Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Kétmilliárd a Káptalandombra

Győr - Több mint kétmilliárd forintból kívánja turisztikai attrakcióvá fejleszteni a Káptalandombot a győri önkormányzat. A győri közgyűlés csütörtöki ülésének legnagyobb horderejű napirendi pontja a Káptalandomb hasznosításáról szólt.

Borkai Zsolt polgármester előterjesztésében arra tett javaslatot, hogy a város XXI. századi technikákat is alkalmazva múzeumnegyedet hozzon létre a műemléki területből. Eszerint megnyitnák például a várkazamata föld alatti folyosórendszerét, a Püspökvár tornyát, a nagy kazamatában konferenciatermet alakítanának ki, létrehoznák az európai szentek erek-
lyéinek múzeumát.

Látogatóbarát módon mutatnák be az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár kincseit, kódexeit, ősnyomtatványait. A beruházás összköltsége mintegy 2,3 milliárd forint: az önerő mértéke 15 százalék, a maradék hányad előteremtésére pedig európai uniós pályázatot nyújt be az önkormányzat.

Németh Zoltán alpolgármester, belvárosi képviselő többek között azt emelte ki, a projekt megvalósulása után öt év alatt 400 ezer látogató várható. Megjegyezte, hogy akadálymentesítenék a Káptalandombot, valamint a mozgáskorlátozottak által is jól járható burkolatot használnának. Ottófi Rudolf alpolgármester a város, a megye és a püspökség példaértékű kapcsolatára hívta fel a figyelmet. Bécsi Zoltán frakcióvezető-helyettes (MSZP) indítványozta: a pályázat „mozaikszerűen" készüljön el, hogy ha a pályázati siker elmaradna, egyes részei akkor is megvalósíthatóak maradjanak. A testület egyhangúlag fogadta el az előterjesztést, csakúgy, mint a másik turisztikai tárgyút, ami a Napóleon-ház felújítására benyújtandó pályázatról szólt (erről szerdán számoltunk be).

Simán kapta meg a többséget a költségvetés első féléves végrehajtásáról szóló tájékoztató is. Kiderült belőle, hogy az első hat hónapban a módosított, 36,7 milliárd forintos bevételi és kiadási terv 48–48 százaléka teljesült. Helyi adókból a vártnál 270 millió forinttal kevesebb folyt be. A büdzsébe négy jogcímen beépített 3 milliárd 544 millió forintos hitelből június végéig 565 millió forintot hívott le az önkormányzat. Sághy Zsolt ennél a napirendi pontnál azt kérte, a soron következő ülésen kapjanak tájékoztatást a polgármesteri hivatal jogi képviseletével és a szakértői munkákkal kapcsolatos szerződésekről. A szocialista képviselő külön kiemelte a Turi György csornai fideszes polgármester fia érdekeltségi körébe tartozó Biczi és Tuzson ügyvédi irodával való kapcsolatot.


Hncz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közbeszerzés - Legyen ismét az ifjúságé a Petőfi-ház

Győr - A Fiatal Baloldal a győri Petőfi művelődési ház üzemeltetésével kapcsolatban közbeszerzési… Tovább olvasom