Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Kétmilliós az első győri óvadék

A Győri Városi Bíróság kedden első ízben fogadott el óvadékkérelmet. Az embercsempészéssel és okirat-hamisítással gyanúsított férfit azonnal szabadlábra helyezik, ha kifizetik érte a 2 millió forintot.
Az új büntetőeljárási törvény július 1-jén életbe lépett szabályai közül az egyik legfontosabb, hogy ezentúl a gyanúsítástól számított két év alatt le kell zárnia a rendőrségnek a nyomozást. Az előzetes letartóztatás idejét három évben maximálták, s bevezették az óvadék intézményét is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a bírák által meghatározott összeg fejében – indokolt esetben – kiváltható az előzetes letartóztatás. Az óvadék iránti kérelmet a büntetőeljárás bármely szakaszában – kivéve a 72 órás rendőri őrizetet – elő lehet terjeszteni.

A Győri Városi Bíróság kedden elfogadta annak a gyanúsítottnak az óvadékkérelmét, akit 2002 decembere és 2003 februárja között elkövetett, 18 rendbeli embercsempészés bűntettével és 37 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsítanak. A magyar állampolgárságú férfit 2003. június 26-án a Mosonmagyaróvári Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte – tájékoztatta a Kisalföldet dr. Ilovszkyné dr. Dobor Zsuzsanna.

A Győri Városi Bíróság elnökhelyettesétől megtudtuk: a gyanúsított meghatalmazott védőjének óvadékindítványát a bíróság elfogadta. Az óvadék összegét kétmillió forintban állapította meg, s amint ezt kifizetik, a gyanúsított előzetes letartóztatását megszünteti, s lakhelyelhagyási tilalmat rendel el. Az ügy egyébként még nyomozati szakaszban van, s utána kerül sor a vádemelésre.

A korábbi tervezetben még az szerepelt, hogy nem élhetnek ezzel a lehetőséggel mindazok, akiket olyan bűncselekménnyel gyanúsítanak, amelyet a törvény nyolc évvel vagy annál szigorúbb szabadságvesztéssel fenyeget, a hatályos szabályozás már nem tartalmaz ilyen kikötést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fő a gyorsaság

Július 6-án másodszor került sor a szabad tűzön készített ételek versenyére és a szakácspárbajra. A… Tovább olvasom