve őrzöm.

A több mint ezerdarabos gyűjteményemet évtizedek alatt szedtem össze.
Ahol a munkám révén megfordulok, s amint időm engedi, rögtön megnézem, milyen vasútmodell- vásárlási lehetőségek vannak. Ezenkívül több barátom szintén segít a gyűjtésben. Ha külföldön járnak, rendszeresen felhívnak, hogy látnak egy modellt, ami érdekelhet, s talán nincs meg – kezdte Mátyás László, a hétvégi kiállítás egyik szervezője.


150 ezres modell

– Büszke vagyok arra, hogy a Piko 1949–1990 közötti modelljeinek szinte mindegyike megtalálható a gyűjteményemben. Sok közülük a korát meghaladó minőségben készült, s akad néhány darab, amiből talán nincs is több Magyarországon. Győriként természetesen a MÁV mellett a GYSEV jelentette számomra a vasutat. A magyar vonatkozású modelljeim jelentős része ehhez a vasúti társasághoz tartozik. Különösen szép makettek a kanárizöld és -sárga festésű mozdonyok – folytatta a győri gyűjtő.

Mátyás László szerint a modellek ára felettébb változó, de a határ a csillagos ég.

– Kis szerencsével unikumszámba menő darabokat lehet megkaparintani jutányos áron, főleg külföldön. Érdekesség, hogy a gyűjtők inkább a régebbi modelleket favorizálják, s nem a legújabbakat. Utóbbiak között van olyan mozdony, ami 140–150 ezer forintba kerül – mondta Mátyás László.

Mátyás László és kisfia, Dominik gyakran modelleznek együtt. Fotó: Szük Ödön

Húszméteres terepasztal

– Szervezőbarátaimmal abban egyeztünk meg, hogy többek közt a gyűjteményemen keresztül mutatjuk be a vasút történetét. A vitrinben megtekinthető lesz Stephenson Rocketjétől a mai TGV-ig a vasút történetének szinte minden jelentősebb mozdonyának modellje. Ezenkívül nagyméretű kerti vasutakkal, számos terepasztallal készülünk, melyek közül a legnagyobb húsz méternél hosszabb lesz – zárta szavait Mátyás László.


Két napig a régi Vasasban

A vasútmodell-kiállítás Győrben az Ady Endre Művelődési Házban (régi Vasas-épület) december 15-én és 16-án 10 és 18 óra között tekinthető meg. A felnőttek belépődíja 400, a gyermekeké 200 forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárommilliárd forint fejlesztésekre

Győr - Hárommilliárd forintnál is többet költött idén fejlesztésre a győri önkormányzat. A legtöbb… Tovább olvasom