Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Kétlakiságban élni

Bár ma egyetlen hazai iskola sincs irigylésre méltó helyzetben, olyan csak egy akad, amely tizenöt éve elismerten működik, mégis hontalan.
Sikerére egyetlen példa: ezekben a hónapokban azért keres új otthont egy soproni család, hogy a győri Waldorf-iskola első osztályába írathassa gyermekét.

Felvonulási épületben kezdte, szülői támogatás és állami normatíva tartja fenn, s létjogosultságát évről évre erősíti a köztudatban a győri Forrás Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. Egy-egy villanás az iskola másfél évtizedes történetéből, ahol a mai iskolák többségével ellentétben gyakorlatias, boldog, sikeres gyermekeket nevelnek. A módszer világszerte sikeres, Kiss Emília iskola-képviselő és Dóbiás Tamás, a Győri Waldorf Egyesület elnöke szerint mégis van fájó, sebezhető pontja az intézménynek. Nevezetesen az, hogy hontalan.

Az alsó hat osztály, hála a töltéstavai önkormányzatnak, ebben a tanévben kapott helyet a helyi általános iskola egyik szárnyában, a nagyobbak és a gimnazisták azonban egy győri Madách utcai bérleményben tanulnak. Százötven diák két épületben, egymástól távol. Bár számos ígéretet kaptak a megyeszékhely önkormányzatától, a közelmúltban úgy döntöttek a pedagógusok és a családok, hogy önerőből vásárolnak egy nagyobb telket Véneken.

Bár nem szeretnének elszakadni a várostól, kényszerű volt a lépés. Két otthona senkinek sincs, a jelenlegi helyzetben azonban éppen az egységben rejlő waldorfos erő forgácsolódik szét. Az álom egy olyan intézmény, amelyben szakképzéssel és művészetoktatással kiegészülve az óvodától az érettségiig kísérik a fiatalokat. A tanulók jelenleg szerte a megye különböző településeiről utaznak Győrbe és onnan iskolabusz viszi őket Töltéstavára iskolába. A leendő első osztályosok egyike például egy soproni kisgyermek, akinek családja azért keres új otthont, hogy a Waldorfba írathassa őt. Tehát az iskola, ahogy eddig, továbbra is szívesen fogadja a vidékről érkező gyermekeket is. Elgondolkodtató, miért nem kell a városnak egy ilyen intézmény...

DPA

Híres diákok

A világ hetven országában 1000 Waldorf-iskola működik, hazánkban 23. Néhány híres Waldorf-diák: Jennifer Aniston, Sandra Bullock, James Cameron, Ferdinand Alexander Porsche és néhány szülő, aki e módszer mellett állt ki: Clint Eastwood, Paul Newman, Helmut Kohl, Friedrich Dürrenmatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr is elégedetlen az E.ON-nal

A győriek számára nem ismeretlen helyzet, hogy a meghibásodott köztéri lámpák miatt gyakran hosszú hetekig – de van, hogy hónapokra – sötétbe borulnak egyes utcaszakaszok, az áramszolgáltató pedig többszöri bejelentésre is csak ígéri a gyors intézkedést. Megelégelte ezt Győr vezetése is, amely a szolgáltatóval kötött megállapodás izsgálatakor furcsa megállapításokra jutott. Tovább olvasom