Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Kétmilliót loptak egy idős pártól, hótömeg zúdult egy babakocsira: kék hírek a hétvégéről

Győr-Sopron - Kétmilliót loptak egy idős pártól; eltűntek a kopogtatócédulák. Drogeladást akadályoztak meg; veszélyes hótömeg zúdult egy babakocsira. Eseménydús volt a hétvége a megyében.


Elfogás drogeladás előtt

A megyei felderítők Győrben, a Tihanyi Á. út és az Attila utca kereszteződésénél ellenőriztek a minap  egy 27 éves és egy 31 éves férfit, akiknek a ruházatában 5 gramm kábítószergyanús anyagot találtak.

Az előbbi férfinél tartott házkutatáskor további cannabismaradványok kerültek elő.  Az intézkedés során beszerzett személyi és tárgyi bizonyítékok alátámasztják, hogy a gyanúsítottak kábítószer-eladásra készültek, ezt hiúsították meg a  rendőrök. A két férfi ellen kábítószerrel visszaélés miatt indított eljárást a győri kapitányság.

Eltűntek a kopogtatócédulák

A győri Bán Aladár utcai tízemeletesek postaládáiból néhány családnál eltűntek az ajánlószelvények. A lakók panaszára a rendőrség is helyszíni szemlét tartott három tömbházban. 

A lakók a múlt hét utolsó napjaiban portálunknak és a rendőrségnek jelezték panaszukat, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a választási ajánlószelvényüket már biztosan nem kapják meg időben; vagy ha meg is kapták, azok még azelőtt eltűntek a postaládáikból, hogy átvették volna a választásra (és ajánlásra) jogosult személyek. A helyszínen mi magunk is meggyőződhettünk arról, hogy a postaládák többségét felfeszítették a Bán Aladár u. 5. szám alatti tömbházban. Az is tény, s ezt az érintettek is megerősítették, hogy a postaládákat rendszeresen felfeszítik – általában az újságért –, így nehéz beazonosítani, hogy a horpadások közül melyik friss, s melyik az, amelyen a sérülés korábban keletkezett.

Mokovecz István mutatja a Bán Aladár utcai tízemeletes postaládáit; ő sem kapott kopogtatócédulát. Fotó: B. A.
Mokovecz István mutatja a Bán Aladár utcai tízemeletes postaládáit; ő sem kapott kopogtatócédulát. Fotó: B. A.

Az biztos azonban, hogy többen nem találták meg az ajánlószelvényeiket, amelyeknek péntekig meg kellett volna érkezniük. Legendák is születtek már arról, mennyiért árulják az eltűnt kopogtatócédulákat, de a rendőrség a helyszíni szemle során bűncselekményre utaló nyomot nem talált. Egyenként végigkérdezték az érintett tízemeletesekben élőket, s hat családnál rögzítették a panaszt. A házban élők nyilván a rendőröknek is elmondták, amit nekünk: többen kérték a postást, hogy a nyugdíjjal, illetve az egyéb küldeménnyel együtt az ajánlószelvényeket is hozza fel a lakásukba, s ne hagyja a postaládában, mert azok némelyike nem is zárható –  ugyanis már korábban  megrongálták. Akik így tettek, megkapták a kopogtatócédulákat.

Akik azonban nem, a győri jegyzőnél (a városházán) jelentkezhetnek, ekkor új értesítőt állítanak ki nekik, és új ajánlószelvényt is adnak.

A kopogtatócéduláról

A korábban tapasztalt visszásságok miatt most  nehezen másolható ajánlószelvényeket készíttetett az Országos  Választási Iroda: az ajánlószelvényeket több színből kikevert,  speciális (lila) festékkel nyomtatták, az ajánlószelvény jobb felső  sarkába pedig – kézzel is tapintható – Magyarország-térképperforációt helyeztek el, így arról még színes  fénymásolóval sem lehet jó minőségű másolatot készíteni.    


Idős pártól loptak kétmilliót

Gátlástalan, trükkös bűnözők lopták el egy idős házaspár közel kétmillió forintját Győrszemerén a napokban. Nem törődtek azzal sem, hogy a ház 83 éves gazdája és felesége hosszú évek alatt kuporgatta össze a pénzt.

A pár arra lett figyelmes  a reggeli órákban, hogy három ismeretlen ment be  családi házuk udvarába. Amikor megkérdezték, hogy mit keresnek ott, azt a választ kapták, hogy az önkormányzat megbízásából hoztak egy zsák burgonyát és egy zsák lila hagymát, amiért nem kell fizetniük.

A beszélgetés közben megérkezett egy negyedik ismeretlen is, aki egy papírt mutatott, hogy az önkormányzat 9800 forint gyógyszertámogatását hozta. A gondja annyi, hogy csak 20 ezer forintos címletű bankjegye van, amit fel kellene váltani. A ház asszonya bement a szobába, elővette a szekrényből a megtakarított pénzüket tartalmazó zacskót és visszaadott a ˝támogatást˝ hozónak egy tízezrest.

Időközben az egyik ismeretlen kiment az utcára, ketten bevitték a krumplit és a hagymát a melléképületbe. Ekkor a házigazdának gyanús lett a kvartett, s azt mondta, hogy felhívja a polgármesteri hivatalt és a rendőrséget, mire a társaság villámgyorsan távozott. Azt már csak ezután vette észre az idős házaspár, hogy hiányzik közel 2 millió forintjuk.Hótömeg zúdult  a babakocsira

Ijesztő eset történt Sopron belvárosában a minap. A Várkerületen sétáló fiatal párra és babakocsijukra rémisztő hang kíséretében hótömeg hullott.

Baj esetén a ház kezelője a felelős, éppúgy, mint a csúszós járdáknál.

A tetőről lezúduló ˝égi áldás˝ ezúttal szerencsére nem okozott sérülést. Elképzelni is szörnyű, mi történne, ha egy vastagra hízott jégtömb esne a járdára. Ma már egyre gyakrabban kell figyelmeztetni a háztulajdonosokat, az ingatlanok kezelőit a járdák takarítására is, pedig a párkányról, tetőről érkező hótömb esetében is övék a felelősség, amennyiben az balesetet okoz.

Csuka Zsolt soproni tűzoltóparancsnoktól portálunk megtudta: általában őket hívják ezekben az esetekben is.

– A bejelentések után mindig a helyszínre vonulunk, hiszen a laktanyából nehéz megítélni, mekkora veszélyforrást is jelentenek a fagyott hótömbök vagy a jégcsapok. Ha felér az emelőkosár az adott helyig, akkor eredményesen be tudunk avatkozni, ha nem sikerül megszüntetni a veszélyforrást, akkor elkerítjük az adott területet és figyelmeztetjük arra a járókelőket – említette a parancsnok.

Csak a szerencsén múlt, hogy a lezúduló hó nem okozott sérülést. Fotó: P. V.
Csak a szerencsén múlt, hogy a lezúduló hó nem okozott sérülést. Fotó: P. V.

Ugyanakkor az is igaz, hogy sokszor elég lenne egy partvisnyél is elhárítani a balesetveszélyt.

A szakembertől megtudtuk: nincs pontos szabályozás arra, mi minden tartozik a tűzoltóság hatáskörébe balesetveszély-elhárítás címszó alatt, de úgy tűnik, lassan szűkíteni kell a kört, mert egyre karcsúbb a költségvetés. Félő, ha mindenhez őket hívják, akkor a komolyabb esetekhez nem tudnak majd kivonulni. Ez utóbbi felvetés a legutóbbi benzináremelés kapcsán ugyancsak időszerű, hiszen a mentési szakemberek is fix költségvetésből gazdálkodnak, s amikor az erre szóló tervezetet összeállítják, nem lehet tudni, 600 vagy 1000 vonulásuk lesz az adott esztendőben.

Életeket mentettek a kutyasétáltatók

Szinte egy időben az élet kétszer is megismételte önmagát:  két  kutyáját sétáltató ember mentette meg valakinek az életét.

A győri és a soproni mentőket is kihűlt emberhez riasztották ugyanazon a napon, szinte egy időben. A helyszínek természetesen nem, de az esetek kísértetiesen hasonlítanak egymáshoz.

Győrött és Sopronban is  kutyasétáltatás közben találtak rá egy bajba jutott emberre;  a hóban csúsztak el s olyan szerencsétlenül estek, hogy nem tudtak segítséget hívni. Mind a két sérült kihűlt, a győri esetnél már súlyos állapotban volt az illető, amikor  kórházba szállították.

Meglehet, hogy ha a gazdiknak akkor a téli hidegben nem lett volna kedvük a kutyájukat egy körre kivinni a szabadba, másképp történik minden, ám így biztos: két ember életét mentették meg.

Olvasóink írták

  • 1. Dörgés 2010. február 15. 20:20
    „Tisztelet szerkesztő vagy újságíró! Soproni esett mit keres a győri oldalt? ,,Hótömeg zúdult a babakocsira"
    Nem a soproni oldalón lenne a helye?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három havi pénz a túlélésre: megmenekül-e a Rómer-ház?

A Rómerért rendezett jótékonysági fesztivál 450 ezer forintot hozott a konyhára. Ez az összeg… Tovább olvasom