Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Kétmilliárd a győri szakképzésre

Győr - Az eddigi legnagyobb összegű pályázati támogatást nyerte el Győr a napokban: 1 milliárd 255 millió forint érkezik a szakképzési rendszer átalakítására. Ebből jut beruházásra, felnőttképzésre, eszközvásárlásra is, a város pedig további egymilliárd forintot fordít a szakképzésre.
A teljes győri szakképzési rendszer megújul abból a pénzből, melyet a napokban nyert el a város állami pályázaton. Az már tavaly eldőlt, hogy a képző intézményeknek – szak- és szakközépiskoláknak – kötelező lesz legalább 1500 fős, úgynevezett területi integrált szakképző központokká (TISZK) alakulniuk, különben elesnek a szakképzési támogatástól, ami csak Győrben közel 370 millió forintot jelent – most a pénz is megvan az átszervezésre.

Mivel a pályázat szinte fillérre megszabja, mire és hogyan költhető el az elnyert összeg, a siker egyben azt jelenti, hogy nagyjából végleges a városi szakképző intézmények átalakításának terve.

Eszerint a húsz érintett intézmény önállósága megmarad – igaz, többet közülük összevonnak –, működésüket azonban a TISZK koordinálja, amely így nem egy önálló oktatási intézmény, inkább afféle „szervezési módszertani központ" lesz az iskolák felett. A jövő évtől a TISZK vezetése osztja majd el az eddig közvetlenül az iskolákhoz kerülő szakképzési támogatást is az iskolák között.

– Az elnyert támogatásból sok mindenre jut pénz – sorolta Papp András, a győri önkormányzat oktatási és kulturális osztályának vezetője. – A legtöbbet, 455 millió forintot egy pályaválasztási és felnőttképzési központ építésére és felszerelésére fordít a város, ami a Gábor László-szakiskola 750 négyzetméteres tetőterében kap majd helyet. Itt többek között minden általános iskolásnak lehetősége lesz a pályaválasztás előtt egyéni képességeinek felmérésére.

Magára a szakképzés átalakítására 400 millió forint jut, ebből többek között profiltisztításon esnek át a középiskolák. Ez azt jelenti, hogy ez egyes szakmacsoportokat csak egy helyen oktatják, így például a Jedlik-középiskolában, ahol eddig „több vonalon" folyt a képzés, csak az informatikai szakirány marad, a gépészeti oktatás átkerül a Lukácsba, míg az elektronikai szakmákat a PÁGISZ-ban tanulhatják majd a diákok.

Építkezés előtt: A Gábor László-iskola tetőterében önálló pályaválasztási és felnőttképzési központot alakítanak ki 455 millió forintból. Fotó: H. Baranyai E.
Építkezés előtt: A Gábor László-iskola tetőterében önálló pályaválasztási és felnőttképzési központot alakítanak ki 455 millió forintból. Fotó: H. Baranyai E.

Eszközbeszerzésre további 400 millió forint jut, ezt a munkaerő-piaci elvárások szerint osztották el a pályázat készítői, azaz a pénz nagyja a keresett szakmákat oktató intézményekhez kerül.

A TISZK felállítására, azaz a teljes rendszer átszervezésére két – bizonyos feladatokra három – éve van az önkormányzatnak. Ez idő alatt a tavaly megszavazott struktúraváltásnak is meg kell történnie.

A megnyert pályázattal párhuzamosan – ígéretéhez híven – az önkormányzat további csaknem egymilliárd forintot áldoz a szakképzés fejlesztésére. Ennek közel harmadából ösztöndíjrendszert hoz létre a szakiskolákban tanulóknak, és 50 százalékban hozzájárul a tanulmányi szerződésre hajlandó munkáltatók áldozatvállalásához is.

– A jövő héten közgyűlés elé kerülő javaslat szerint tanulmányi eredménytől függően akár havi 28 ezer forintot is kaphatnak a hiányszakmákat tanulók, ami nagyon sok családnak komoly támogatást jelent. Reményeink szerint ez segít emelni a szakmát tanulók számát, és mindenkit elirányítani a képességeinek megfelelő intézménybe – mondta Ottófi Rudolf alpolgármester, célozva egy tavalyi felmérés siralmas eredményére. Akkor 1750-ből 377 olyan diák került érettségit adó, azaz gimnáziumi vagy szakközép-iskolai osztályba, akik még a 30 százalékos eredményt sem érték el a felvételin... Hasonló ösztöndíj egyébként sehol nincs az országban, s több város már most érdeklődik a közgyűlési igen esetén már idén életbe lépő támogatási rendszer iránt a győri önkormányzatnál. (Most, a pályaválasztás előtt aktuális információ, hogy az ösztöndíjat már a 9. osztályba kerülő fiatalok is megkapják, ha hiányszakmák felé vezető szakmacsoportban tanulnak.)

Távlati tervként felmerült egy, a Széchenyi István Egyetemmel közös szakképzési központ létrehozása is – körülbelül félmilliárd forintból –, itt tanulhatnak többek között az egyetem műszaki karairól lemorzsolódó, azaz diplomára nem feltétlenül, jól fizető, keresett szakmára azonban vágyó fiatalok, akár több százan évente.

Olvasóink írták

  • 2. Cain 2008. október 02. 17:50
    „#1

    Azért vigyázz el ne ájulj ! judapesten csak a 4-es metró eddig több mint 500 milliárd és még messze nincs kész ! A megyeri híd pedig került 63 milliárdba. És akkor ehhez hasonlítsad a nem egészen 1 (azaz egy ) milliárd forintot. Polusváros című projektek kivétel nélkül kimúltak. Tudjuk Győrben gyenge pályázatíró csapat van. Csakhogy bedöglött a miskolci a szegedi és a pécsi lózung projekt is. Pécsről már a kulturális főváros kapcsán is csak akkor van hír ha valami újabb botrány van.”
  • 1. lokálmatróna 2008. október 02. 08:27
    „Ez a Kisalföld szembemegy a N. Zoli(ka) alpm.-rel? Most olvasom, hogy nem jön Győrbe a pénz! Hát ez nem az? Meg a Széchenyi tér 800 milliója?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Andorka tanító úr kitüntetése

Győr - Iparos fia a győri Andorka Sámuel, maga is sok derék iparost tanított és persze mindenféle… Tovább olvasom